Celiakie u dítěte. Může běžné koření?

3. lis 2024

Ahoj všichni.Před pár dny byla dceři (4roky) diagnostikována celiakie s dodržováním přísné diety.Jsme objednaní i do poradny k edukaci.Mile mě překvapilo,že existuje pro celiaky tolik věcí,ale chtěla jsem se zeptat na to hlavní co mě zajímá a to je koření.Objednali jsme koření grilovací na ryby a různé bez lepku,ale myslíte,že může i běžné koření jako je nové koření,bobkový list, kmín, pepř apod?.Na pytlíčku totiž je uvedeno,že může obsahovat stopy lepku,tak jsem právě zůstala zaražená.Můžete prosím poradit?Předem moc děkuji

llluckaaa
3. lis 2024

Co myslíš tou přísnou dietou? Pokud se nejedná o alergii na lepek, kde se musí lepek ve stravě hodně přísně, tak bezpečná bezlepková dieta při celiakii se udává s příjmem 20-50 mg lepku denně. Co se týče udávání upozornění na stopové množství lepku na potravinách, tak to bývá zejména proto, že bývá vyráběné/balené v provoze, kde se pracuje i s potravinami s obsahem lepku a výrobce se tak chrání, kdyby alergik měl po požití alergickou reakci. V jednodruhovém koření je minimální množství lepku, spíš bych hlídala kořenící směsi, kečup, marinády, dresingy ap. kde se může přidávat pšeniční škrob. V poradně ti určitě poradí, co můžete a co ne.

lenka3p
3. lis 2024

Dcera má diagnostikovanou celiakii víc než 4 roky a stopy lepku neřeším. Výsledky testů skvělé. Standardní jednodruhové koření beru jako bezlepkové.

autor
4. lis 2024

@lenka3p děkuji za informaci☺️

autor
4. lis 2024

@llluckaaa ve zprávě nám doktor napsal přísnou bezlepkovou dietu.Moc děkuji za informaci

martulka88
4. lis 2024

Je to i o tom, jak reaguje na lepek a jak velká alergie to je. Pokud stopy nevadí, neřeš je. Pokud stopy vadí, tak bohužel. Výrobci se chrání, když s lepkem pracují a kdyby byl stroj špatně vymytý.

autor
4. lis 2024

@martulka88 ona právě měla střídání průjmů a zácpy a než proběhlo vyšetření,tak se jí to samo upravilo a problémy nemá 🙂

martulka88
4. lis 2024

Tak pokud nemá tak bych stopy a kor v koření, neřešila.

cilkat
4. lis 2024

Klasické jednodruhové koření a směsi drhnutých bylin používám běžně - tam mi přijde pravděpoodbnost kontaminace velmi malá (fakt jde o to, že na sousedním stroji může dělat třeba s tím pšeničným škrobem a může do toho naprášit). Co nepoužívám, jsou složitější směsi (grilovací třeba), do kterých se škrob často přidává přímo, takže pravděpodobnost, že daný stroj drtil něco s lepkem a bude to kontaminované, je vyšší.
A pozor na sojovou omáčku - ta obsahuje fermentovanou pšenici obvykle přímo.

llluckaaa
4. lis 2024

Tak jestli nemá vyloženě vážne alergické reakce, tak nebudete muset ty potraviny se stopovym množstvím řešit. Stopové množství se udává do 50 mg lepku na 1 kg potraviny, což je fakt zanedbatelné.

autor
Dnes ve 04:59

@llluckaaa tak nám včera řekli,že v počátku zahájení diety jsou potraviny, které mohou obsahovat stopy lepku určitě špatně.Ale pokud bych chtěla použít nové koření, bobkový list apod,tak prý stačí jen opláchnout a použít

linusha
Dnes v 05:31

Já mám celiakii a bobkový list, nové koření, pepř používám běžně. Pozor na kořenící směsi, bujóny, sojovku, kečupy tam je potřeba číst složení.
Jo ještě bacha na školkovou stravu. Když by vás něco zajímalo ozvěte se na dietě jsem mnoho let 😊