Autismus. Nějaké došetření, odběry a tak?

24. zář 2024

Ahojte, prosím vás došetřovali vám nějak děti po stanovení diagnózy PAS? Někde jsem četla že můžou chybět nejaké vitamíny, nebo může být něčeho hodně, četla jsem o opioidních peptidech…
Nebo dávali stě, zkoušeli jen tak nejaké výživové doplňky, vitamíny, cokoliv? Viděli stě nejaké účinky? Já zatím dávam jenom omegy.

misha31
25. zář 2024

Ne, vsechny doplnky byly k nicemu. U nas jedine zlepseni stavu- porizeni zviratek, prijmuti diagnozy a vymysleni aktivit, aby bylo dite stastne.

cilkat
25. zář 2024

Chápu to tak, že máte od psychologa/psychiatra potvrzenou diagnozu, že? Zeptala bych se, u jak starého dítěte a jak moc komunikujícího (dá se vyšetřovat všechno možný, ale ne vše má v určitém věku smysl ... chce to taky popřemýšlet, jaký přínos pro dítě a rodiče mohou výsledky mít a jak moc dítě (ne)snáší doktory.) Věci, které se vyšetřují dost často:
1) genetika ... asi 5% autistů má nějaký nalezitelný genetický důvod. Jde o popsané syndromy, jejichž jedním z projevů bývá právě autismus. ... tohle má obvykle smysl vyšetřovat v případě, že plánujete sourozence (nebo že autista sám plánuje potomka, na což je myslím ještě dost času) ... fyzicky to pro dítě obvykle znamemá odběr krve a nějaké dvě hodiny někde v ordinaci, kde si bude doktor většinu času povídat s rodičem a na dítě koukat z dálky. .... Za mě se tohle vyplatí pouze u opravdu malého dítěte (řekněme do tří let), kdy to, co se ukazuje jako autistické chování, může být projevem vadně nastaveného metabolismu s čímž někdy umí dobtoři pracovat léky a následky mírnit. ... a pak v dospělosti při plánování rodičovství .
2) neurologie: tady hodně záleží, co přesně. Autismus sám se z přístrojového vyšetření stále určit nedá. Nicméně je to jiná funkce nervů a autisti prostě mají vyšší skolony k epilepsii, tudíž je dobré zkouknout EEG, pokud dítě vyšetření zvládne (gel na hlavě a 20 min sedět) ... epilepsie samotná může v některých případech způsobovat projevy podobné autismu, ověřit tohle se ze mě vyplatí, pokud to jde. ... Dost často se autisti posílají i na magnetickou rezonanci. Jenže ji prakticky nikdy nezvládají při vědomí a musí jít pod narkozu. Magnetická rezonance je vlastně především k vyloučení toho, že je nekde výraznější poškození mozku. Za mě pokud dítě neprodělalo úraz nebo není jiný zřetelný důvod (třeba 'divné' EEG, nebo výrazně špatná motorika či podezření na časté migreny a pod.), tak za cenu narkozy spíš ne.
3) foniatrie a oční: autisti mívají divně šouplé smysly... zároveň výraznější poškození smyslu může předstírat autistické chování (dítě, co má 20% sluchu se bude dorozumívat skřeky a bude lekavé a tak, že...). Takže tady za mě ano, ale taky ideálně až v situaci, kdy je dítě schopno nějaké spolupráce.

To, na co se ptáte: krevní rozbory...autisti mívají zvláštní metabolické nároky. Vyladit stravu a vitamíny může samozřejmě hodně moc pomoct. Ale ne vždy to reálně jde. Obecně se hodně doporučují doplňky podporující vyzrávání nervů, což jsou obecně B vitamíny, hořčík a mastné kyseliny (rybí tuk) ... velmi často chybí také viatmín D, který je důležitý v imunitě (která u autistů obvykle maká furt) .
Zmíním ještě alergologii: jsou známy případy, kdy je dítěti diagnostikován autismus, pak se zjistí, že je ale zároveň celiak a po odstratnění lepku ze stravy vymizí i většina autistických projevů... Ano, chronická alergie a zánět v těle prostě může blokovat vývoj, takže řešit výživu (a případné alergie) určitě smysl má ... Jenže ne vždy to reálně jde.

Co se obvykle neřeší z pohledu diagnostiky austimu, ale bývá vlastěn důležité z pohledu terapií tak fyzioterapeie (autista mívá abnormální vnímání vlastního těla - viz pohybové stereotypy a podobně) a především ergoterapie (víc zaměřená právě ny ty smysly a vnímání... navíc pod ergoterepií bývá hned několik vhodných terapií rpo autisty i v realtivně nízkém věku).

A můj oblíbený dodatek: pokud jste na facebooku a máte vysokofunkčního autistu, doporučuju skupinu "rodiče dětí s vývojovou disfazií"... minimálně co se týče doplňů stravy a stravy obecně najdete doporučení, že vám půjde hlava kolem.

A pokud řešíte autismus u opravdu malého dítěte, určitě vás také někdo už odkázal na rannou péči... Pokud jde o dítě tak kolem dvou let, určitě doporučuju u všech "nestandardních" dětí ... Nicméně mají v éči děti tuším do šesti let, takže pokud to řešíte u předškoláka, tak už je to nemá smysl (než vás vůbec vezmou).

Držete se. A nesnažte se být u deseti doktorů za týden. A myslete i na sebe - skupiny rodičů dětí s podobnými problémy pro rodiče často znamenají víc, než deset doktorů.

me_druhe_ja
25. zář 2024

Já dávám ještě CBD olej. Hlavne kvůli tomu, že má poruchu spánku, ale pomáhá celkově na nervový systém, mozek.
Jinak u nás největší pokroky od doby, co chodí pravidelně s asistentkou do školky. 🙂

malytlustyhroch
25. zář 2024

@cilkat o autismu mam jen mlhave povedomi, takze jen doplnim primo pro tebe, protoze vim, ze delas skvelou osvetu v tomhle tematu casto. Tak tu jedinou vec, s kterou mam zkusenost - vysetreni na zrakove vnimani je mozne delat uz u miminek v prvnim pul roce zivota (a pak samozrejmne i u starsich), pokud je podezreni na vadu zraku. Delaji ho zrakovi terapeuti (druh specialniho pedagoga) formou hry a pozorovani ocnich pohybu. Ocni lekari normalne berou vysledky od nich misto takoveho toho "cteni obrazku," kterym se testuji v ordinacich starsi/spolupracujici deti.
A v pripade zraku je zadouci co nejdrivejsi kompenzace kvuli vyvoji. Treba v 6 letech uz je prakticky pozde, takze pokud je podezreni na ocbi vadu, tak bych na to, az bude dite spolupracovat, rozhodne necekala.

cilkat
25. zář 2024

@malytlustyhroch Je děkuji. Za pochvalu i za to vyšetření. Tohle jsme nepotkali. U nás byl boj i plusoptix ve třech letech - odmital sledovat... navíc pozitivní výsledek, takže pak oční s rozkapanin... (má především skoro 3 diptrie mezi očima, takže následoval okluzor) ... ale taky jsem třeba ve třech letech odmítli měření otoakustickych emisí, když bylo jasné, že dítě na zvuk reaguje, ale "bližší výsledky jedině v narkoze " (má je zaměřený v půl roce a pak v pěti letech, obojí "čisté "... ale přesvědčení doktora o tom, že standardně poslat pod narkozu pro mě bylo tenkrát dost děsivé).

makovice88
25. zář 2024

U nas tedy diagnoza jeste neprobehla, ma pouze podezreni na PAS, ale konat jsem zacala temer ihned.
Jako prvni jsem se zamerila na stravu - vyradila jsem synovi lepek, mlecne produkty, synteticky cukr, kukurici a soju. Je to asi 5 mesicu, co je na teto strave a vysledky jsou jasne patrne.
Doplnky stravy davame take, ale je to stale mene, nez bych realne chtela. Davam mu EPA/DHA, rostlinneho puvodu (neb ty zivocisneho mohou byt nositely tezkych kovu). Pak dostava horcik, vitamin D, zinek, medunku a dalsi bylinky. Rada bych ho detoxikovala, ale moc se nenecha 😅 Takze ho zatim koupu v Epsomske soli, zavadim pomalu piti cerstve celerove stavy (ta mu nechutna, takze zatim hoooodne pomalu).
Z terapii jsme chodili na kognitivne-motorickou, ale bylo to takove spis nepravidelne hrani, za me nic moc. Ted dojizdime 300 km na RMTi, cvici se kazdy den a tam ty pokroky byly videt temer hned.
Jinak si s nim hraji trochu ucelne, ale pouze tak, abych ho nezahltila a jinak podle toho, co on sam chce.

autor
26. zář 2024

@cilkat Moc děkuji za odpověď. Syn má 5 let. Neurologa včetně EEG již mám za sebou, mělo by to být v pořádku, pro tiky také oční vyšetření, kde dostal brýlky do dálky, přitom na prevenci u pediatra měl prý zrak v pořádku... Taky sme začali chodit na alergologii, má alergii na prachové roztoče, inhaluje kortikoidy každý den + bere pravidelně Aerius..
Právě jsem taky našla, že B vitamíny jsou dobré, tak se po nějakých podívám...Magnézium bych taky chtěla dávat, jen nevím jaké, kolik by mohl dostávat... někde jsem četla že i probiotiká mohu pozitivně ovlivňovat přes střevo nervový systém... Já už nevím čemu věřit, co by mohlo pomoct...
Těch dietních opatření se celkem bojím, to bych zatím asi nezvládla a se i bojím všetko takhle vysadit, abych nezhoršila zase něčo jiného...
O terapii typu neurovývojová stimulace a RMTi jsem taky četla, asi bych to chtěla vyzkoušet...

cilkat
26. zář 2024

S těmi potravinovými doplňky vás opravdu odkážu na zmíněnou FB skupinu. Probírají se tam často a pokud řešíte autismus "až" v pěti letech, tak do skupiny spektrem potíží nejspíš dobře zapadnete. ... My Bohužel dlouho řešili, aby syn vůbec něco jedl, takže o nějakých doplňkách se moc uvažovat nedalo (prostě do něj nešly dostat), natož o restriktivních dietách. Takže doplňujeme jen to D, kde se nám povedlo najít doplněk, který mu nevadí.
Můj osobní názor je, že autisti snáší jakékoliv nepohodlí mnohem hůř. Neumět s vlastní výživou nepohodlí prostě způsobuje (a co si budeme povídat, neumí s ní 3/4 populace), ale není tam univerzální rada a je to opravdu o zkoušení a zkoušení. Pokud nejste o fázi dřív, kdy zkoušíte a zkoušíte, aby dítě aspoň vůbec jedlo.

autor
26. zář 2024

Máte někdo zkušenosti i s DMG (dimethylglycin ) ? Podle internetu by měl zlepšovat přesně to, co je potřeba u autismu.

autor
26. zář 2024

A ještě jsem našla Karnozín, prý zlepšuje koncentraci a účinně tlumí poruchy autistického spektra....

Máte někdo zkušenosti, nebo doporučil vám něco nejaký odborník? Nám neurolog doporučil jenom omega 3 a 6...

Vím,že na netu se popíše spousta věcí a ne všemu se dá úplně věřit, ale na druhou stranu, kdyby alespoň trochu něco pomohlo,tak bych do toho šla...
Vím , že nemůžu zkoušet všechno a už vůbec ne najednou, proto píšu zde, zda máte někdo s něčím nějakou zkušenost, pozitivní, nebo negativní....

Samozřejmě že se synem pracuji, věnuji se mu..není to jen o těchto doplncích..

Vyzerám asi zoufale, i se tak cítím, diagnóza nám byla tak postupně sdělována poslední 3 měsíce, snažím se s tím "poprat" jak nejlépe umím..

Jo a syn je verbální, hodný, je to moje zlatíčko milované. Vím, že by to mohlo být i horší, ale zase kdybych mu to mohla nejakým způsobem ulehčit tak bych to chtěla zkusit..

cilkat
26. zář 2024

DMG oleje bývají trochu sázka do loterie. Někomu pomůžou, někdo je po nich naopak vzteklejší a "problémovější" ... Ono ta látka samotná je vlastně nabuzovač podobně jako třeba kofein. Takže pokud potíže vycházejí z únavy a toho, že dítě 'spí za chůze', tak obvykle pomáhá, pokud je naopak roztěkané a má problém 'zastavit', tak zhorší... Jenže z projevů je to často hodně těžké rozlišit (moje děti když začnou být přetažené, tak běhají, že...).
Karnozin tak často nepotkávám, obávám se, že tam jsou výsledky ještě méně prozkoumané. Ublížit by neměl, je to otázka spíš finanční investice.

autor
26. zář 2024

@cilkat Dobře, děkuji za informace, nebudu raději experimentovat..