Ahoj maminky, dceři je 21 měsíců a doktorka pomocí nějakého testovacího proužku z její moči zjistila přítomnost krve (bylo to náhodou při preventivní prohlídce) Měli jsme dělat sedací koupele (vlažná voda a nějaké červené krystalky, který hodně barví) a za měsíc přijít. Byly jsme tam dnes a kapička krve tam prý byla zase, takže ke koupelím máme ještě mazat pityolem. Máme přijít ještě za týden a když to bude zase, tak nás pošle na nefrologické vyšetření. Jinak dceři nic není, žádné teploty, problémy s čůráním a tak. Docela trpí na opruzeniny, ale to mažeme. Můžete mi, některá popsat, jak vypadá nefrologické vyšetření u batolat? Je to třeba jen utz ledvin nebo i cévkování a tak?
ahoj, to je nepříjemné, držím palce ať z toho nic není! určitě po vás budou chtít jako první moč, UTZ a pak se uvidí dle nálezu. moč chtějí sterilní což znamená malé pořádně umýt zadeček a do sterilní zkumavky chytit moč. aspoň tak to chodí u nás na nefro. já mám kluka a nejde mu pořádně stáhnout předkožka takže musíme chodit vymývat pindíka sestřičkou přímo do poradny a následně chytat moč. ale to vy nemusíte. u nás cévkují jenom když je to nějak moc akutní a dítko nespolupracuje.
ahoj mi do 8 měsíců(po zánětu ledvin) docházíme na nefrologii celkem často.Myslím že ji určitě cévkovat nebudou.Jen budou chtít tu moč opravdu sterilně odchytit(jak už říkali holky.Prostě né třeba ji nechat vyčůrat do nočníčku a pak ji přelít.Pošlou moč na různé rozbory a udělají asi ultrazvuk ledvin.Nic bolestivého neboj.Nás teda i cevovali v rámci takového totho vyšetření kdy ji cévkou vstříkli nějakou kontrastní látku a pak pod rengenem zkoumali kudy a jak vychází.Pak se ještě dělá třeba vyšetření (taky máme za sebou) že jí píchnou kontrastí látku do ručičky a pak ji dělali různé snímky aby se zjistilo jestli jsou ledviny plně funkční.
Ale myslím že vám určitě na začátek jen udělají rozbor moči(případně krve) a uděljí ten ultrazvuk.Není čeho se bát. Držím palce at je všechno v pořádku. U nás už to tak naštěstí je 😉
Kultivace moči (podropnější vyšetření moči) z toho zjistí zhruba co se děje pak utz ledvin