Čištění slzných kanálků u miminka. Jak to probíhá?

zrzinda
26. led 2023

Ahoj, mám tříměsíční miminko, kterému strašně dlouho hnisa ocicko.
Dětská paní doktorka nám dala kapky Tobrex, které ale nezabraly. V tom případě máme jít prý na čištění slznych kanálků.
Mate to někdo za sebou? Jak to probíhá? Nechci maličkou trápit, ale máme pred ockovanim a já ji nechci nechat očkovat do doby, než bude fit. 🙏
Díky za vaše zkušenosti

eviicka
26. led 2023

Byly jsme se starším synem, ale později okolo 5 měsíců. Zákrok asi nic moc, protože musí dítě absolutně znehybnit a to se jim nelíbí, takže řev. Ale stálo to za to, po zákroku už nebyl jediný problém (před tím kolikrát neotevřel oko a to mytí a masírování bylo pro něho mnohem horší). Kamarádka má úplně stejnou zkušenost.

simona0506
26. led 2023

@zrzinda My tenkrát byli na očním a tam paní doktorka říkala, že kapky samy o sobě nestačí, že je třeba tomu pomoct. Silou, ale s citem jsem tlačila prstem a přejížděla ze strany nosu k očnímu koutku a dost často jsem takto vytlačila hnis. Mimču to bylo nepříjemné, ale prý to nebolí. Jestli je toto to čištění, tak se nemáš čeho bát. Naučíš se to a opravdu to pomůže.

zrzinda
autor
26. led 2023

@simona0506 Bojim se, ze není. Myslím, ze tohle je jenom masaz kanálků. Čištění je prý nějakou “jehlou”

rotkapchen
26. led 2023

Protáhnou mu jehlou slzny kanálek. Od očního koutku do nosanku. Pomůže to. Nechteli mě tehdy uvnitř a dítě vrátili s krvavou slzou u oka.. Nicméně hned potom uz bylo v pohodě a problém se tim vyresil.
U dalších dvou jsem toto nechtěla absolvovat a masírovala jim slzny kanalek uz od narození. Hezké video, jak na to, jsem nasla na webu očního centra Kukatko.

veru181
26. led 2023

Také nám kapičky nepomohly a probíhalo to, jak bylo uvedeno výše. Bylo hrozne nepříjemné, že tam malý musel být sám, ale bylo to jen pár vteřin. Já to snášela hůř než syn, ten brečel v tu chvíli a u nás už se hned zase smál.

simona0506
26. led 2023

@zrzinda Šmarjá 😱 Tak to bych nechtěla. Nejprve bych určitě zkusila tu masáž. Mně vysvětlovala očařka, že když se dobře udělá (několikrát denně), tak opravdu pomůže.

simona0506
26. led 2023

@rotkapchen Určitě jsem také pro masáž!

zrzinda
autor
26. led 2023

Masirujeme poctivě, ale stejně se hnis furt tvoří 😢 Proto nám dneska dětská rekla, ze musíme na to “pořádné vyčištění.” No, co si budem, jsem nervózní už teď 😢

rotkapchen
26. led 2023

@zrzinda naprosto Te chapu. Je pravda, ze kdyz uz nepomohly ani antibioticke kapičky, tak mu to ocicko uz ohrožuje vážnější zánět.
Objednej ho co nejdříve a říkej si, ze mu to pomuze. Chvíli mu to bude nepříjemny, ale hned pak bude ok.

zrzinda
autor
26. led 2023

@rotkapchen Dekuju za uklidnění. ♥️

missym
26. led 2023

Byla jsme na tom s dcerkou, když jí byly necelé 3 měsíce. Mohla jsem s ní být uvnitř (dali mi na výběr, že některým maminkám nedělá dobře, když to miminko tam pláče), takže k lehátku jsem si ji donesla, pak teda nastoupila sestřička s lékařkou, chvilku brečela (ale spíš jen kvůli tomu znehybnění) a hned ke mně do náruče. Potom usnula a očičko od té doby úplně v pořádku.

biciklissie
26. led 2023

Taky jsme s tím měli trápení. Syn to měl hned od porodnice. Tam dávali nějaké bylinné kapky, pak pediatra antibioticke. Masirovali jsme, čistili nos, atd. Nepomohlo nic. Pak tedy byl na průplachu, ani to nepomohlo. Az to pročištění jehlou. Byla jsem tam s ním, držela mu nohy, sestřička hlavu a ruce, doktorka konala s jehlou. Jako je to děsne, to malé tělíčko znehybnene, řvoucí, jehla. Měl teprve kolem 8 týdnů. Ale nevahala bych, jinak je to trapeni na dlouho s nejistým výsledkem, takhle to fakt krasne pomohlo.

evinahosta
26. led 2023

Byla jsem na tom se synem loni, byly mu tusim tri mesice. Vubec se toho neboj 🙂 jako ano, je to jak pisou holky - musi to mimco fakt znehybnit a zpacifikovat, takze to vypada dost “nasilnicky”…ale malej brecel jen v tu chvili, co mu to delali, a taky mam pocit, ze spis kvuli te pacifikaci, nez kvuli samotnymu zakroku..hned po skonceni prestal a pritulil se ke mne a uz pohoda 🙂 doktor mi rikal, ze se radsi nemam divat a otocit se zady, ze hodne maminek to spatne nese, tu podivanou, ale ja se stejne pootocila no..tak jsem videla, jak ho fakt pevne drzijou 🙂
Ale urcite bezte co nejdriv, mam pocit, ze je tam nejaky hranicni vek, tusim snad 3 nebo 5 mesicu, kdy jde tohle udelat, a pak uz se to musi resit jinak,.ale nejsem si uz jista 🙂
Drzim palce, urcite to zvladnete, je to fakt otazka par sekund a mate klid 🙂

pipi_puncocha
26. led 2023

Určitě doporučuji teď, dokud je dítě maličké. Pak u starších se to musí dělat už v celkové anestezii a to je zbytečná zátěž a hospitalizace v nemocnici. Samotný výkon není bolestivý, ale miminku je to samozřejmě nepříjemné, to znehybnění (dělá se to proto, ať se nepohnou a něco se nepoškodí v očičku), cizí lidi. Ale přirovnala bych to k pláči při očkování, v tu chvilku pláče, ale když ho pak zvedneš a přitulíš, tak je po všem. Držím palce, ať to máte brzy za sebou a pomůže to.

luciina
26. led 2023

@zrzinda byla jsem s dcerou před 12lety, když byla malá do 3 měsíců. Dr. mi řekla ať se otočím, sestra malou podržela a ve vteřině bylo hotovo. 😀 Opakovat se to nemuselo i když říkala, že nejspíš to bude třeba. Dcera samozřejmě brečela, ale hned se dala uklidnit, nic si nepamatuje a trauma nemá. To s tím otočením je proto, že si to samy ošéfují a pak je to v cukuletu a máma je tam pořád a hned.

tinkad29
26. led 2023

@zrzinda Byla jsem se starším, když mu bylo 6 týdnů. Hnisalo mu oko od porodu, žádné kapky včetně Tobrexu nepomohly, takže nás poslala dr na oční. Upřímně jsem byla ráda, že tam se mnou byl manžel, nemohla jsem na to koukat. Musí se pořádně chytit a oční mu propláchne ten kanálek jehlou. Naštěstí to pomohlo😊 určitě bych šla co nejdříve, dokud je miminko malé. Držím pěsti

terkezz
27. led 2023

@zrzinda my byli v 6ti měsících, syna si vzala sestřička s doktorkou vedle do místnosti, poté řev, protože ho musí držet aby se nepohnul a než jsem stihla podesat papír, tak už nám ho nesli. Rychle se uklidnil a od té doby oko bez problému. Měl to od narození strašne zahnisané. Ale čím mladší, tím lepší. Jak je dítě větší, roste i jeho síla😃