Bolest kolene u 5letého dítěte. Co myslíte?

molu18
12. čer 2024

Ahojte, prosím o radu. Syn 5 let ráno vstal s bolavou pravou nožkou, odpoledne začal pokulhávat, bolí ho kolínko v klidu i při pohybu. Jinak ho nic nebolí, zvýšenou teplotu nemá, koleno není oteklé, ani zarudlé, teplota obou kolen je stejná. Tvrdí, že se nepraštil, neupadl. Cca před 3 týdny měl 5 nemoc. Mohlo by to být jako nějaká komplikace…? Ještě mě napadá- asi před 2 lety měl klíště, ale bylo přisáte jen chvíli, opravdu malé a pak žádné kožní reakce, tak doufám, že to nebude borelióza.. :(

anezkapleska
12. čer 2024

@molu18 syn ve 4 letech bolest kolene a byl.z toho pertes 🫤

molu18
autor
12. čer 2024

@anezkapleska to co je?

domza
12. čer 2024

U nás se tak projevil zánět kyčlí. To je ale opravdu velká bolest, kdy si na tu nohu ani nestoupnou a paradoxně si stěžují na kolena nebo paty i když je pak zánět v kyčli. Počkala bych jestli se z toho nevyspí a pokud by se to zhoršovalo tak bych zajela k doktorce.

molu18
autor
12. čer 2024

@domza Taky tak myslím, uvidíme co ráno, pokud to nebude lepší jdeme k doktorce... On ale normálně i klečí na tom kolínku, normálně si hraje, jenom když chodí pokulhává..nevím co to..

martt
12. čer 2024

@molu18 Pokud by se bolest nebo kulhani do zítra nelepšila navštivte ortopeda syn měl takhle zánět kyčelního kloubu a pak se z toho po druhé vyklubala Perthesova choroba. Paradoxně ho bolelo jen koleno i když je nemocná kyčel.

molu18
autor
12. čer 2024

@martt Ach...a jak to dopadlo? Zregenerovaly to samo, má syn z toho nějaké následky?

anezkapleska
12. čer 2024

@molu18
@molu18 perhes u nás byl že 2 m nesměl vůbec chodit všude nosit. Měli jsme to po neštovicich. Někdy to trvá i rok léčba. Syn druhý den byl.ok běhal jen občas kulhal.

anezkapleska
12. čer 2024

@molu18 to je právě zánět kyčle,zjistí ultrazvukem a máš pak rentgenovaly ještě. 3x denně nurofen měl 2 měsíce

molu18
autor
12. čer 2024

@anezkapleska Mají nějaké následky? Syn byl právě dnes ve školce, dali sme ho, lebo sme mysleli, že vymýšlí, nechce nám chodit do školky a dnes měl ještě i zubařku, ale teď vidím,že nevymýšlí ☹️

martt
12. čer 2024

@molu18 U zánětu kyčelního kloubu nesměl 14 dní chodit a dávali jsme 3× denně nurofen. U toho zánětu kloubu je klid důležitý. Jinak zánět se bezpečné rozpozná na ultrazvuku. U Perthesu podstupoval operaci 4 mesice nechodil vubec pak o berlich. Ten Perthes je laicky řečeno , že se přestane vyživovat kyčelní kloub začne se rozpadat. Až se rozpadne úplně, dorůstá znovu.. Ale spíše bych se priklanela k tomu zánětu kyčelního kloubu.

anezkapleska
12. čer 2024

@molu18 tak přesně tak jsme si mysleli,že nechce do školky tak tam.dva dny chodil a pak nás objednaly do 14 dni na ortopedii že vyloučí růstové bolesti a tak 14 dni ještě běhal a zpet od Dr už se nesl v náručí. Následky máme něco s kyčlí jiný tvar a pak ještě měl teď van neck nebo tak, zlomení sedací kosti ale nevíme z čeho, Dr si i myslel že je tyrany,😀ale smál se. Prý to mají fotbalisti často a pravda, syn hraje fotbal. Od té doby co měl kyčle tak mu nejde bruslit a lyžovat , hned ho bolí noha.

martt
12. čer 2024

@anezkapleska Perthesova choroba není zánět kyčelního kloubu. Perthesova choroba je léčení minimálně na rok spíše více. A "léčí" se buď konzervativně klidem a cvičením nebo operativně. Syn řešený operativně přes půl roku na berlich po roce vyndani šroubů a teď má klidový režim( nesmí běhat a skákat) minimálně ještě na rok možná na dva.

molu18
autor
12. čer 2024

Ach holky, je jsem z toho dostala děsný strach... strašně se bojím..já do rána nevydržím....syn je často nemocný, alergiky, každý den inhaluje, furt něco chytne, teď řešíme i PPP a klinického psychologa, ještě pokud má i toho Pethresa tak nevím.. do toho máme ještě mimino..

martt
12. čer 2024

@molu18 To mít nemusí. Může mít jen zánět kyčelního kloubu a z toho se dostane v pohodě. A nebo nemusí mít vůbec nic z toho. Nechtěla jsem tě nijak vystrasit. Pokud by ráno kulhal vem ho projistotu k doktorce ať si klidnější. Určitě to bude v pořádku

aarriel
13. čer 2024

@molu18 u nás z toho byla borelióza 🙈

ada22
13. čer 2024

Mělo to dítě od kamarádky. Je to nějaký zánět v kloubu. Nesměl pak šest týdnů chodit.

tereza0111
13. čer 2024

Jak to dnes dopadlo? Tohle je u nas take caste dilema, ze boli nozky, uz jsme s tim byli i u lekare, ale holky boli nohy, tak se to svavi na rustove bolesti, ale doktorka vzdycky rika, ze kdyby si stezovala na klouby, mame se vypad hned k ortopedovi

molu18
autor
13. čer 2024

@aarriel Nebylo to koleno oteklé při borelióze?

molu18
autor
13. čer 2024

Ahojte, tak doktorka říkala, že to může být po páté nemoci, prý to vídá. Syn má užívat Nurofen 2 x denně, klidový režim a na pondělí je objednán ke ortopedovi na sono. Neříkala nic víc k tomu, tak nevím, co nás ještě čeká, na jak dlouho to bude...na netu jsem o tom nic nenašla..

molu18
autor
13. čer 2024

Potkali stě se s kloubními potíží po páté nemoci? Pokud ano, jak to prosím probíhalo?

lentilkah
13. čer 2024

Ten zanet kycelniho kloubu muze byt po jakekoliv nemoci, dcera mela na konci nestovic.

ovin
13. čer 2024

@molu18 Já sama jsem letos prodělala 5.nemoc, bolest kloubů nesnesitelná, nemohla jsem vůbec chodit. Marodila jsem 3 týdny, u dospělých ten příběh bývá horší než u dětí. Vir napadá kostní dřeň, způsobuje bolest, ale po odeznění jsou klouby zcela v pořádku. Tak ať jste brzy fit a není to nic vážného.🍀

jane46
13. čer 2024

@ovin Jezis, 3 tydny??? Ja to chytla ted od deti... Ta bolest je des a obe deti mi tu skacou po hlave, maji jen vyrazku.

ovin
13. čer 2024

@jane46 Tak doktorka nepoznala co to je a protože se to nelepšilo, napsala mi 2x po sobě ATB, která mě ještě víc dodělala. Měla jsem 14 dní teploty a nemohla vůbec chodit. Ten poslední týden začínaly Velikonoce, tak jsem byla ráda, že mám ještě pár dní na zotavení. Bolest kloubů pomalu odeznívala ještě několik týdnů poté...je dobré nasadit železo, které tělu při této nemoci chybí.

ada22
13. čer 2024

Ty záněty kloubů můžou být po jakékoliv viroze. Celkem dost o tom má blogerka MK life. její dcera na to celkem trpí https://mklife.cz/parainfekcni-koxitida-kdyz-di.... Ten syn známé měl něco takového u kolínka. Ten klidový režim bych se asi snažila hodně dodržet. Škoda, že vás na ortopedii nevzali již zítra, aby jste věděli na čem jste. Udržet pětileté dítě v klidu je celkem boj (-:

molu18
autor
13. čer 2024

Syn měl před 3 týdny jenom zarudlé tváře, nic jiné mu nebylo, pak i to odeznělo, začal chodit do školky a včera ho začalo bolet koleno...doktorce se nezdálo, že by to bylo z kyčle...stejně asi až ortoped po sonu určí diagnózu...ja len dufam, že se to do pondělí nějak "nepodělá"..

molu18
autor
13. čer 2024

@ada22 Kidový režim se snažíme, nosím ho i na wc..ale je to boj, syn je zvyklý se pořád hýbat, neposedí a už vůbec neuleží..Dnes je to první den a už chce ven a žádny klidový režim...

molu18
autor
13. čer 2024

@ada22 Tak si to čtu a teda ten Nurofen 2x denně, co nám obvodní doktorka kázala bude asi málo... Jenom že sama nevím jak bych to synovi změnila, možná jak při horečce alespoň co 6 hodin...ach to je hrozné, nemocné dítě, akutní potíže a specialista až v pondělí...

ada22
13. čer 2024

Jako v případě, že by fakt v tom kloubu měl zánět, tak je to celkem napytel. Dcera měla v pěti letech zlomenou nohu a byl to boj. Nejjednoduší ji bylo naložit do kočárku a chodit s ní venku.

molu18
autor
13. čer 2024

@ada22 Můj syn do kočárku již nevleze, bydlíme v bytovce, tak to asi bude muset být celou dobu doma..bude to na zbláznění, ale co už, hlavné aby byl v pořádku...
A našla jsem, že na jeho váhu by se mělo dávat 200mg ibuprofenu co 8 hodin, aby sa to dobře hojilo, tak to asi tak budu dávat...