Bakterie v moči u 9měsíční holčičky

evcounek
10. srp 2014

Ahojky mamimy potřebuji poradit. Naší princezné našli bakterii v moči a prý se musí přeléčit ATB. Abych začala od začátku.
Naše slečna v 5m byla tak opruzená, že nám dr. Napsal kortikoidy ( prý ze zpocení + čůrání a stolice) zdárně jsme překonali. V 6 m mi přestala jíst. Když už to trvalo skoro týden tak jsme šli k dr. Ten nám dal zkumavku na moč (odebrat střední proud do sterilní zkumavky) fakt sranda u miminka co chce pořád pást koníky. sono bříška a hlaviçky ( to je v pořádku, ale prý lehce zvětšená jedna ledvina, ale může to být odchylka v měřeni tak v pořádku) v moči je bakterie, ale je to hraniční množství tak za měsíc znovu. Tak jsme chodili a nosili moč ve sterilní zkumavce do minulého týdne kdy mi dr. Volal do Německa, že tam ta bakteie je na přeléčení, ale když to stihneme v pátek tak to bude super a když ne tak stačí v pondělí. Už to mi přijde divné buď hned přijít pro ATB nebo to nic hrozného přelécit se to nemusí. No ale já nejsrm dr tak mu musím věřit prece jen je to bývalí primář dětského oddělení
Zuza nemá žádné problémy ( teploty, bolesti) je to usměvavá holčička kterou nic netrápí. A teď mi jen vrtá hlavou, kdybych s ní nešla k dr. V těch 6m tak se na to nepřišlo nebo by to mohlo být pak horší.
Co mám dělat proti té bakterii? Co to je za bakterii nevím snad zjistím zítra. Jak dlouho bude ty ATB brát?
Mv děkuji za rady

berynka
10. srp 2014

@evcounek pravděpodobně je to E-coli. Chce to hodně pít, dávat brusinky, Uroval sirup, udržovat v teple, sprchovat po stolici. Při určitém množství v moči, které se zjistí z kultivace (na výsledky moči se čeká několik dní), se antibiotika nasazují. Už si nepamatuji, jak dlouho se přesně berou, ale myslím, že to bylo tak 10 dní.
Je riziko zánětu močových cest, měchýře a u takhle malých dětí hlavně ledvin 😒 . Sono neukáže nic moc. Nejlepší je potom podstoupit mikční cystouretrografii, kde je vidět, zda se moč nevrací zpět do ledvin. Ale to se dělá jen v určitých případech.

evcounek
autor
10. srp 2014

@berynka moc děkuji za info, malá dost stávkuji s pitím. Snažím se nabízet, ale jestli do ní dostanu 150ml tak to je fakt hodně tak jí hodně ředím jídlo to do sebe hodí a je jí jedno jestli je to hustý nebo řídký. Mléko do ní dostanu jedou denně tak 120 ml max.
No snad nic hrozného mít nebudeme.
Když to tak čtu co ta potvora může způsobit tak mě děsí co by se mohlo stát kdyby jsme na to nepřišli.
Tak zítra se ozvíme co a jak