Zdravím všechny maminky i nastávající maminky, ráda bych se zeptala, jestli jste musely podstupovat nějaká speciální vyšetření v případě, že se u vás v rodině vyskytuje autismus, příp. zda jste byly nějak více sledované? Máme v rodině tří případy autismu, moje sestra má autistického chlapce a moje sestřenice obě dvě děti. Díky.
Porucha autistického spektra není diagnostikovatelná prenatálně. Osobně bych řekla, že ani u těžkých případů nepoznáte projevy dříve, než cca v půl roce věku dítěte.
přesně, jak píše @ivular - tohle nemáte možnost diagnostikovat před porodem a běžné případy se dají podchytit až tak kolem 2. roku...neví se příčina - resp. jich je uváděno strašně moc, ale primární původce většinou znám není... a pokud má váš bratr autistu, tak to rozhodně neznamená, že vy ho porodíte také...nemyslím si, že by autismus bylo postižení nějak výrazně podmíněno geneticky. Nehrotila bych to, vyklidnila bych se a zapomněla na to a nepřipouštěla si to🙂 já třeba brala celé těhotenství hodně silná antiepileptika, která užíváním v těhotenství můžou způsobovat závažné rozštěpové vady neurální trubice a častěji ještě poruchy autistického spektra dítěte.... malá se narodila naprosto v pořádku a co se autismu týče jsem naprosto klidná, protože to u ní opravdu nepozoruji.
Ahoj, můj bratr má autistickeho chlapce, všude jsem hlásila, ale víc sledovaná jsem nebyla. Ono ani není co sledovat, neví se, co autismus způsobuje. Z jiného důvodu jsem byla i na amniocenteze, ani geneticka to nijak neřešila.