Autismus u 2letého dítěte?

makky225
25. únor 2024

Ahoj holky teď tak přemýšlím nad naší malou (21měsíců) - byly jsme na dětské akci, všechny děti tancovali, jen naše malá běhala pořád kolečka 😀. Nedalo mi to s projela jsem na netu příznaky autismu (tvrdohlavost, nezačlenění do kolektivu, často nereaguje na oslovení atd) a přijde mi, že to sedí snad na každé 2leté dítě. Ale to točení a běhání dokola mě znervozňuje. Žádné jiné dítě to nedělalo a že jich tam bylo minimálně 20. Točívali se takhle i vaše "normální" děti? Malá je velmi kontaktní, před dětmi zezačátku zdrženlivá, po chvíli už si hraje, je paličatá, často se vzteká a je opravdu veeeelmi akční (neposedí ani minutu). Pohybově šikovná, brzy seděla a chodila (10m),baví ji už od roku vyskládat pračku myčku, vysávat. Knihy vůbec, hračky vůbec (až teď lidl Kuchyňka), stavení komínů a vkládačky frčí až teď. Měl to někdo taky tak?

1pomnenka
25. únor 2024

Neumí tancovat ani poskakovat, je na to moc malá. Tak se točí. Autismus se bezpečně stanoví po 6. roce. Věř mi, že ho nepoznáš.

makky225
autor
25. únor 2024

@1pomnenka právě že poskakovat i tancovat (svým stylem) umí krásně. Doma to dělá denně. Jen tam byla rozrušená asi z moc lidí. Ale doma se točí taky dost. Vždycky jsem si myslela, že ji to baví jak se motá hlava, ale dnes mezi tolika dětma to vyloženě bouchlo do očí. Že se tak chová jediná

zmrzlinka
25. únor 2024

Normální dítě.Nic bych za tím nehledala.

prejeta_zaba
25. únor 2024

Ne, z chození dokolečka na karnevale se autismus opravdu nepozná. Tvrdohlavé je každé dítě.

me_druhe_ja
25. únor 2024

@makky225 promiň, že to trochu odlehčim, ale myslet si, že ani ne dvouleté dítě (rok a třičtvrtě počítám-li dobře) je autista jen na základě toho, že na karnevale běhala do kolečka a netančila, je fakt úlet. 🙈
Nemyslím to zle. 🙂 děti nejsou roboti, nedělají všechno stejně a podle tabulek. My dospělí jsme taky různí.
A jak bylo psáno výše: věř mi, že znaky autismu fakt vypadají úplně, ale úplně jinak. 🙂

klokanka31
25. únor 2024

@makky225 To je úplně normální, buď v klidu 😊

kleio
25. únor 2024

Neboj, zrovna na karnevalu před 2ma týdny děti tancovaly a můj synek běhal dokolečka po parketu 😉. Nikdy netancoval. Je mu 3,5 a autismus fakt nemá.

palja
25. únor 2024

@makky225 já jsem byla přesvědčená o tom, že moje dcera má nějakou formu autismu. Kolem roku až roku a půl měla podle mne typické projevy. Pořád se točila dokola nebo se točila dokola na kolečkové židli a tak pořád dokola. S hračkami si nehrála tak jak by měla, pouze všechny hračky vyhazela a prehazovala je n velkou hromadu a až bylo vše vyházené, tak zase prehazovala na další hromadu a tak pořád dokola. To stejné dělala s prádlem v šuplíku, vyhazet a pak zase nahazet zpět. To dělala celý den. Tak jsem si řekla o žádanky k dr. Klinická psycholožka mě hned upozornila, že z jednoho nebo dvou příznaků nemůžu dělat dg a že tohle dělaly i její děti, když byly malé. Vyšetřena byla opakovaně a důkladně, žádný autismus nemá. Jen lehkou formu vývojové dysfázie. Teď bude mít 6 a pořád má trochu tendence prehazovat hračky na hromadu a pak zase zpátky. Ale jinak je šikovná normální holka.
Když si vzpomenu z dětství, tak tohle dělala i sestra, ale před 30 lety se na to asi nekladl takový důraz. Ta je taky zdravá, vystudovala vysokou školu, chodí normálně do práce, normální ženská.
Takže píšu pro uklidnění naši zkušenost.

cilkat
25. únor 2024

Prosím vás... točení do kolečka je úplně normální způsob hry. Viděli jste někdy kolotoč? Je to způsob trénování a vyzrávání takového toho centra u středního ucha, co nám kecá do rovnováhy ...
... a přesně proto se točej i ti autisti - oni totiž obvykle mají dost jinak vyvinuté smysli, než neurotipycký člověk. A tak si pomáhají a snaží se ty smysli dozrát a ovládnout. Ale fakt to není jen o točení dokola. ... a obvykle až na ty smysly navazuje problém v komunikaci, protože proč se snažit dorozumět s někým, kdo při pohledu na hladkou, děsivě měkkou věc tvrdí, že je to švestka a má ten divný zvuk má mít nějakou výpovědní hodnotu a tom? Vždyť úplně stejný věci říkají želatina v balonku...
Em... pardon. Konec exkurze do mého vnímání autismu.
Mimochodem, synovi ho diagnostikovali v sedmi letech. Mě nikdy.

Ne, fakt nepanikařte s autismem, pokud nemáte problém se se svým dítětem dorozumět.

me_druhe_ja
25. únor 2024

@cilkat Hele to by mě zajímalo, jestli je autismus podmíněn problèmem s porozuměním. Jako u Emka už dlouho pozoruji určité věci typické pro autisty, ale i něho je to všechno taková velká hádanky, protože on měl ty epi záchvaty jako mimino a má jinej mozek než my díky té svoji gen mutaci, takže těžko říct, jestli autismus nebo prostě jeho specifická neurologicka odlišnost. Máme v plánu nechat mu udělat diagnózu, j když se pro nás tak jako tak nic měnit nebude.
Ale co jsem chtěla říct: nikdy u něho nebyl problème a porozuměním. Nikdy. I když teprve teď začíná pomaličku mluvit, tak už jako malej rozuměl všemu (v obou jazycích) a později jsme se uměli taky "domluvit", i když nemluvil....

cilkat
26. únor 2024

@me_druhe_ja Nejsem odborník. Jen mám dítě s "lehkým" autismem a pohybuju se ve světě, kde je těch autistů hodně. .. Třeba standardní aspergr naopak mluví od malička krásně. ... Vlastěn by se řeklo, že problém s porozuměním řeči nemá. ALe zjevně chápe svět jinak (hledá pravidla - ve všem. Neuznává a neumí nějaké "to odhadneš" - potřebuje to pravidlo. Což třeba v emocích selhává, no.) - takže tam vlastně ten problém ve vzájemném porozumění na hlubší úrovni je.

me_druhe_ja
26. únor 2024

@cilkat Jo tak, chápu...Tohle mi u něho taky nepřijde. Že by trval na nějakých pravidlech...No uvidíme, co se z toho vyvrbi....ale jak říkám, u nás je to vlastně jedno, nic to stejně neřeší. 🙂