Maminky prosím o radu. Malému se udělal ohraničený flek kolem ouška-má ho tam asi týden a zvětšil se. O víkendu byl na hlídání u babičky a té se to nelíbilo, takže zavolala kamarádce dětské doktorce, a možná diagnoza - borelióza. Dnes jsem byla u naší paní doktorky, ale moc dobrý pocit z jejího vyšetření nemám. Dala nám antb Zinnat a poslala na krev. Co když budou výsledky negativní? A co když pozitivní? Co pak následuje? Máte s tím některá zkušenost? Moc děkuju.
měla jsem boreliozu v těhotenství, rozsáhlý flek, který se neustále zvětšoval, dr. se jen podívala a na první pohled mi řekla, že je to borelioza, nabrali mi krev a nasadili atb, nevím ale jak to je u tak malého dítětě, ale řekla bych že podobně, určitě je dobře, když se to zjistí co nejdřív a nasadí ATB, pak by to mělo po dobrání být ok, jo a jinak to ohraničení bylo bílé, flek červený a okolo to bylo bílé. Nedávno jsme se bavily s holkama a jedna zdravotní sestra říkala, že to ohraničení může být i od obyčejného štípnutí, že ty malé děti mají někdy takovou reakci a že to trvá tak 10dní, tak uvidíš, třeba to má jen opravdu nějaký píchanec od komára
Ahoj, protilátky proti borelioze se tvoří přibližně po 6 týdnech. Pokud má flek týden, tak budou s největší pravděpodobností negativní. U prvního stadia se většinou protilátky nenabírají, ale pokud ten flek vypadá typicky, tak se rovnou nasazují antibiotika. Pokud se první stadium přeléčí antibiotiky, tak se považuje za vyléčené a protilátky se nekontrolují. Stejně po prodělané borelioze mohou dlouhodobě přetrvávat, takže nemá smysl odběrem protilátek kontrolovat efekt léčby. Taky záleží jak ten flek vypadá typicky. Bývá to červený flek velikosti min 3cm s centrálním výbledem. Případně u dětí tzv. boreliový lymfocytom, typicky na uchu červenofialová zatvrdlá rezistence. Pokud má antibiotika tak je důležité aby je bral dostatečně dlouho. U dospělých to bývá alespoň 2 týdny (lépe 3 týdny), jak je to u dětí ale nevím. Pokud chceš podrobné informace tak koukni na tento odkaz, to je doporučený postup při diagnostice a léčbě boreliozy http://www.infekce.cz/DoporLB11.htm