Dobry vecer, chtela bych se zeptat, jake jste meli v domacnosti priznaky cerneho kasle i kdyz jsou vsichni ockovani? a muze cerny kasel prejit bez lecby ATB? zacinam mit podezreni, ze nam synek neco donesl ze skolky uz pred mesicem a postupne si to doma predavame kazdy s jinyma priznakama... synovi to pak nejak preslo, zadne atb nebyly, tak prave nevim jestli to mohl mit nebo ne... doktorka standartne u kazdeho nachlazeni test na cerny kasel nedela...
@kacka1994 dekuju za nazor.... u toho syna ten kasel byl taky hnusny, ale zabraly mu erdomed sacky a obesel se bez atb...
Kolegyne v praci kaslala naprosto brutalne jeste pul roku po preleceni antibiotiky, kdyz se na recepci rozkaslala tak mi na chodbe ve 4 patre poznaly, ze vesla do budovy…
No prave, je to nazor 🤣 proc by mu nemohl prejit jen tak 🤷🏾♂️ ja bych se testla a zaridila se podle vysledku
Tenhle hnus jsem bohužel měla tu čest poznat, také syn donesl ze školy, kašlal si tu, bral si Mucosolvan a neřešil... chytla jsem to já s druhým synem, ten totéž, jako viróza... jen mě to sejmulo řádně, dusila jsem se a myslela že umřu, jako vážně... děsná bezmoc. Na pohotovosti bohužel nedali atb, takže se to rozjelo ještě víc, a poté můj obvoďák mi je nasadil i bez testů, s údivem, proč mi je nedali už na té pohotovosti. test pak ukázal, že to černý kašel byl, paní volala z OHESu, tak jsme to probíraly, já se ptala, jak je možné, že mě to sejmulo jako jedinou z rodiny, a říkala, že ty děti mají přece jen k tomu očkování blíž, než já, kterou očkovali naposled před 45 lety , že tam už vpodstatě není nic... zatímco ti kluci mohli mít tak mírný průběh, že jsme to neměli potřebu řešit... asi jako s covidem, někdo ho přešel jako chřipečku, někdo mnohem hůř.... Je to 6 týdnů a kašlu naprosto příšerně doteď, i často ještě lapu po dechu, fakt to nikomu nepřeju.
dekuju vsem za vase zkusenosti! je videt, ze jakekoliv priznaky mohou byt...
@blankaskubickem bohužel z vlastní zkušenosti vím, že ani očkování nezaručí mírnější průběh.. kluk to chytil, měl 14 měsíců a po třech hexách absolutně bez stop protilátek, byla tam čistá 0.. a jak píšeš bylo to fakt peklo.. když to někoho sejme v plné palbě, tak je to rachot.. mě učila dr. kašlat, abych si nezlámala žebra, hrozný..
ale na zadost by vam pri podezreni mela udelat doktorka pcr test 🙂 synovi detska delala (zhorsilo se mu astma, tak se nevedelo jestli to astma opravdu je, priznaky jsou podobne)
jeste se vas tady zeptam... kdyz nekdo netusi, ze by to mohl byt cerny kasel (nema typicke priznaky) a leci to jako virozu pripadne antibiotikama typu Amoksiklav - muze takova samolecba zabrat? zajima me jak to teda s tim vlastne je
Amoksiklav ne e, klacid nebo azithromycin
Obe deti musely mit ant,ja to zvladla bet,ale je fakt,ze pokaslavat uz dlouho,ale jen sem tam
vsem moc dekuji za postrehy, moc mi to pomohlonsi udelat alespon obrazek jak to muze byt... hezky vecer 🍀
Antibiotika u cerneho kasle jsou ucinna pro nakazenou osobu predevsim na zacatku, kdy se nemoc casto tvari jen jako viroza. Pozdeji jsou vhodna spis kvuli tomu, aby clovek nebyl nakazlivy pro okoli - jelikoz telo uz ma sobe toxin, ktery zpusobuje daveni, kasel. Pokud mate standartni nachlazeni, kasel, pak to proste reste jako beznou virozu. Pokud ro synovi jen tak preslo, tak to asi cerny kasel nebyl, protoze lide s nim maji problemy jeste mesice - bohuzel i nekteri ockovani.