Ahojky,
Menší dotaz, ráda či zkušenost? Moje holčička bude mít za týden 2 roky. Teď ohledně chování, v roce a půl jsme postupovali u mudr dotazník a vyšlo nám vícekrát ne. Čili mudr navrhla dotazník zopakovat znovu před druhým rokem, který vyšel zcela ok. Jenže dcera byla hrozně nepříjemná, vztekala se jen, takže opravdu se na nás mudr dívala špatně a dala nám kontakt na Applu. Co dcera dělá? Má očni kontakt, směje se na mě, kdo se jí líbí, zatím jde, dává pusinky, dělá tuli tuli. Rozumí co jí říkám jako haci, stoupni, podej to, co jí řeknu převážně podá, rozumí, na vše ukáže, v knížkách ukazuje a jí říkám co to je. Nočník zvládla rychle po roce půl, ji sama, spí pěkně. Ráda jezdí na odrazedle, staví kostky, všude vylezla, ráda do schodů ze schodů, opakuje postavičky z TV, dělá ze telefonuje, apod. Ale venku kolikrát neposlechne, řeknu stůj a schválně jde. Když řeknu ne, dokáže se pěkně vzteknout a hlavně ale moc nemluví :( tím myslím, že krom zvatlani během dne, řekne pár slov, jako táta, baba, děda, jede, kde, tam, jeee, zvuky zvířátek 3 ale máma už zopakovat nechce, jesi je to tím že jsem s ní stále převážně jen já? :(.. Nepapouskuje a mudr říkala že má mít zásobu o 100 slovech což rozhodně nemáme :(.. Má ráda hry jako kde je, schová někdy hračku pak ji najde, zatleska si, malování ji moc nebaví. ‚kamarádky‘ v jejím věku mluví o dost více.. Mate s tím prosím zkušenosti někdo rady typy? :/ o knížky se začala zajímat nedávno, neposedi moc, ale puzzle a vkladacky zvládá pěkně.. Jako mimčo byla moc hodnoucka, říkám si jesi jsem něco nepodcenila?.. Když se někdy vzteka Mácha rukama.. Jinak skáče, dupe, tancuje, pozná červenou a zelenou na přechode kdy jít kdy ne..
Děkuji..
@terka2018 Myslim, ze tvoje dcerka je uplne cajk 😉
@kocila
@sudylichozrout
Děkuji, mě taky nic nepřišlo v nepořádku, nedělá nic neobvyklého, je zivaa, ráda dovádí, ale.. Ale to mluvení nic moc a nerozumí určitě úplně všemu, jako to a tamto podá, udělá papa když někdo odchází (když babička řekne že jde, podává už tašku a loučí se), ale když se učíme zvířátka, zopakuje jen některé, neřekne jak se např jak se má, 'nepapouskuje' a neoslovuje mě mami, máma.
Můj syn v dvou letech neřekl nic, jenom ma a ba...a teď hubu nezavře, sice musíme chodit na logopedii, ale v pohodě..
co bys podcenila? máš podle mě naprosto zdravou holčičku, to co popisuješ neumí ani můj 2letý syn 🙂 ten sice pozná v knížce zvířátka, ale umí říct akorát máma, táta, autoooo a to je tak vše, venku mě taky moc neposlouchá, ale je prostě malý, nemůžu po něm chtít zázraky...
@tasimia
@veritanas
@veruuu_kubesovic
Děkuji mě jen trochu zarazil od mudr kontakt na aplu od mudr, myslela jsem že je to logopedie a ono je to pro děti s PAS, tak sem to trochu nepochopila.
Skovy voci a to usuzuje lekarka, ze mas autistku? Ne...mas zcela normalni decko. Uklidni se a bud v pohode. Mluveni se vypiluje, nemuzes chtit vse hned a vztekani se.. ....Boze, to by nebylo dite, aby, se nevztekalo. Ta moje je velice casto na prizabiti. (matky prominou, je to jen slovicko nadsazene, nebot sve dite miluji, ale psychicky mne vysiluje stat pred barakem a cekat, az se moje dite vyvzteka a vyvali v bahne, jako kdyz ho vrazdi, abychom mohli zalezt do baraku).
Naprosto šikovná holčička - znam v okolí spoustu dětí, které se rozmluvily až v kolektivu. Doktoři moc rádi škatulkují, nic bych neřešila. Možná by jí prospěl nějaký dětský kroužek, rychleji to odkoukají od jiných než od rodičů. Období vzdoru je přirozený vývoj u každého dítěte, spíš bych měla strach, kdyby se nedostavil. 😀
krom toho, že je malá v pohodě a spokojená, zdravá, bych doporučila - zapomen u batolete kolem dvou let na NE. Je to pro ně pokyn - ANO. Jak červený hadr na býka. Namísto toho jí řekni, jak ano......negace je spouštěč všech těch vztekacích komedií. Je ot jejich vývoj, přirozenost, oponovat a dát najevo to, co chtějí. Takže jí přiznej emoce, nech jí dýchat, nech ji se vybouřit a za pár měsíců bude všechno jinak....myslím, že v tomto případě, pokud píšeš všechno podle pravdy, je nějaká appla zbytečná.
@berenika39 Děkuji, mě taky nic nepřišlo v nepořádku, nedělá nic neobvyklého, je zivaa, ráda dovádí, ale.. Ale to mluvení nic moc a nerozumí určitě úplně všemu, jako to a tamto podá, udělá papa když někdo odchází (když babička řekne že jde, podává už tašku a loučí se), má radost když přijde taťka z prace, ale když se učíme zvířátka, zopakuje jen některé, neřekne jak se např jak se má, 'nepapouskuje' a neoslovuje mě mami, máma.
Máš holčičku a ne cvičenou opici. Pokud u doktorky nespolupracuje, třeba se jí prostě nechce. Dcera taky nemá tendence opakovat po nás slova cíleně, jen prostě tu a tam něco, a to je jí víc než tvojí. Mám dojem, že u autismu jde hodně o hraní jako, oční a fyzický kontakt.
Souhlasím s ostatními, že podle všeho je tvoje dcerka úplně normální dvouleté dítě. No a k tomu nemluvení. Můj starší syn ve 2 letech neříkal vůbec nic, ani máma. Ve 2,5 letech měl pět slov. Nikdy žádné slovo po nikom nezopakoval. Pořád mi nosil knížky, chtěl, abych mu četla, jmenovala zvířátka, ale sám jen poslouchal. Až před 3. narozeninami se zničehonic rozmluvil a rychle všechno dohnal. Nikdy ani nedělal pápá, paci paci a takové ty dětské hry. Teď je mu 6 a v září jde do školy, na kterou je naprosto zralý a připravený.
Doktorka ji vidí jak dlouho? Chvíli. PAS se diagnostikuje opravdu velmi velmi špatně. Zvláště u takto malých dětí. Je jisté, že ti ten kontakt dala kvůli PAS nebo i třeba kvůli tomu, že pro PAS je v podstatě automatická i logopedie? Jak to popisuješ, tak zřejmě výhledově vás logopedie nemine (ale nemusí to tak být, některé děti nemluví do 3 let - i když teda co slyším, tak většinou kluci 🙂 - a pak se rozmluví bez problémů) a holt taková ta "první puberta" ve 2 letech. Těžko poznat, zda je dítě ok, když se "tesne" a odmítne spolupracovat.
A jinak i PAS je mnoho variant. Půlka mé rodiny si myslí, že můj chlap má taky PAS a jo, je to dosti možné, nebyl nikdy diagnostikován a asi nebude. V lecčems je prostě "jiný", ale to může být dáno i vysokým (jako velmi vysokým) IQ (což s sebou přináší kupu problémů - ač se o tom na rozdíl od autismu málo mluví).
Ja teda dítě, které na povel všechno ukáže a předvede znám jenom jedno. Ty ostatní prostě jsou vzdorovité, stydlivé a vyvíjí se skokově. Přece se autismus nepozná jenom podle toho, že málo mluví. 😲 No ty vyšetření vám nic špatného neudělají, klidně tam běžte, spíš ale jenom zabíráte místo opravdu problémovým, takhle problémové dítě nevypadá. Doktorka to zbytečně hrotí. 🤷♀️
2leté dítě určitě nemá zásobu 100 slov, žádné takové neznám, to snad neměl ani náš domácí ukecánek 😀 V Apple, nebo nautisu jsou dlouhé čekačky a mezitím se to jistě vykrystalizuje, já spíš vidím to, že máš svéráznou holčičku, která prochází obdobím vzdoru. To, že dítě nechce spolupracovat, je normální, naopak extrémně poslušné tiché dvouleté děti jsou podezřelé. Autismus bych s klidným srdcem vyloučila a navíc tato diagnoza se nestanoví za 5min u doktora a ne v tomto 'proměnlivém' věku.
já to vidím úplně stejně. Teď mi příjde, že je moda, když každé dítě má nějakou "diagnozu" a za to mají doktoři body. Pak jsou čekačky půl roku (osobní zkušenost s psychologem), nebo se jezdí do menších center přes půl republiky. To, že dítě nechce něco dělat na povel, přece neznamená, že je divné.
@terka2018 Nečetla jsem všechny komentáře. Ale podle toho co píšeš máš doma úplně normální zdravou holčičku. Mladší syn se nám rozmluvil až na 3 a pul roce a to jeste s nástupem do školky. Jinak co se týká dotazníku PAS u lékaře ten je jen svým způsobem orientační. U staršího syna nám vyšel pozitivní a to dost i dotazník PAS od psycholožky. Na konec se u nás autismus neprokazal, bylo tam podezření na atypický autismus a ten nám zatím nepotvrdili ani nevyvratily pry se u vidí do budoucna a to mu bude 9 let.
@terka2018 zda se,ze mas doma zdravou holcicku,ale pokud mudr chce neco dovysetrit,nebranila bych se (radeji nic nepodcenit),ale myslim,ze u tve holcicky to je jen formalnost..🍀