Prosím o rady čím zabavit nemocné dítě. Syn 2,5 roku má angínu.
Nejhorší máme za sebou, antibiotika zabraly, jen jsme týden doma a další budeme.
Kreslíme, vaříme a uklízíme spolu, dnes jsme pekli sušenky, tvoříme s plastelínou, vodovkama, stavíme kostky, hrajeme si s nářadím... Nudí se, už jsem vyčerpala své zásoby, na knížky není, puzzle ho baví jen rozebírat. Pohádky pouštím jen před spaním.
Děkuji za tipy, Soňa
Moji dcerku ted hodne bavi strihani, koupila jsem nuzky s pruzinkou, tak ji to jde jednoduse, dale razitkovani a hodne ji bavi, kdyz doma stavime bunkry - deky mezi zidle a ona si tam nataha vsechny kramy, co ma a hodinu o ni nevim. 🙂
@karlajasmine z meho pohledu je angina pomerne zavazne onemocneni, pri kterem bych setrvala doma z duvodu klidneho vyleceni infekce. Angina je zatez pro srdce a neni t jen tak z legrace ta rekonvalescence. Nekde litat po venku nebo po kavarne je podle me hazard, natoz teda riskovat, ze nekoho nakazim je sprostarna. Ja kdyz mam atb tak taky lezim doma a nechodim na kafe.
Je to otrava pro dite i mamu, ale...za me teda ven ne.
Navlékání korálek, tvoření z ehm toaleťákovych rulek, klidně bych pohádku i přidala, ať se ještě vyleží, když dáš kratší v poledne.. už jste psali Ježíškovi?
Já ven nechodím, nechci aby holky oslabené nemocí nastydly z prvního ofouknutí, nebo chytly vir..
Abych jeste neco poradila, zkuste koupit sadru a bud jsou primo formicky nebo ja to delam treba do tech plastu z bonbonier, nebo adventnich kalendaru a sadrujte postavicky. Pak se daji vybarvovat a je to na dlouho. Dal obcas bereme casopis noviny, vystrihame oci, nosy, pusy, co nas napadne a lepime z toho obrazky. Ve slunicku jsou ruzne vystrihavaci a slepovaci veci (urcite i v jinych casopisech). jsou potom barvy naruce. Ty kombinuju s balicim papirem, je to docela sranda. Barvy na oblicej 🙂. Dalsi jsou takove koralky a sablony a zazehluje se to. Myslim HABA dela takove vetsi koralky, ze se da ohlidat, aby je nesnedl a zaroven josu dost velke aby je uchopil. Na ten balici papir muzete nakreslit velikou silnici, mesto a jezdit s autama..... ted me nic nenapada dalsiho, ale urcite to prezijete. Pevny nervy,
koupit nejake nalepkove sesitky, omalovanky, duplo nemate? stavet z kostek cestu pro auta a jezdit, udelat z krabice nejdnoduchou garaz (pokud ho bavi auta), pokud mate hud. nastroje-hrat a zpivat, schovat do mouky treba nejake predmety (zviratka) a on je bude hledat-pak je muze umyvat v misce s vodou, ten bunkr je taky super napad 🙂)) a asi bych koukla na nejakou pohadku treba chvili dopoledne, pak sla delat jinou cinnost a pak zase odpoledne-pro tentokrat 🙂)))
U nas to stejne...syn marodi uz 4tyden.Dokonce jsem vytahla vanocni darky,abych ho zabavila.
Uz mu poustim i TV a to jsem vzdycky odmitala.
Hodne ho bavi varit se mnou,tak jsme vyrabeli nejedle ozdoby na stromecek,mame zasobu presnidavek a marmelady🙂.Celkem ho bavi vlacky,tak si hrajeme s nimi.Nejlip,kdyz manzel neco opravuje nebo montuje,to vydrzi dlouho.Skoda,ze to neni kazdy den.
Ted jsme lepili samolepky na okno a vydrzi i u kresleni,pokud jsem s nim i ja.
Naseho 31m syna by bavilo: samolepkovy knizky (momentalne u nas frci prirazovani veci na stin), pexeso, pak ho ted hodne bavi transportovat vodu houbickou z jednoho hrnce do druhyho (obecne tohle je vek, kdy presypani a prendavani a trideni by melo deti bavit), dale ho na dlouho tabavo, kdyz mu hraju divadlo treba s legem, mame i par spolecenskych her pro 2+ a nejvic ho zabavi, kdyz vypustim mimino do jeho veci 😝
@alcar
@radka8888 Děkuji za tipy. Máme stan, zatím schovaný, ale jeho chvíle přijde 🙂 Syn chytil angínu od manžela, má druhé antibiotika za dva roky, jsme zvyklí chodit každý den ven, být aktivní. Antibiotika má od pondělí, ve čtvrtek bude dobírat...
Nůžky taky někde mám. Voda a mouka jsou skvlá kombinace, to zabaví i mě (tedy ten úklid 🙂 )
@sonja01 zkus jeste klidne i neco z montessori -
polystyren a do nej at zavrtava sroubky
presypavat fazole, cocku
lis na cesnek a do nej kousek ustrizene houbicky namocene ve vode, at vymackava
louskacek na orechy s burakama, ty se dobre louskaji
nebo hmozdir a do toho piskoty, at nadrti
pokud mate doma nejaka mala plastova zviratka a zviratkovou knizku, tak at prirazuje k obrazkum
treba muzete zkusit i skladat obleceni, ponozky, jestli zvladne priradit k sobe podle barev atd.
Preji brzke uzdraveni. 😉
Kdžy je syn nemocný, tak mu zveme na návštěvu babičky a různé další dospělé, se kterými jsou hned ty ohrané aktivity jiné. V této fázi nemoci už by šlo klině povolat i nějakou studentku, co by si s ním za pár korun 2 - 3 hodinky pohrála.
Když jsou holky nemocné - tak ven s nimi také nechodím. Nejen, že by mohly někoho nakazit, ale ohrožuji i je 😖 - jsou oslabené a mohou chytit další nemoc.
No a pokud jsou nemocné, tak toleruji častější koukání na pohádky, hraní s tabletem nebo noťasem, rozkramařené hračky pro celém pokoji 😀 .
Chápu - nebaví to nikoho - ani dítě, ani dospělé, ale vydržet se to musí.
moc diky vsem za zajimave tipy na hry s temito prcky a jen k tomu chozeni ven pri dobirani antibiotik @karlajasmine natoz mezi deti, to mi prijde jako zcela nevhodne, antibiotika jsou zatez pro telo (krome te nemoci) a melo by se odpocivat a byt v klidu, mene pohybu, a pozvolne zapojeni do vsech aktivit az po dobrani
Angína je opravdu neskutečná zátež na srdce i pro dospělého, natož pro dítě! A následky nedoléčené angíny se mohou projevit i za několik let. Takže ven fakt ne! Doma, klid!
@sonja01 Mám doma skoro stejně staré mrně, takže je mi jasné, že to zabavování je náročné. U nás třeba ještě pořád vedou prstové barvy, včera jsme pekli vánoční perníčky, teď si s nadšením prohlížíme vánoční katalogy z hračkáren 😀 Taky se rád schováva, takže ty bunkry bych zkusila. A nebála bych se povolit víc tu televizi. Náš malej miluje na youtube videa s kresleným traktorem, kombajnem apod. Když potřebuju něco fakt udělat a nezabavím ho jinak, tak u tohohle by vydržel věčnost. Komentuje, co tam je, co ty stroje dělají a tak. Jednou za čas se určitě nic nestane 😉 Každopádně přeju malému brzké uzdravení a tobě pevné nervy!
U nás by se klidně od rána do večera vydržela koukat na pohádky, kdyby bylo po jejím, takže to mám vyřešený. Když jde o nemoc, povolila bych ze zásady "pohádka jedině před spaním", pokud zabaví, tak proč ne. My se jako malý taky při nemoci koukaly se ségrou na videu na kazety s pohádkama či večerníčkama, v podstatě nic jiného jsme nedělaly a právě jsme se na to jediné těšily, že se budeme moct výjimečně koukat na něco, co běžné nebylo.
Ven bych s dítětem s angínou, byť po dobrání ATB, nešla ani náhodou, natož abych je tahala mezi ostatní děti! Jedině by to byla fakt nutná nezbytnost (např. nebylo co jíst a byla nutná krátká návštěva obchodu)
Děkuju za tipy. Ven určitě půjdeme až ve čtvrtek na kontrolu. První Vánoce jsem strávila se synem v nemocnici - nikdy více -od té doby jsem raději opatrnější. Dnes tu měl babičku, zítra budeme péct linecké a zkusíme stříhat z papíru stromeček a barvit ho vodovkama. Jinak ještě jednou díky @alcar za tipy z montessori, celkem mě to nadchnulo.
Po precteni vsech nazoru me udivuje, ze moje dr (i detska, kdyz jsem byla mala) me klidne posilala do skoly, jakmile uz jsem nemela teplotu... nikdy jsem nikoho dalsiho ve tride nenakazila. V zivote jsem nebyla doma zavrena 14 dni s antibiotikama... i do prace jsem vzdy sla zhruba 4. den, a po me taky dalsi kolega nikdy neonemocnel.. Odjakziva ziju v tom, ze jakmile uz antibiotika zabraly, muze clovek normalne fungovat a nakazlivy uz neni. Samozrejme antibiotika vzdycky dobrat.. Ale tim nikoho nepresvedcuju o sve pravde, spis jenom pro zajimavost pisu to, v cem jsem vzdy zila ja 🙂
@karlajasmine ale tam nejde o nakazlivost toho jedince, bakterie atb zahubi zhruba ctvrty den, ale ten jedinec ma oslabeny imunitni system a muze chytit kdekoliv a kdykoliv neco jineho. U deti bych tohle neriskovala, u dospelych dejme tomu... Ono chytnout treba takove nestovice tyden po dobrani atb na anginu nebude asi to prave (jen priklad). Ja bych treba k nemocnemu ditku nezvala ani prilis navstev (babicky, dedecky, studentky jak uz tu zaznelo), porad muze kdokoliv z nich neco dotahnout a dite znovu a mnohem vazneji onemocni.
@karlajasmine Tady ale nejde o nějaká ATB, dny bez horeček a tak. Tady jde o to, že je to angína ;) To je ten "problém". Jde o to, že ač je to tak bězné onemocnění, které se nechá snadno léčit (ne vždy to ale tak snadno jde, nejeden člověk skončí s angínou ve špitále), tak pokud se nedoléčí (vč. klidového režimu po dobrání ATB), hrozí třeba revmatická horečka, což je celkové zánětlivé onemocnění, které může poškodit klouby, srdce, cévy a nervový systém, a nejzávažnější je postižení srdce. Takže to je ten důvod, proč zatím doma v klidu 😉
@karlajasmine Plus teda ta oslabená imunita, jak píše @alcar 😉
Všem se omlouvám,ze je to mimo tema,ale ta angina je opravdu dost osemetna. Na výšce jsem onemocněla dost skaredou hnisavou. Samozřejmě za 5 dní jsem se cítila dobre, asi jsem neměla ani úplně dobráno a za dalších 5 dní jsem letěla do školy. Byl taky konec listopadu. Za další týden jsem skončila s abscesem v nemocnici,což bych nikomu nepřála zažít a rozhodně ne malým dětem. Hned po zkouskovem jsem musela jít na odstranění mandlí, protože kdykoliv hrozila recidiva a já se jen modlila,at neonemocnim ještě před zákrokem,hrozila recidiva. Domnívám se,ze kdybych tu hnisavku tenkrát pořádně prelecila,tak jsem si mohla ušetřit všechny ty nepříjemný zkušenosti,které na to navázaly.
K tématu: u nás teď asi na hodinu zabralo listování vánočním katalogem a dcera nosila z pokojicku hračky,které již doma má. Dost času tráví i malovánim.
@karlajasmine moje tchýně a švagrová má taky takový názor - takže nejsi sama. Problém je opravdu v tom, že hlavně dítě je hodně oslabeno po ATB a co si budeme nalhávat - školka je semeniště všech možných nemocí - děti neumějí pořádně smrkat, utřou to do stolu, hračky ... 😝
Starší dcera chytla šílené neštovice - měla 40horečky, boláky měla i v puse .... 😒 Byla jsem s holkama doma 3 týdny (chytla je i menší formě mladší). Manžel pak přitáhl domů angínu. Jemu stačila kaloba, mladší dcera ATB a do 3 dnů byla OK. Ale starší ... opět přes 40horečky, první ATB nezabíraly, jela jsem s ní znovu k Dr., tam mi už hrozila hospitalizací ... Naštěstí další - hodně silné ATB zabraly. Když jsem se s nimi po 5 týdnech konečně dostala ven - starší dcera vypadala strašně - kosti potažené kůží, kůže málem průsvitná 😖.
Tím chci jen říct - je to opravdu hodně nebezpečné si takto zahrávat u dětí. Jako dospělá to rozchodím - máme většinou silnější imunitu, dokážeme se přinutit vypít čas s citrónem, bez keců spolknout léky ...
A nemuze uz ven, kdyz uz jen dobirate antibiotika? Me vzdycky Dr rikala, ze jakmile uz nema vic jak den teplotu, tak normalne v pohode ven a klidne uz I mezi deti, protoze infekcni uz neni.. jako do skolky ne, ale potkat nekde deti v kavarne nebo v obchode uz nicemu nevadi.