Chybějící léky. Co teď?

lauriak
15. pro 2022

Ahojte holky

Dcera dostala vcera teploty a ja sem dneska zjistila, ze nikde neni k dostani lek na znizeni teploty (nurofen, brufen, panadol a pod.) Co ted delat? To ma kazdy okrem nas doma zasoby?

j.a.n.i
15. pro 2022

@lauriak No, základní zasobu v lekatnicce vzdy mam. Ale když nemas, tak holt jak za nasich detskych let - nadrtit prislusnou cast dospelackeho, s temi zadny problém neni. Nebo hned nesrazet teplotu.

janaaanna
15. pro 2022

@lauriak a v lekarne neporadili? Tady maji vzdy aspon neco (sirup, tablety, cipky, jinou ucinnou latku, vyrobi svoje, doporuci jaky dospely lek a v jakem davkovani by sel). Pripadne bych zkusila lekarnu jinou, nebo nemocnicni lekarny byvaji lepe zasobene a casto si vyrabi sami

lauriak
autor
15. pro 2022

@janaaanna poradili jedine ten dospelacky liek dat polovicnu davku. Ja neviem ci mi to zje ale nic ine pre nu nemam.

sanyy22
15. pro 2022

@lauriak a odkud jste ? U nás v lékárně ještě před 3 týdny měli vše. (Moravskoslezský kraj)

novamamina
15. pro 2022

@lauriak tak ho rozdrt a dej do něčeho. Já jsem takto dávala do lžičky presnidavky

eviicka
15. pro 2022

@sanyy22 před třemi týdny byla úplně jiná situace, navíc teď, jak to prolétlo medii už nebude vůbec nic, protože to lidé vykoupí do zásob.

lauriak
autor
15. pro 2022

@sanyy22 zlin

nijij
15. pro 2022

Udělej to co ti poradili v lékárně. Rozdrť půlku paralenu a dej třeba na lžičce s přesnídávkou nebo čímkoliv jiným ..

janina228
15. pro 2022

@lauriak kolik dcera váží? Paralen se dává podle váhy. Takže pokud má dcera kolem 20kg, dala bych půlku paralenu pro dospělé. Mám doma dětský Paralen - prášky, a ty se například při této hmotnosti dávají dva (2x 125mg).

lauriak
autor
15. pro 2022

@janina228 jj tak som spravila. Akurat sa desim ked to dostane aj mladisa. Lebo starsia uz ma skoro 6 rokov a 20kg ale mladsia nema ani 3 🙁 A teraz citam, ze nurofen nebude az do brezna 2023 🤦🏼‍♀️

janina228
15. pro 2022

@lauriak u té mladší to bude složitější, ale jak tu někdo psal výše - zkusit (třeba i nejdříve jen zavolat) do nějaké větší lékárny, jestli by ti vyrobili lék.. A nebo pak ještě varianta se pokusit o ekvivalent dětského paralenu - tedy dát z dospělého například čtvrtku - tedy 125mg, což odpovídá jedné dětské tabletě. Pro info v příbalové informaci to je takhle: děti do 6ti let s hmotností 9-12kg 1 tableta (125mg)/s hmotností 13-16kg 1 a 1/2 (187,5mg)/s hmotností 17-20kg 2 tablety (250mg).

palja
15. pro 2022

@lauriak já mám zásoby vždycky. Holky mají i při viroze horečky 40st celé 4 dny. Ale mám i čípky pro dospělé, kdyztak dám půlku. Radila jsem se dr, schválně se mě ptala jestli ty léky mám, nemůžu nechat děcka v tak vysokých horeckach, není to dobré pro mozek a můžou dostat křeče, takže dr řekla, buď dát půl čípku (ty se půlí podélně kvůli sedimentaci léku v čípku) nebo můžu i tabletu napulit rozdrcenou a rozpustit ve vodě a podat to zase podle váhy.
Jinak zkusit obvolat lékárny, někdy míchají svoje léky, sirup a čípky, to se ale jmenuje ibuprofen, mají kratší trvanlivost. Tohle míchání dělají nemocniční lékárny, benu a dr max. Jsou schopni to namíchat ještě ten den.
A nebo zkusit obvolat menší lékárny, tam někdy zásoba léků pro děti ještě je.

palja
15. pro 2022

@lauriak v lékárně mi řekli že dřív než v létě se dodávky neobnoví. Já tohle řeším už od léta, že léky nejsou, měli být v listopadu a stále nejsou a teď jich chybí mnohem víc

byra
15. pro 2022

@lauriak v nemocniční lékárně by měli být schopni připravit čípky, aspoň u nás v Kroměříži to tak mají, ptala jsem se včera

lauriak
autor
15. pro 2022

@palja ak to chyti aj ta mala tak budem volat. Zatial s tou starsou to zvladneme aj na tych dospelackych.
Ja som zaznamenala informaciu, ze nurofen neni ale vobec ma nenapadlo, ze neni ani nic ine. Ze ani na internete nezozenem nic 🤦🏼‍♀️ Naposledy bola chora starsia dcera na zaciatku septembra a vtedy sme zohnali v pohode. Tak som to neriesila 🤦🏼‍♀️

palja
15. pro 2022

@lauriak já právě dávám starší dceři Paralen čípky pro dospělé půlku a malé Paralen čípky pro větší děti půlku. Nurofen mám už jen 2 čípky pro větší děti, otevřený panadol sirupy a Paralen sirup. Jenže ty sirupy mi při tak vysokých horeckach zvrací. Tablety jsou zase moc hořké. Vždycky když jdu do lékárny, tak se zeptám, jestli nemají čípky Nurofen, nemají. Tak se modlím aby holky nebyly tak část nemocné a léky už co nejdříve byly v lékárnách.

sanyy22
15. pro 2022

@lauriak koncem týdne jedu do vedlejšího města. Tak se Vám mohu mrknout jestli nemají nějaké léky na teplotu jestli chcete

krisstina93
15. pro 2022

Vyzkoušej lékárnu v nemocnici, oni si kdyžtak dělají i svoje čípky treba. U nás taky všude nedostatek a v nemocnici v lékárně měli aspoň ten paralen, tak sem nadělala zásoby, jak onemocní všechny tři děti naráz, tak pak padnou klidně dvě balení během chvíle.

kompleta
15. pro 2022

obecné info z lékárenské komory, obsahuje snad vše:

Léky s obsahem ibuprofenu a paracetamolu pro děti jsou momentálně v České republice nedostatkové. Důležité je zachovat klid a nehromadit léčivé přípravky doma. Léky, které ještě k dispozici jsou, by měly být do obnovení dodávek k dispozici především akutně nemocným dětem.
Lékárníci radí, jak se v současné situaci zachovat:
1. Pokud nemáte dítě nemocné, nepodléhejte panice.
2. Pokud doma máte zásobu, nepodléhejte panice.
3. Pokud máte dítě nemocné, poraďte se s lékárníkem:
- dětem od 9 kg je možné podat tablety pro děti s obsahem 125 mg paracetamolu
- dětem nad 20 kg je možné podat půlku tablety s obsahem paracetamolu pro dospělé, tablety pro děti s obsahem 125 mg paracetamolu, tablety s ibuprofenem o dávce 200 mg nebo horký nápoj s paracetamolem pro juniory,
- dětem pod 9 kg resp. 20 kg jsou určeny sirupy a čípky pro děti, nebo individuálně připravované čípky nebo tobolky s paracetamolem či individuálně připravované čípky s ibuprofenem.
4. Individuálně připravované léky připravují jen některé lékárny, podletoho, zda mají suroviny, pomůcky, přístroje či personální kapacity. Individuální léky mají kratší exspiraci a nemá smysl je pořizovat do zásoby, případně pro větší děti.
Situace je pro lékárníky stejně náročná a stresující jako pro rodiče, ale za nedostatek léků nemohou. Pro jejich zajištění pro své pacienty dělají maximum.
Prosíme, buďte ohleduplní vůči ostatním pacientům i lékárníkům a nehromaďte doma zásoby.

jjasmina
15. pro 2022

@lauriak rozdrtit na lžičku. Jinak já teda doplňují lekarnicku běžně, takže sirup i čípky mám no. Nemám ráda něco shánět na poslední chvíli

xnikolan
15. pro 2022

A co třeba se zeptat kamarádek nebo na nějaké místní skupince, třeba má někdo doma zásobu a daroval by, vím že je blbý, že zrovna je to nedostatkové zboží, ale já mám třeba doma v lekarnicce sirup i čípky a děti nebývají vůbec nemocné, takže já bych třeba byla ochotna nějaké kamarádce darovat, kdyby mě poprosila.

aarriel
15. pro 2022

@kompleta dekuji ti 🙏 musim rict, ze jsem dnes nedelala nic jinyho nez zvedala telefon a vsichni se ptali na sirupy a cipky 😭 co prislo, uz nemame, protoze panika 😒

zoyee
15. pro 2022

Ze Zlína se zkus otočit na Slovensku, tam mají

lauriak
autor
15. pro 2022

@zoyee tam je tiez vsetko vypredane, uz som kontaktovala rodinu 🤷🏼‍♀️

lauriak
autor
15. pro 2022

@xnikolan mne je to trapne pytat od druhych ludi 🤷🏼‍♀️

lauriak
autor
15. pro 2022

@jjasmina ja som doma tiez nieco malo mala. Ale na celu chorobu je to malo. Mam este cipky cele ale to deti nechcu. Nurofen som mala 2 davky a paralen tiez tak.

lauriak
autor
15. pro 2022

@aarriel vy robite v lekarni? Takze ono to priebezne chodi?

trzks22
15. pro 2022

@lauriak Slovenska lekarna etabletka se jmenuje, tam maji nurofen cipky pro deti od 3 mesicu a i sirup. Pred par dny sem tam objednavala. Nechala sem si to dorucit k pritelovo rodicum domu zijou na slovenslu a ty mi to pak poslali do cech postou. Pokud mas moznost aby ti to nekdo poslal nebo si tam osobne dojed, udelej to takto.

jjasmina
15. pro 2022

@lauriak aju, já pokud rozdělam, tak už dokupuji no. Jinak teda malá nechce nikdy žádné léky, ale to má smůlu no, musí

trzks22
15. pro 2022

@lauriak a jste me napada Vibucrol. Te je normlane dostuný Ten je taky na horecky. Doporucovala mi ho dr. Tak ted jako nouzovku koupit alepon to.