Borelioza u dětí - jaké příznaky se objevují?

damada
1. led 2019

chtěla jsem se zeptat, jaké byly příznaky, pokud vaše dítě mělo boreliozu.... syn ji dle výsledků má, ale co tak pročítám, nemá žádné z příznaků, co jsem všude četla

sudylichozrout
1. led 2019

@damada mne moje pediatricka rikala, ze u deti to ma trochu jiny prubeh, ze priznaky byt ani nemusi a na to, ze ma protilatky, se prijde treba i nahodne v ramci jineho vysetreni. Bavily jsme se o tom ted v lete, protoze jsem boreliozu mela a mela jsem jako priznak prave tu jednodenni "virozu" cca 14 dnu od klistete. Resila jsem, jak to u malych deti rozpoznat od letnich nastuzeni a tak.

damada
autor
2. led 2019

@sudylichozrout aha, díky... syn měl v létě klíště, ale neměl vůbec žádnej flíček, na konci listopadu měl nějakou virozu, vysoký horečky (ještě i po týdnu), šílenou rýmu a bolest v krku... pak měl i přes atb pořád teploty (má je doteď)... ale všude čtu, že to napadne klouby, kůži, nervy nebo hlavu... a že není kašel ani rýma, tak vůbec nevím, co si o tom myslet

konidana
2. led 2019

@damada je to strašně individualni. Pokud máte podezření tak testy. Chapu,ze podle testů je borelioza prokázána. To klidne muze být. Mam podobnou zkušenost. Ale podke doktoru to je jen moje spekulace😅 dceta mela asi v necelych 6 letech klíště. Velky v hlavě. Flek nemela nebo ve vlasech nebyl vidět. Skoro 3/4 roku nic, na podzim občasné bolesti hlavy kzere jsem připisovala nedbalemu nošení předepsaných brýlí. Zacatkem dalsiho leta jsme byli na skoro měsíční celkove docela fyzicky narocne dovolené (putování na kole) a 2. Den po návratu dceri ochrnul licni nerv a po par dnech pohotovost a hospitalizace a prokázána neuroborelioza. Téměř bez podstatných příznaků krom obrny tváře. To je má zkušenost. Doktori mi tvdili ze ji neco postipalo na posledni dovolene tesne pred propuknutim nemoci, ale podle me zpetne projekce všeho to dcera mela od toho skoro rok starého klíštěte. Preji ať je brzy dobře i když ješte bude třeba brat antibiotika. 🙂

saksana
2. led 2019

Syn měl divný flek pod okem. Žádnou teplotu, bolesti, nic. Ale jelikož měl letos v létě asi 10 klíšťat, šli jsme k paní doktorce, která ho nabrala a vyšla borelióza. Jinak jiné příznaky neměl, jen ten divný flek.

frantiskadubska97
2. led 2019

@damada Co se týče boreliozy, vše co jsem přečetla na internetu, je jen o tom samém, jak se popisuje zřejmě podle nějakých tabulek. Moje dcera měla na uchu flek který ji mizel a vracel se, klidně několikrát za den, někdy se jí táhl až na tvář. Ještě před flekem si stěžovala na bolest hlavy, bříška a nohou. Ve školce byla hodně unavená stále chtěla odpočívat. Nejvíc na bolesti hlavy. Brala penicil do dobrani. Něco přes 14 dni. Po cca 3 měsících ji doktor bral krev, dělal různé 4 testy a ve všech vyšla zdravá. Řekl mi, že byla typický případ boreliozy u dítěte, jelikož dětem se prý dělá flek nejčastěji na usnim lalucku. A v polovine pripadech se flicek ani neudela nebo ho ani nemusite postřehnout. Viroza je typický příklad časne boreliozy kdy se tělo pere s nemocí. Dítě může mít teploty, horečky. Zároveň se popisuji příznaky chřipka, anginy, zánětu průdušek apod. Dost často se projevuje borelioza kromě fleku jinak u dětí a jinak u dospělých ! To co jste si přečetla za příznaky je typické spíš pro dospělého jedince. Podotýkám že dcera v životě klíště neměla. Je ji 5 let. Držím vám všechny palce ať se s touto nemoci zvládnete poprat, a rozhodně si nechte po lecbe udělat další řádné testy. 🙂 Důležité je test udělat, až budou antibiotika pryč z organismu. Mohou výsledky zkreslit.

hanka_333
10. črc 2021

@frantiskadubska97 A ta antibiotika dcera dostala jen na základě putujícího fleku? Nebo ji udělali hned zpočátku krevní rozbor na boreliozu?

frantiskadubska97
11. črc 2021

@hanka_333 hned antibiotika a krevní testy po 3 týdnech