Chřipka u 9měsíčního dítěte

barbora32123
23. únor 2018

Zdravím, jdu si pro radu, jsem zoufalá... Syn 9 měsíců. Od soboty měl velký kašel a rýmu a taky silný průjem. Hned v pondělí jsem s ním byla u doktora a on nás tak trochu odbyl, říkal, že tam má teď hodně dětí, které mají i vysoké horečky apod. Syn zatím neměl a tak nám dal doktor léky jen na žaludek a na rehydrataci. Na kašel jsem vzala v lékárně sirup Mucosolvan. Ještě v pondělí večer se dostavila teplota cca 39,5... Sráželi jsme čípky Nurofen a lehčími zábaly.. Do středy měl pak teploty lehce nad 38. Dnes už teplotu nemá, ale ten kašel je horší a horší... Doktor říkal, že je to normální a že může takhle kašlat ještě měsíc. Ale má to fakt ošklivý... Jak se rozkašle, nemůže přestat a někdy z toho až zvrací. Vůbec se mi to nelíbí... Máte s tím zkušenosti? Nějaké rady? :(

barbora32123
autor
23. únor 2018

* zapomněla jsem tam napsat, že dneska se mu objevila i nějaká vyrážka na obličeji

alzbeta_kubicek
23. únor 2018

já bych začala tím, jaký ja charakter kašle a vyrážky. jestli je vlhký a syn odkašlává, je to na dobré cestě, protože se hleny dostávají ven. (může z toho i zvracet, protože je polyká.) pokud je kašel natolik dráždivý, že dítě budí, nebo z něj zvrací, zkusila bych stoptussin, případně fenistilové kapky na zklidnění. mukosolvan je dobrá varianta právě pro vlhký kašel - pomáhá odkašlávání.

pokud je kašel suchý a na cestě k laryngitidě (tady bych taky zvážila ty fenistil kapky, je to antihistaminikum, uklidní zůžené dýchací cesty), zvážila bych toho doktora znova.

jinak by to mohla být prostě viróza, léčí se jen symptomaticky, tělo se s ní musí poprat samo... pokud je vyrážka jen drobná a nezneklidňuje vás, případně sama zmizí, přičetla bych to klidně viróze. syn (18m) je nemocný už měsíc a protože nemoci přicházely a odcházely, vystřídal docela hodně léků a najednou se teď osypal z pomeranče, který jinak běžně jí.. přičítám to tomu, že tělo je prostě oslabené a zmatené.

mně se na stavy podobného ražení osvědčilo vlézt si s mimi do postele a kojit a kojit a pak ho mít v šátku na těle (vertikální poloha pomáhá tím, že se sliznice tolik nepřekrvují a nedráždí), skin to skin se dobře sráží teplota, navíc je mimi klidné, protože je u mámy a dobře se vyspí, což je koneckonců to jediné, co teď potřebuje..

ať je brzo líp. 🙂

guinea
23. únor 2018

@barbora32123 Mám zkušenost, že ten průjem a vysoká teplota může být klidně od zoubků. A kašel a rýma s tím nemusí souviset. Hlavní je odsávat hleny z nosíku, aby neměl ještě k tomu zánět středního ucha. A prohlídni dásničky. Můj synek měl zatím takhle vysokou teplotu několikrát, ale vždy jen max. 2-3 dny, a pokaždé to bylo z růstu zoubků. Jednou to bylo s tou rýmou a kašlem, ale pak se právě ukázalo, že to s teplotou nesouvisí.

priefi
23. únor 2018

@barbora32123 byt Tebou, kaslu na detskeho a jdu na pohotovost, zda je maly ok. Vyrazka muze byt reakce na lek, na ten kasel se mi nezda. Na drazdivy kasel by mohly pomoci sinekod kapky (pozor ne sirup, ale kapky).

barbora32123
autor
24. únor 2018

@guinea to mě ani nenapadlo.. Je fakt, že mu včera vylezl 4. zoubek.