Autismus v 19 měsích?

verca9595
5. kvě 2021

Jdu si pro radu a možná i uklidnění, někoho, kdo byl nebo je ve stejných pochybách. Syn má 19 měsíců, na 18 měsíční prohlídce dotazníkem neprošel a znovu ho bude dělat ve dvou letech, ale už teď na něm pozorují určité autistické rysy. Nemluví, nebo spíše přestal říkat to co u měl(táta, dede, nene, máma) jen piští a vydává zvuky. Neukazuje a nedělá pápá, když na něj voláme, tak se neotočí, nebo když mu něco ukazuji, tak se tam vůbec nepodívá, nerad si hraje s někým, nejradši si hraje sám, ale nevydrží u toho ani pět minut, většinou se začne vztekat. Zase, co autismus úplně u něj vyvrací je, že miluje hlasité zvuky, vysavač nebo mixér, nebojí se cizích lidí, když dělá něco co nemá, tak se dívá do nám do očí a u toho se směje, takže kontakt z očí do očí mu problém nedělá.
Nemáte někdo stejné zkušenosti?
Moc děkuji🙂

journals
6. kvě 2021

@verca9595 byla bych v klidu, na jasny autismus to neukazuje a hlavne ten dotaznik je formulovan dost nestastne

lutu11
6. kvě 2021

@verca9595 Ja do dotazníku napsala, že SE bojí zvuku sekačky na trávu a málem jsme měli doma autistu taky.

martt
6. kvě 2021

@verca9595 Podle mé zkušenosti bych byla v klidu. Mam syna 9 let. Kdyz byl malý ještě se tento dotazník nedělal. Pozorovala jsem na něm znaky autismu. V 5 letech jsme to začali řešit. Podle dotazníku PAS typický autista. Podle vyšetření psycholožky možná atypický autista nebo ADHD . Nakonec jsme odchazeli s diagnózou ADHD a úzkostné stavy i na základě vyšetření EEG. Po roce na kontrole ADHD s pochybněno s tim , ze ma typické znaky jak pro autismus tak pro ADHD , ale i rysy proti . Takze si s diagnózou nevědí rady. A uvidí se do budoucna jak poroste. Jsou to dva roky a rovná se čím dál tím víc do "normálu" akorat ty uzkostne stavy mu zatim zůstali do teď.

martiina_k
6. kvě 2021

Tak já byhc tak v klidu nebyla, podle toho co píšeš - regres ve vývoji, nereaguje na jméno, piští, nedívá se kam ukazuješ.... to jsou dost jasné znaky.... kontaktuj ranou péči a oni tě nasměrují na odborníky v okolí. I kdyby se autismus nepotvrdil, bude třeba s dítětem pracovat a u těchto dětí čím dřív, tím lépe.

luciksima
6. kvě 2021

Tak já bych byla na pozoru...zda se ti že syn není v pořádku pokud ano tak to res.kontakruj rannou péči.muzete navštívit i psychologa.nekdo řekne že je brzy není.ja byla s dcerou v 18 m.tez jsme měli podezření na PAS já věděla že je jiná než jiné děti...eg dostala ve 3 letech má tedy adhd,úzkosti,vývojovou dysfazii

bradush
31. led 2023

@verca9595 muzu se zeptat jak jste dopadli? Mam to s malou dost obdobne ma 16 mesicu a nenapodobuje, neukazuje, nemluvi, ale ocni kontakt v pohode, lidi v pohode, zmeny v pohode, zvuky ji nevadi a tocici veci ji nechavaji celkem dost chladnou. Ma rada kolo kolo mlynsky to muze chodit dokola za ruku nekolikrat za den a kuk a baf u toho se vzdycky hodne smeje. Ale ze by se schovala ona to ne. Rada kouka kdyz ukazji bramboru ale nenapodobuje to…uz zacinam byt zoufala

journals
31. led 2023

@bradush zoufalá z čeho? 😳 že to není cvičená opička, ale má svůj vývoj? Vždyť nemá ještě ani rok a půl! 😖ženský, nepanikařte! Tím dětem ubližujete úplně nejvíc. Vždyť očividně prd víš co to nějaká PAS, tak proč se tím nervuješ? Úplně zbytečně 🤦🏻‍♀️
Btw. Podle toho dotazníku bude každé dítě vykazovat nějaké rysy PAS.

luciksima
1. únor 2023

@bradush a jak jí a jak spí ? Jak usíná? Má rituály nějaké? Vzteká se hodně dělá něco neobvyklého? Z toho co píšeš mi přijde úplně normální 16 m.dite ...

bradush
1. únor 2023

@makuka88
@luciksima jidlo katastrofa neji skoro vubec za pochodu za ni beham se lzickou. Do 13m nejedla skoro vubec a hodne se koji. O jidlo si nerekne a kdyz ma hlad tak bezi a keze mi do vystrihu. Spi spatne skoro kazdou noc mame budicky treba od 2 do 4 jsme vzhuru. Ale prikladam to zubum jeste v 15 mesicich mela jen dva a ted ji roste kazdy tyden zub no. Uplne nemyslim na pas protoze ocni kontakt ma v poho a lide ji nevadi ani zmeny. Ale na vyvojovou dysfazii protoze ona mi fakt nerozumi nebo to tak aspon vypada a nema zajem se mnou komunikovat a nemyslim tim ze nemluvi to bych brala az jako posledni. Ale to ze si neukaze a tak. Ritualy nema ale ma ted dost destruktivni obdobi. Vztekla je primerene jen kdyz ji neco beru. Za tyden bude mit 17 mesicu.

laxesis
Autor odpověď smazal
Zobraz
urtica
1. únor 2023

@bradush zkuste testy d 1 roku na autismport, jsou relativně spolehlivé https://autismport.cz/testy

bradush
1. únor 2023

@urtica ano m chart znam ten se dela v 18m prohlidce a v tuto chvili jim neprojdeme! Ale pry je casto fakesne pozitivni takze ne spis zajimalo jak dopadli lide co na tom byli podobne a ted uz jsou starsi.

urtica
1. únor 2023

@bradush Je pravda, že do těch 2 let je ten vývoj dost variabilní, často jde jen o zpožděný vývoj, který se sám srovná. My měli test falešně negativní...:-/

bradush
1. únor 2023

@urtica tak to me mrzi a jak se to u vas projevovalo? Me vsichni v okoli rikaji ze jsem magor ale moje intuice mi rika ze neco neni tak jak by melo a stejne to bylo v jejich 3 mesicich kdy se mi furt neco nezdalo ze se nechce kojit a tak a vsichni me meli za hysterickou matku a pak zacla kadit krev a ukazalo se alergie ba bilkovinu kravskeho mleka. No a ted doufam ze je to jen tim ze ji rostou zuby ma je dost pozde, zatim teprve 6 a dalsi dva na ceste. Ale to neukazovani, nenapodobovani a skoro vubec nereaguje na jmeno no…,snad to dozene

luciksima
1. únor 2023

@bradush pokud máte pochybnosti můžete zkusit zajít k psychologovi, neurologie..u nás dcera vývojovou dysfazii má špatne pochopení má i teď když je už starší jako malá nechápala neukazovala prstem.neposlouchala na jméno na zavolání...oční kontakt měla...pokud se vám něco nezdá ať vám dá dr.zadanky

urtica
1. únor 2023

@bradush U nás byl syn do dvou let tabulkový. Všichni říkají, že tam jsou vždy nějaké náznaky, ale on ani ťuk, spíš byl trochu napřed. Doteď nemá problém s očním kontaktem, usmívá se, ukazuje, má potřebu sdílení, napodobuje, ve dvou letech mluvil úměrně věku. Pak nastala asi roční stagnace - když se kouknu na videa z jeho dvou a tří let, je tam minimální rozdíl. Objevily se smyslové odlišnosti - začali mu vadit některé zvuky, vyhledával silné hmatové podněty (třeba si cpal naše lokty do očí). Dr. to ve třech letech tipovala na vývoj. dysfázii, ale po tom třetím roce se to najednou zlomilo a autistické rysy se prohloubily. Začal být velmi úzkostný, začal rozhazovat věci po bytě, vylívat vodu, začal lpět na stejných postupech, mávat rukama, mluvil v echoláliích. Teď v pátek nás čeká diagnostika, ale myslím, že je to víceméně jasné. V kontaktu s vrstevníky je to mimoň. Ale připadá mi, že do těch tří let je to opravdu hodně variabilní a někdy to naoapak vypadá, že dítě nebude v pořádku a ono jen potřebuje něco dohnat a vyzrát - většinou v těch třech letech je jasno...na druhou stranu, pokud Vás dr. pošle na odborné vyšetření, nevyhýbala bych se tomu, čím dřív se začne s případnou podporou, tím lépe. Držím palce.

bradush
1. únor 2023

@urtica moc dekuji. Uvidime. Urcite mam v planu objednat se k psychologovi jen si chci nechat poradit od doktorky pripadne jinych lidi kdo je tady u nas v regionu dobry. Bydlim u uherskeho hradiste a tady toho moc neni. Ted mi svagrova rikala ze synovci byli do dvou let taky takovy mimoni ted jsou ok. Tak snad to u nas bude stejne. Ale nechci to nechat nahode a radsi zacit pracovat. Mame i pupecnikovou krev ktera se dneska ory da pouzit k “lecbe” autismu. Ne ze by ho vylecila ale ty deti pak mnohem vic spolupracuji a jsou vic “funkcni”

petaov
1. únor 2023

Syn byl taky v roce a půl zvláštní. Každopádně jsem byla v klidu. Na další vyšetření jsme nešli. Měl to přesně naopak, bál se vysavače a cizích lidí. Měl fakt hysterák, když k nám někdo přistoupil do výtahu. Když proti mám někdo šel po chodníku, schoval se za mě, počkali jsme, až projde a pak jsme šli dál. Na hřiště jsme chodili, když tam nebyly další děti. Těch se sice nebál, ale nechtěl tam, když tam někdo byl. A ještě se bál vody. Časem to všechno zmizelo samo. Podle mě je ten dotazník dělaný moc brzy. Posunula bych ho aspoň na dva roky.