Ahoj!
Můžu se zeptat, co má za následek mírná asymetrie mozkových komor?
@kopretina3 My právě opožděný vývoj máme, jsou nám 3 měsíce - tedy za týden a neděláme skoro nic.
My sme měli zvětšené komory.Ziistili to už v bříšku.Ešte v porodnici dělali ultrazvuk.Měli sme jít ešte na 1 ale to som sa dozveděla až později ve 3 letech meho syna.Ultrazvuk se dá udělat jenom když jěšte není uzavretá fontanela.Taky byl ve 3 mesicích línej a navíc měl velkou hlavičku.Moje rada je ale ptej se ptej se doktoru.Co toje jake to muže mít nasledky a jaký bude postup.Dodnes lituji že sem nebyla doterna mamička a neptala sem na každu vec..a dodnes mi hodně vecí vrtá hlavou ale je pozdě.Malý je ale zdraví všechno dohnal,sice budeme chodit k logopedovi ale to není nic hrozneho.
No, já se právě zeptat chci, jenže čekám už 10 dní, než mi přijde z nemocnice kompletní zpráva. Mám jen
předběžnou a tam se nic moc nedozvím.
Jinak ještě k tomu má malá hypertonický syndrom - já si to sice všechno jakoby dokážu přeložit, ale jako laik
nemám absolutně tušení, co to může mít za následky resp. proč třeba dělá to, co jiné děti nedělají a naopak.
@pampalin no bude to chtít začít cvičit vojtovku určitě, ale oni vás pošlou určitě na neurologii, případně na další odborná pracoviště. Rehabilitace a cvičení můžou hodně pomoct. Jenom se nenechat ukolébat, že je to ještě v normě, že je čas apod. Známá začala s malou se zpomaleným vývojem do deváte měsíce a pak už bylo na dost věcí pozdě...
asymetrie komor jako taková nemusí nic znamenat, nikdo není symetrický ani mozek. podstatné je jak jsou široké, jak vypadá ostatní mozek, pač asymetrie může být dána redukcí mozkové tkáně, nebo může jít o překážku v odtoku moku. Ale vzhledem k tomu, že nemáte k dispozici ostatní nálezy, tak se k tomu nedá nic říct.
Mírná asymetrie nemusí sama o sobě nic znamenat, pouze dítě absolvuje vyšetření u neurologa. Někdy může být opožděný vývoj, ale nemusí se to nijak projevit.