Borelióza. Máte zkušenosti?

europa00
16. dub 2024

Ahojky syn m/s ne ele dva roky a měl klíště přímo u oka v rasách takže když bylo klíště malé nevšimla jsem si ho, druhy den už jsem tak něco viděla Ake mysle jsem ze mu tam něco spadlo ze to vymyjeme pro večerním koupání klíště mě na tomto místě vůbec nenapadlo až 3 den už jsem ho dokázala jasné identifikovat a je-li jsme ho odstranit do nemocnice. 10 den od prisati klistete synovi oteklo ucho nahoře a zcervenalo a byl teplejší než Js šle teplotu mi to nenamerilo 36.7 my s manželem 36.3 nevím jestli mi neblbe digitální teploměr, navíc mi usnul hned dopoledne kdy nechodí znova spát. Proste jsem viděla ze něčím prochází… zarudnutí 3 den zmizelo, ale kamarádka mi posla ze existují i jiné zarudnuti než jak známe typicky kruh s bílým středem. Tak mě to celkem vyděsilo a časové by to odpovídalo i když flek neměl totožný s fotkami na internetu ale mohl mít proste slabší odezvu imunitního systému někomu se flek netvoří vůbec. No hned jsem to řešila s lékařem který to nedokázal úplně identifikovat, protože to nebylo úplně ukázkový flek přesto jsem pro jistotu chtěla přetečení ATB ty máme brát co 8 hodin po dobu 14 dnů. I tak jsem z toho nesva nechci aby se mu to zvrtlo v něco chronického a modlím se aby kdyby to opravdu boreluozu byla tak aby atb zabraly… testy nemělo cenu delst protilátky jsou nejdříve za 3-4 týdny. A potom po preleceni už mi je jen tsk nikdo neudělá. Prosím vy vo jste měli nad slunce jasný flek zabraly vám atb a byly jste pak bez nějakého poškození ?? Známy to nevěděl nelecil a ochrnul na půl tváře a vypadaly mu vlasy atd.
Jsem z toho celkem vyhukana Js měla klíště jen 2 x v životě
Me se to ani nepodařilo poradně vyfotit ale bylo to otekle a červené a bez nějakého vstupu jako po stipnuti Komárem nebo kousnutí. Na internetu jsou desivejsi fota až fialové skvrny ale našla jsem pravé i takové nenápadněji a borelioza se u nich potvrdila.
Více už asi dělat nemohu ze? Než ty antibiotika. Děkuji

slecnami
16. dub 2024

Příště nech vyšetřit klíště a budeš mít klid. Strašně špatně se to čte, ale ve stručnosti - pokud by borelku opravdu měl, tak v takto rané fázi ATB myslím stačí. Otok je po klíštěti úplně běžná místní reakce, to nemusí znamenat vůbec nic.

cuuza
16. dub 2024

Klíště měl v řasách, takže bych v tom souvislost nehledala a byla v klidu.

sorboni30
16. dub 2024

@slecnami borelka se léčí ATB. Mě se vrátila i po roce, museli mi nasadit atb. Jinak sledovat po léčbě zda neboli nožičky, klouby.. Antibiotika malému zaberou. Zas kvůli jednomu známému bych neplasila.. Já budu nechávat očkovat teď syny proti klíšťové encefalitidě. Mají ale 9 let. Tam by mohly být následky..

dashyyy
16. dub 2024

Pokud tě to opravdu děsí, nech příště klíště vyšetřit a i když by bylo pozitivní na borelie, tak to automaticky neznamená, že došlo k přenosu.. já jsem ležela s borkou 5 neděl v nemocnici, doktorka mi to nechala rozjet, nemohli to dostat pod kontrolu.. měla jsem pak pár let dost rozházenou imunitu, ale jinak nic

europa00
autor
16. dub 2024

@slecnami měl ho v oku ne na uchu… klíšťata se standardně nebysetrují protože i kfyby bylo infikované není daně ze dojde k přenosu. Navíc mi to ani nikdo v nemocnici nenabídl tuhle možnost když ho doktor vytahoval.

konidana
16. dub 2024

Mela jsem nekolikrat jasny flek uz jako dite i v dospelosti a vzdy preleceno atb bez nasledku. Asi 2x jsem si v dospelosti nechala napsat atb, i kdyz mi doktor flek neveril/nevyhodnotil (vetsinou nahodile kozni) .

Pokud atb nebere moc casto,tak bych se pokusila ukecat detskou. Pro jistotu. Ale je fakt, ze to ani nemusi byt borelioza, pouze alergicka zanetliva reakce. No ale ta zas byva v miste kousnutia....

europa00
autor
16. dub 2024

@konidana ahojky atb máme chtěla jsem je napsat při jistotu ne nebere nic jinak syn za dva roky ještě nebyl nemocný ani kašel ani rýma tak jsem pravé u doktora vyhodnotila ze risknu atb než následky neléčené borelky.. místo prisati u oka je úplně čisté

slecnami
16. dub 2024

@europa00 Standardně ne, ale existují testy z lékárny na doma - abys pak nemusela takhle plašit na fóru 😉

adelisss
16. dub 2024

Mně taky boreliózu léčili ATB. A žádné následky nemám. Spousta lidí ani neví, že prodělali boreliózu a žijou. Třeba mému tátovi zjistili protilátky na boreliózu, přitom si žádného zvláštního fleku po klíštěti nikdy nevšimnul. Ale je fakt, že měl pár zvláštních zdravotních potíží.

slecnami
16. dub 2024

@adelisss Flek mít vůbec nemusí, já měla boreliózu za život dvakrát - jednou jsem měla klíště, podruhé žádné klíště. Flek ani jednou.

prejeta_zaba
16. dub 2024

Borelióza u dítěte se prý projeví často tím oteklym uchem, i když je klíště jinde. Hodně lidí ji má i bez fleku (i bez klistete, stačí jiný hmyz). Borelióza je bohužel taková sv*ně, že ani brzká ATB ji nemusí vyléčit a stejně v těle zůstává. Nicméně na fotce mi to ucho nepřipadá jako oteklé. A takhle plasit bys musela kvůli každému kousnutí hmyzem. Takže asi už ATB doberte, když už je má, ale bohužel se nedá nic dělat, než doufat v dobrý konec a nadále to brát s nadhledem. Protože očkování není a řešit každé kousnutí hmyzem pro jistotu antibiotiky se nedá. 🤷‍♀️

hanka_12345
16. dub 2024

SYN MEL KLISTE TAKY V OKU V ŘASACH, VYNDALA SEM TO A PAK NASKOCIL TROCHU OTOK A CERVENEJ FLEK. DR ME REEKLA ZE TO JE TOU MEKKOU TKANI A E BORELIOZA TO NENI.NECIM SEM MU TO MAZALA A OK,ALE PAR DNU TO MEL CERVENY.

kleio
16. dub 2024

Syn měl kolem ucha velmi zřetelný fialový kruh. Dostal ATB, už si nepamatuju na kolik dní, ale myslím, že max. 10 dní. Bude to rok a žádné potíže nsštěstí nemá.

dashyyy
16. dub 2024

@prejeta_zaba já si taky myslela, že jsem to měla od komára, ale spíš ne.. jiný hmyz vyloženě borelie nepřenese.. musela by sis třeba nakaženýho komára rozplácnout na krvavé rance a i tak je riziko přenosu minimální.. tady je to celkem hezky popsané https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/20...

europa00
autor
16. dub 2024

@slecnami aha to jsem nevedla díky musím počkat ještě dva týdny než by se případně ukázaly v krvi ty protilátky

europa00
autor
16. dub 2024

@hanka_12345 Jj jenže on měl otok na uchu kolem oka čisté a pravé se boreluozu projevuje otokem na uchu KfYz je to červené v místě kde bylo klíště většinou to noc není

europa00
autor
16. dub 2024

@kleio syn to má na 14 a vo 8 hodin

konidana
16. dub 2024

@dashyyy boreliozu prenasi vice druhu hmyzu. Nevim jestli komar, ale nejaky jiny kousavy maly potvory urcite. (Ten clanek je 20 let starej, to tomu jeste malokdo veril, a i dnes se najdou neverici Tomasove, ale nekolikanasobnou zkusenost v rodine mi nikdo nevymluvi)

dashyyy
16. dub 2024

@konidana já jsem stejné informace našla všude na google, po tom, co ji to říkala dr., že mechanický přenos sice možný je, ale pravděpodobnost je fakt nízká.. ale tady v tom odkazu bylo celkem pěkně vysvětleno, jak ten přenos probíhá.. já si ani u sebe nejsem jistá, že bych měla klíště, ale vzhledem k tomu, že to přenáší už v ranném stadiu, kdy nejsou v podstatě ani vidět, tak těžko říct..

micudinka
16. dub 2024

@europa00 Syn měl vloni klíště na horním víčku. Zhruba po týdnu mu oko začalo otékat, naše pediatrička řekla, že je to alergická reakce, dostal Ocuflash, později Tobrex, zrazovala nás od vyšetření na boreliózu, prý by to neřešila. Nedala jsem se odradit, objednala nás na krev až za měsíc. Zhruba po třech týdnech od nálezu klíštěte jsme byli se synem na vyšetření na alergologii - poslala nás na testy hned, říkala, že tohle určitě alergická reakce není. Testy potvrdily boreliózu, syn dostal antibiotika, kontrolní testy se prý nedělají. Věřím, že už bude vše OK. To je naše zkušenost.

sorboni30
16. dub 2024

@konidana ano. Já měla boreliózu po kousnutí ne klistete, ale nějaké potvory do prstu na noze. Ještě jsem odtud musela vytahovat žihadlo či nevím co to bylo za zbytek co mi tam nechal. Dost to bolelo.. ale vim že jsem pak začala mít problémy. Zčervenal mi prst a už to jelo. Zacalo mi být teď už nevím po týdnu či dvou blbe. Nemohla jsem vybít ani schody jaké jsem měla bolesti svalů a kloubů

korin
16. dub 2024

Po klíštěti se mi dvakrát udělal ukázkový flek (před 7 a 5 lety), přeléčeno atb, potíže nemám.