Chodíte s dětmi na pohotovost?

moni_12
21. črc 2024

Zajímá me, jeslti využíváte s dětmi pohotovost. Nám se za poslední půlrok několikrát stalo, že děti onemocní o víkendu a zrovna naše pediatra ordinuje až v pondělí odpoledne, tak jsme využili pohotovosti, aby se děti začaly léčit vcas. Když v sobotu ráno začal syn teplotovat, bolel krk a měl čepy, byla to jasná angina a než čekat do pondělí, léky měl už v sobotu.

Aktuálně zrovna dcera teplotuje, bolel ji i krk, tak si říkám, že možná skočíme zase na pohotovost na Crp, ať víme, jak ji léčit, protože má odjet na pár dní k babičce a já musím do práce. Přesto mám z toho divný pocit, že na té pohotovosti budu otravovat, že jako nejsme extra akutní.

g_m
21. črc 2024

@moni_12 Tak se ji do krku podivej. Kdyz tam budou cepy, neni na co cekat...

exbordelar
21. črc 2024

Tak to zalezi na vaznosti situace a moznosti lecby. V pripade viz vyse anginy bychom asi taky sli, kdyz by decko na tom bylo fakt spatne (tj. horecky, bolesti v krku s viditelnymi zanetlivymi zmenami) - protoze to je na 99% na atb, a ty bez lekarskeho predpisu nesezenu. Nebo treba bolest ucha, to taky jezdime. Ale s virozami, kdy proste nic vic nez my ten lekar nezmuze (horecka, kasel, ryma) zustavame doma.
Ve vasem aktualnim pripade - jestli ma jen beznou horecku a beznou bolest v krku, tak bych na pohotovost nesla. Ale to musis rozpoznat ty, jak moc je na tom dcera bidne...

eviicka
21. črc 2024

Naše děti trpí hlavně na virózy, takže i ke klasické dr. jdu případně až po třech dnech (zatím nebylo třeba očr). Pokud by ale trpěly na angíny, uvažovala bych jinak, i když i tak bych volila pohotovost v krajním případě (dojezd 25km a pravděpodobně dlouhé čekání za to naše dr. dojezd 2 km a čeká se obvykle do 10ti minut).

irmamala
21. črc 2024

Tvuj pocit je naprosto spravny….Promin, ale pak tam nema clovek cekat pul zivota, kdyz tam jde v nedeli nekdo s teplotou🤦‍♀️

moni_12
autor
21. črc 2024

@irmamala jasně, no, já bych to nechala, kdyb dcera neměla odjet, nejsem si jistá, jak se s tím babička popere, ale já prostě musím do práce. Já nerada někde otravuju, toto je blbá situace

moni_12
autor
21. črc 2024

@eviicka chápu, my máme pohotovost v našem městě, takže naopak je to pro mě rychlejší zajít tam, než čekat na pediatru do pondělí odpo a tam sedět dvě hodiny

hannyss
21. črc 2024

Při horečce chodíme k mudr 3. den teplot... pokud by byla jasná angína, tak pohotovost ano. Ale horečka a škrábání v krku bych počkala, co z toho bude. Jsou i domácí crp testy (ale nevím, jak fungují 🙂 )

lauriak
21. črc 2024

Chodim minimalne. Ak maju iba teplotu, kasel, sopel tak nie. Naposledy sme boli so spalou. Ak by mali hnisavu anginu tak by som isla. Ale inak radsej cakam na naseho doktora, predsalen pozna deti lepsie.

monika3456
21. črc 2024

@moni_12 jo, chodím snad častěji na pohotovost. Šla bych hned

aktakd
21. črc 2024

@moni_12 Chodím jen v aktuních případech. Zatím jsme byli jen s urazy. V tomto případě bych nešla.

veroniquecz
21. črc 2024

Počkala bych jak se to vyvrbí.
Jinak my byli samozřejmě s úrazy a pak s věcmi, které potřebovaly co nejdříve atb - zánět spojivek, zánět ucha, angina.
S virozou bez náznaku na anginu bych nešla.

emillyhk
21. črc 2024

My byli na pohotovosti naštěstí jen jednou, se zánětem ucha. K našemu doktorovi chodíme až když běžná léčba ani po týdnu nezabere. Na horečky syn netrpí, opravdu vysoké měl dvakrát, vždy jsme sráželi doma a do dvou dnů to bylo dobré. Takže s horečkou a bolestí v krku bych na pohotovost jela jen kdyby to vypadalo na angínu.
Náš pediatr teda hodně funguje i online, takže pokud bysme byli pryč a třeba se rozjela angína, tak pošle i erecpt.

me_druhe_ja
21. črc 2024

Syn trpí na záněty ucha, takže tam chodíme s tim. U něho to poznám velmi jistě a brzo a tam není na co čekat. Dcera byla myslím jen jednou, měla asgmaz, nemohla skoro dýchat. Teď už máme ventolin a tak doma,. takže není třeba.

mimco
21. črc 2024

@moni_12 pohotovost je pro akutní případy.
Takže šla jsem s bolavým uchem, s těžkým zápalem plic - dcera zvracela atb., musela dostat infuze, pak na šití, se zlomenou rukou.
Že jde dcera k babičce a ty musíš do práce, není důvod k návštěvě pohotovosti. Od toho je pediatr a očr. Pohotovost nemůže suplovat obvoďáky. Přesně tohle dělá lékařům peklo a zahlcuje jejich čas nesmyslama, které nejsou akutní a počkají.

izz76
21. črc 2024

Byla jsem teď nedávno poprvé na pohotovosti s 9letou dcerou. Nebývá skoro vůbec nemocná,takže mi bylo podle příznaků jasné,ze má nejspíš spalu a protože začínaly prázdniny,chtěla jsem antibiotika hned v sobotu,nečekat do pondělka. Dobre jsem udelala,zabraly zázračné hned první den.

aarriel
21. črc 2024

Byla jsem s dverou 3x, z toho zůstala 2x hospitalizovaná...

hennrietta
21. črc 2024

Se mnou rodiče byli párkrát na pohotovosti. Určitě ne kvůli nemoci jako horečka a škrábání v krku.
Jezdili jsme, když mě chytly uši (několikrát mi je jako malé píchali) a pak třeba s akutním zánětem močových cest, kdy bych s tou bolestí a štípáním den, dva fakt nevydržela.

j.a.n.i
21. črc 2024

My akorát s úrazy, jinak nebylo potřeba, ale je fakt, že na anginy a záněty močových cest děti netrpí, to jsou dvě věci, se kterými bych taky jela, ať se to léčí hned.

ada22
21. črc 2024

Záleží co v tom krku má. Jestli vyloženě nemůže polykat nebo ji jen škrábe jako u virózy. Jestli ji nejde polykat a máš dojem že to je spíš angína, tak bych ji netrápila a šla na pohotovost. Jinak se dohodnout s babičkou jestli k vám nemůže jít hlídat a počkat do pondělí na pediatra.

drep
21. črc 2024

Nikdy jsme na pohotovosti nebyly. U pediatričky jsme s “běžnou horečkou, co trvá pár dní” byly asi třikrát (trvala i na mě dlouho), a to jen proto, že nám chvilku trvalo, než jsme rozčísly, že má dcera PFAPA a jednou s akutní otitidou. A angínou (ale jasnou s čepy a lymfadenopatií, ne trochu bolí v krku, trochu teplota, kašel a rýma) bych šla, kdyby neměla možnost si napsat atb sama.

alubif
21. črc 2024

Pohotovost je pro akutní případy a ne pro matky, které jdou do práce a dítě k babičce aby teda věděli jestli má odjet... Pohotovost není suplovani obvodaka v čase, kdy se to rodičům hodí. Pak to na těch pohotovostech nemá vypadat tak jak to vypadá.
Pohotovost jsme navštívila dětmi párkrát - syn oboustranný zánět středního ucha, šiti brady, dcera otoky a kopřivka po atb, které dostala v týdnu od obvodní, otřes mozku se zvracením... Horečky, bolesti v krku patří na obvod v týdnu nejdříve po třech dnech. Ono i crp má nějaké zpoždění než případně nastoupa jeho hodnota.

pavca1982
21. črc 2024

Ne nechodím běžně ani na pohotovost a vlastně ani k dětské. Z 99% to vyléčíme doma bez návštěvy lékaře.

ada22
21. črc 2024

@pavca1982 Tak to máte kliku, že jste málo nemocní 🙂

teate
21. črc 2024

@moni_12 S teplotou, která začne ten den, na pohotovost fakt nejdu. 😆 Byli jsme s popáleninou, se zlomeným palcem apod. Byli jsme i s horečkou, když nám z ní zvracela antibiotika - to skončilo hospitalizací. Pohotovost slouží k urgentnímu ošetření závažných případů. Ne k preventivnímu udělání CRP. 🤦🏻‍♀️😆 S tímto přístupem se nedivím, že ji chtějí zdražit na 2000,- za ošetření. Už aby to bylo.

marketa1218
21. črc 2024

@moni_12 Myslím, že s tímhle dcera vydrží v klidu do zítřka. Na pohotovost opravdu jenom akutně.

moni_12
autor
21. črc 2024

@teate já jsem s banalitou nikdy nešla, 2x s angínou, teď je to výjimečný případ. Počkám do zítra a uvidím

pavca1982
21. črc 2024

@ada22 Nejsme málo nemocní. Myslím, že úplně normálně a na můj vkus někdy dost často. Jak říkám většinou to vyléčíme doma.

evaviki
21. črc 2024

na pohotovost jezdim- pokud se o vikendu rapidne zhorsi, pokud ma nesrazitelne teploty kolem 40, pokud zvracel krev, pokud kaslal krev, s urazem. Na tvem miste byhc pockala do zitrka, podle popisu to je spis viroza. Drzim palce.

ada22
21. črc 2024

@pavca1982 Jasně kašel a běžnou virózu doma vyléčíš, ale zánět průdošek, zápal plic nebo angínu bez antibiotik někdy nevyléčíš. Dcera třeba byla nachlazená celkem to už vypadalo ok a najednou ji přes noc vylítla teplota a začalo ji píchat pod žebry. Tak to jsem moc nečekala a ráno jsem s ní jela na pohotovost. Byl to zápal plic.

barumrallyebum
21. črc 2024

U nas se taky vsechno jak naschval deje v patek odpo nebo o vikendu ☹ na pohotovost jezdime az kdyz to nejde vydrzet a obyc leky nezabiraji.