Autismus - mentální retardace ve 3 letech. Kdy vám dali diagnózu?

lilidee
10. říj 2023

Zdravím všechny 🙂,

měla bych dotaz ke všem, co mají zkušenost s diagnostikou na MR a PAS.
Dcera bude mít za chvíli 3 roky a stále čekáme na diagnózu. Řešíme od 9. měsíce opožděný psychomotorický vývoj. Prošli jsme všemi možnými a celkovými vyšetřeními (bez nálezu) a ani paní psycholožka nechce prozatím diagnózu uzavřít.

Dcera nekomunikuje, neukazuje, pouze vokalizuje, nenají se sama, pije z kojenecké lahve, špatně chodí, absolutně nerozumí řeči, obrázky nechápe. Dělá stereotypní věci a k tomu je hypersenzitivní na sluch a hmat a celkové změny. Stále na plenách atd.

Máme díky tomu i problém s terapiemi, u všeho pláče a absolutně nespolupracuje.

Máme podezření jak na částečný PAS, tak MR.... myslím si, že ve 3 letech by nám už někdo diagnózu měl dát. Je těžké pak využívat nějakou péči , či školku, když vlastně nikdo nic neví a stále čekáme.... :(. Máte někdo zkušenost? Kdy vám dali diagnózu? Děkuji

cilkat
10. říj 2023

A máte aspoň nějakou zprávu z té psychologie? Ono obvykle stačí napsat "podezření na PAS" ... Ve chvíli, kdy už máte aspoň nějakou zprávu, tak se s tím v tom systému pracovat dá. (My začali řešit diagnozu až po třetím roce života: syn měl smyslové obtíže, psychomotorický vývoj na hraně normy, hypotonik, porucha porozumění a řeči (používal slova, ale nespojoval... rozuměl zhruba tomu počtu slov, co uměl i říct) ... diagnozu autismu dostal až v šesti letech, když jsme řešili školní (ne)zralost.) Na odhadnutí mentální retardace je podle mě zatím brzy.
... JIank doporučuji ergoterapii - smyslovou integraci. Obvykle nepotřebujete přímou diagnozu.

eressiel1020
10. říj 2023

@lilidee O synově autismu a těžké mentální retardaci víme necelé 2 roky. Takže od jeho 5 let

malytlustyhroch
10. říj 2023

@lilidee na definitivni diagnosu proste je ve trech letech brzo ☹ ale i deti bez ni normalne vyuzivaji sluzeb SPC nebo chodi do specialnich skolek ... mam informace jen kuse a zprostredkovane, takze nemuzu poradit tak zasvecene jako holky nade mnou, ale navrhuju zjistit od tech sluzeb, o ktere stojite, jaky potrebujete papir, co tam presne musi byt, kdo ho muze vydat, kdo jiny ho muze vydat, pokud ma ten nejvhodnejsi prilis dlouhe cekaci doby atd. (jestli treba ho muze misto specializovaneho centra napsat obvodni lekar/neurolog/nahodny psycholog atp....) a za tim "papirem" pak jit.

veruuu_kubesovic
10. říj 2023

Podle mě ve 3letech je ještě brzy na diagnozu...
Kamarádka aktuálně obíhá doktory, kvůli diagnóze, ale její dítě má 4roky a diagnózu bude mít nejdřív ve 4,5letech, protože je prostě delší čekací doba na specialisty...

lilidee
autor
13. říj 2023

@cilkat senzoriku i handle přístup děláme. Na ergoterapii čekáme už rok, stále plno. Přijde mi zvláštní, že všude píšou, co nejdřív řešit a pak člověk čeká x let.

lilidee
autor
13. říj 2023

@veruuu_kubesovic ono je kumšt vůbec toho správného najít