Autismus nebo "pomalé" dítě?

7. bře 2024

Dobrý den. Chtěla bych moc poprosit maminky, které mají zkušenost s autizmem i ty, co nemají, zda by mě trochu uklidnili, či naopak. Mám 15 měsíčního syna. Je to usměvavé dítě, které má rádo společnost, prostě miláček, ale na svůj věk mi přijde opravdu hooodně zaostalý. Myslela jsem si, že je to normální ( moje první dítě, nemám s kým porovnávat a nemám nikoho, kdo by mi poradil) do té doby, než jsem nezačali chodit na plavání. Stejně staří děti toho umí opravdu hodně a můj syn je oproti nim jako mimozemšťan. Před několika měsíci přestal slabikovat ( říkal "ma", " ta" "jdu" a "dej ") a jen zvatlal. Teď nedávno začal říkat "táta" a "dej", jenže každej je teď táta 😁 . Když se ho zeptám kde je kocourek, tak se na něj jen podívá. Ukáže jen výměně, a to celou rukou. To stejné, když se zeptám kde je táta. Podívá se na něj, ale jen výměně ukáže celou rukou. Přijde mi, že mi moc nerozumí, spíš vůbec. Nechápe jednoduché věty typu "jdeme papat" nebo "koupat". Oční kontakt má, úsměv oplatí ( ale ne vždy, když se mu chce), cizí děti ani lidí mu nevadí. Chodit začal teprve nedávno. Je na mě hodně fixovány, ale je to spíše tím, že jsme spolu furt jen my dva.
Když si hraje s autíčkem tak točí kolečka , ale když jsem mu ukázala, jak autíčko jezdí, tak ho občas strčí jako by jelo po silnici. . No a poslední docela děsí i věc je, je kýve hlavičkou ze strany na stranu. Jsou dny kdy to udělá třeba 10 x a jsou dny kdy 2-3x. Dělá to tak 3 měsíce zhruba. Doktorka na to řekla, že to může být zoubkama. Před tím nes plasit a chodilt za doktorkou jsem si říkala, že se zkusím poradit tady. Předem všem moc děkuji za odpověď. Nevím, zda je to normální, zda je jen pomalejší nebo je to něco "horšího".

autor
7. bře 2024

Ještě jsem zapomněla dodat, že tleská, "pije" z prázdného hrnečku a napodobuje zvuk konvice. Nebojí se hlasitých zvuku a rád se mazlí. Opravdu velmi rád. Dveře otevírá a zavírá, ale dlouho u toho nevydrží, spíše ho baví vytahovat věci že skříně 😁

uzivatelkapetra
7. bře 2024

No zase nevím co od něj čekáš, když "chodit začal teprve nedávno". Je mu 15m, ne dva roky. Mám o dva měsíce mladší dceru a za dva měsíce chodit téměř určitě ještě nebude, nějaké velké slabikování a rozumění kdo je kdo se u nás taky nekoná, ani jiné závratné umy.
A to je holka i dost rychlejší než její starší bratr a oba jsou zdraví.
K tomu kývání se nevyjádřím, s tím žádnou zkušenost nemám.

autor
7. bře 2024

@uzivatelkapetra děkuji moc za odpověď. Já jsme totiž hrozný hypochondr a bohužel jsem začala Googlit, protože mi jedna paní dnes ta tom plavání řekla, že má v okolí autistického chlapečka, co takhle také kýve hlavou a já si šla pro "radu" na internet. No, a "vyhodilo " mi to autizmus 🤷

mourovatakocka
7. bře 2024

Na tyhle dobré rady okolí si dej děsný pozor. Srovnávat děti není dobré, je to dobré tak leda na depresi! A že sousedovic Pepíček ve dvou letech recitoval básně fakt nepomůže. Tvůj syn může být pomalejší a pak vše dohánět. Nejsem si teď jistá, ale myslím, že v roce a půl je prohlídka u doktora, dělá se i jakýsi dotazník, lepší se poinformovat tam. Až na to kývání popisuje a normální dítě, například kramovani ze skříně, to je strašné období 😜, a to kývání může být prostě, že ho baví, jak se s ním "otáčí" svět. Do hlavy jim nevidíme a s odstupem času třeba zjišťuju, že starší dcera neprošla několika vývojovými fázemi, co prochází teďka mladší. No ještě že jsem si to neuvědomila tenkrát - to by bylo plašení a googlení 😁

eldoradoh
7. bře 2024

vyprdni se na to, co říká okolí a hlaně na googlení nějakých pseudodiagnóz. Máš úplně normální zdravé dítě. ;)

budouci_maminka
7. bře 2024

@eldoradoh to prece nemuzes vedet..

Pro zakladatelku: v 18 mesicich se dela dotaznik u pediatra prave na autismus, do te doby bych to nechala byt a snazila se sve obavy a strachy zamknout. Ted se s tim stejne neda nic delat, pokud nema zachvaty tak i kdyby byl autista nebo mel asperger, tak ti na to stejne leky nedaji. Jedine co v soucasne chvili muzes udelat je, ze se ho budes snazit rozvijet, davat mu podnety pro pohyb a zkoumani. Prima je na to pinterest, ruzne montessori dilnicky a i ty detske koutky, kde ma nove hracky a prolejzacky k objevovani. Plavani je super, v tom urco pokracujte.

lenerka1
7. bře 2024

Mozek takhle malých dětí pořád prochází přestavbou jak se pořád něco nového učí a může se stát, že jakoby na chvíli zapomene něco, co už uměl, protože prostě teď se věnuje něčemu jinému např. Místo rozvoje řeči teď má jako prioritu hrubou motoriku. Moje 18 měsíční dcerka teď miluje točení, houpání, házení do vzduchu, všelijaké natřásání, tančení, poskakování, prostě si stimuluje rovnovážné centrum. Co zkusit zařadit během dne více takových činností a pozorovat, jestli to třesení hlavičkou nezmizí. U zoubků nám nejmladší zase zatne pěstičky i zuby a zatřese se, asi si tom ulevuje od bolesti. To srovnávání je cesta do pekel, syn v 1,5 roce mluvil v souvětích, dcerka používala pár slov, ale sama se odplenkovala, což syn zvládl až o rok později. Kdyby byl problém, tak v 1,5 roce se na prohlídce dělá dotazníkový test na autismus.

me_druhe_ja
7. bře 2024

Strašně brzo na to,. cokoliv hodnotit. Obecně do tří let bývají veliké rozdíly mezi dětmi a teprve později se to začíná srovnávat, kolem těch 6-7let by měli být děti plus mínus na stejno.
V.roce a čtvrt je extrémně brzo. Tady se to mění každejch 14 dní. Zatím mi nepřijde vůbec nic, proč by ses měla bát. Tak klid. 🙂

autor
7. bře 2024

@mourovatakocka děkuji moc za odpověď. No, já asi fakt přestanu Googlit, protože se z toho zblázním. Manžel mi také říká, že jsem úplně "blbá", že nemám poslouchat ostatní. Ale to jsem celá já. Začnu si číst na internetu a pak týdny nespím. Děkuji za uklidnění ☺️

autor
7. bře 2024

Holky, děkuji vám všem za odpovědi. Moc jste mě uklidnili. Třeba se dneska aj vyspím 😁 o tom dotazníkové v 18 měsících jsem slyšela, takže jak říkáte, stejně s tím nic nenadělám. Pokusím se uklidnit a počkáme do toho 18 měsíce.
Ještě jednou všem velké díky 🙏

mourovatakocka
7. bře 2024

Blbá nejsi, jsi úplně normální vyklepaná prvomatka. Jen prostě víc klidu. Mimochodem ani ten test není úplně jasný, taky už jsem četla, že není samospasny.

ladyhacek
7. bře 2024

Podle popisu mi to jako autismus nepříjde, koukni si na definice - oční kontakt, mazlení, hlasité zvuky ...
Každé dítě je jiné a má svoje tempo. Je mu 15 měsíců a na vše má čas! Starší syn má teda opožděný vývoj řeči - mluvit pořádně začal až v 3,5 letech, Ale zase vyniká v matematice. Mladší mluvil v jednoduchých větách před 2 rokem > a co? oba jsou to šikovní kluci. Každý je jedinečný.
Chápu, že se bojíš, ale zkus se zaměřit na své dítě a né na okolí. Záleží i jak ho to učíš? Vše co děláš komentuj, jednoduše, neptej se ho, jen mu říkej co děláš.
Jdeme papat. Jíme vidličkou. Míchám vařečkou, Hrnek dáme na stůl, Táta jede brmberm (auto). Když jste venku > hele kytí, kytí voní (a čuchnout si ať ví co je kytí) ... Vše komentovat, ale nestačí jednou, musí se dokola 😉
Hodně si prohlížejte v knížkach a pojmenovávejte věci. Dobrá věc je i albi tužka, věk je uveden 2 roky,ale mladší si s ní hrál od roka ...

fyii
7. bře 2024

podle toho co popisujes me klucik prijde jako normalni batole. Nech ho zit a nehledej na nem vady, a nedavej mu diagnozy, ma sve tempo a to nezmenis. Venuj mu cas, ukazuj mu v knizkach, mluv na nej, delej s nim ruzne aktivity k jeho veku a uzivej si ho. vrati ti to. na dobre rady co kdo ma se vis co..

hanynka1704
7. bře 2024

Jezis mamko..v první řadě "negoogli". To je cesta do pekla. Malej je dle popisu zdravé šikovné batole. Ja mohu porovnat svoje kluky s rozdílem 18,5 roku. Každý je úplně jiný. Malej je oproti staršímu bráchovi hodně pozadu,na vše má čas,ale opožděný fakt neni🤣 nech malého v klidu žít,má své tempickos. A ty se hod do klidu a uzivej💞💞

cilkat
7. bře 2024

Mám osmiletého syna s diagnozou Vývojová disfazie a/nebo vysokofunkční autismus. Začala bych tím, že diagnoza není konec světa. Neznamená to, že dítě nebude mít šanci prožít šťastný a plnohodnotný život. Velmi pravděpodobně to ani neznamená, že nebude schopné "normáně fungovat" v běžné společnosti. (Od té doby, co mám diagnozu u syna zjišťuju, že tak dobrá čtvrtina mých kamarádů nějakou taky má. Jen vás to prostě nenapadne, protože na čele to napsané nemají, a fakt 'běžně fungují'.)
Druhak: je fakt strašlivě brzo. I pokud porovnáváš v ránci kroužku "stejnověkých" dětí, už dva měsíce rozdíl v tomhle věku je strašně moc... Řešila bych tem M-chat dotazník za tři měsíce.
Třeťak: to, co se prohlašuje za viditělné projevy autismu, dělají i běžné děti. Jen to obvykle dělají v menší četnosti a intenzitě. Ale dělají! Z jednoho podivného gesta nevyčteš nic.

NO a když se podívám podrobněji na to, co píše... Hm... Dítě zjevně komunikuje (možná ne úplně přesným gestem), vnímá, co říkáte a užívá si společnost ostatních... Rozhodně není "uzavřené ve svém světě". To je v tomhle věku zásadní - dítě vás vnímá a má tudíž prostředek, jak se učit. Jestli tam nějaké opoždění bude, těžko soudit. Z popisu bych možná odhadovala nějaký problém na úrovni uvědomění si pohybu/ovládnutí pohybu. Třeba to ukazování celou rukou, případně "jen kouknutí"... možná jeho mozek "neví, kde má ukazováček", tudíž prostě nemůže napodobit dané gesto (je to asi stejně těžké, jako takové to "spokovské véčko" z prstů - taky ho spoustu lidí prostě nedá). ALe stále to je reakce na váš podnět a stále to je komunikace (a po pravdě za mě to je ukázání a v doatzníku bych prostě psala "ukazuje").
Neříkám "vykašlete se na to, dítě je určitě v pořádku", ale za sebe prostě nevidím nic, co by byl momentálně akutní problém k řešení, nebo výrazný varovný signál.

Ps: syn začal chodit v 17 měsícíh - a to je stále v normě. Takže pokud váš v patnácti měsících chodí, je šikovnej 😉 .

hanka_12345
7. bře 2024

tak prvni co mi flaklo do oci ze tve dite ma rado spolecnost.
Ja myslela ze to je prave ten znak autistu-teda jeden z nich...to ze nema rado spolecnost, chybi ocni kontrakt apod... podle me tve dite bude mit treba "jen" dysfazii pokud je pomalejsi nebo tak, ale autismus si nemyslim

bonavoxa
7. bře 2024

Podle popisu je tam více bodů, které autismus vylučují. Také máme dceru s PAS. Vysokofunkční. Projevuje se spíše jako Asperger, ale oficiální diagnóza je dětský autismus. Odborníci to nechávají otevřené. Nicméně ona byla strašně náročné miminko...odmítala jíst, neakceptovala kousky, chodila po špičkách, točila se v kruhu, mávala rukama při radosti, neudržovala oční kontakt, netočila se, hru měla jenom destruktivní, nesnášela změny a hluk sekačky. To spouštěla neutišitelný řev.
Ze spousty těch příznaků časem vyrostla, ale byly tam.
Naopak motoricky byla úplně standardní, chodila v roce.
Ale dodnes je hypotonická. Jako miminko byla strašně nestabilní.
Co si pamatuju, tak jako autismus se to začalo řešit až kolem druhého roku...do té doby tam ještě byl prostor pro nerovnoměrný vývoj.

marge_s
7. bře 2024

@hanka_12345 to neni pravda. Tonje povera 😉

veronka_123
7. bře 2024

Vsechno se vsim souvisi a velice podstatna je prave chuze 🙂 Starsi syn zacal chodit v roce, par mesicu potom se taky rozmluvil a zacal delat rychlejsi pokroky. Mladsi syn je naopak veliky klidas, zacal chodit az v 15 mesicich a vsechno zacal delat tak ctvrt roku pozdeji nez ten starsi 🙂 Ted ma 2 a ctvrt a mluvi ve vetach, rozumi vsemu a je stejne sikovny jako byl ten starsi v jeho veku 🙂 Takze se nebojte. V 18m stejne budete mit "autisticky test" u dr., ale vse co popisujete jak si hraje atd jsou znamky zdraveho ditete 🙂 My mame autistu v rodine a vypada to opravdu jinak.

autor
7. bře 2024

Děkuji vám všem za odpovědi holky. Moc jste mi pomohly 🙏