Ahoj, potřebuju se zeptat, malý má 2 měsíce a doktorka nám řekla že má náběh na atopika .. má vyrážku ale ne rudou takovou tu jemnou právě alergickou vyrážku a strašně suchý.. Tak mě zajímá čím třeba mažete prcky a pomáhá to v čem perete a všechno podobné vůbec nevím co vše dělat aby to zmizelo.. Jak často třeba koupete? vždycky mýdlo? nebo jen někdy.. nebo vůbec? a prostě vše okolo
Za exemem vždy stojí potravinová alergie.
Pokud kojis přestaň jíst mléčné, dále bývá problém lepek, vajíčko, pozor i na čokoládu a kyselé ( rybíz, citron ...)
Pokud je na UM kup mléko pro alergiky
Mám doma atopika, budou mu 2 roky. Vše začalo jemnou krupičkou, skoro nebyla vidět, pak se cca ve 4 měsících pod krkem přidaly červené flíčky a rozjelo se to až na hrudník, tváře, potom nohy, ruce... Dostali jsme syna na dětskou dermatologii k primářce MUDr. Štěpánce Čapkové do Motola a díky pravidelné péči je vše pod kontrolou. Ještě před návštěvou u ní jsme už dostali kortkoidy, ale díky jejím doporučením jsme od té doby jen s běžnými "mazadly". Napsala o tom i knížku a je k tomu i brožurka, zodpoví všechny tvoje dotazy, stačí vygooglit. Ne vždy jsou za tím potraviny. U nás je dáno geneticky, moje mamka má sennou rýmu a tam je původ. Mažeme ráno a večer Aderma exomega emolienční krém, celé tělo, dále na problematická místa zinkovou mast cca po 5 minutách od Adermy. Nemýt mýdlem, máme sprchový olej od Biodermy a do vany místo pěny Linola fett öl bad. Koupat ne denně, stačí ob den, ale chápu, že v létě to chce častěji. Koupání krátké, žádné louhování. Nedávat aviváž a prádlo vždy máchat dvojitě. Je dost potravin, které to startují a zhoršují, více je v té brožurce. Dítěti stav zhoršuje pocení, nemoci, růst zubů a očkování. Záleží na intenzitě projevů, ale dá se to ukočírovat a není to žádná tragédie. Brožurku bych tu asi někde měla mít, stejně tak knížku, kdybys chtěla třeba vše omrknout. Taky mu mám recept na zinkovou mast, kterou mám přímo od MUDr. Čapkové, můžu nafotit do soukr. zprávy, potom to může napsat i pediatr.
@hewe_91 jestliže je kůže suchá, tak promazávat. Super je obyčejné sádlo (doma vyškvařené), je to lepší než všechny kupované věci. Prášek na praní je jedno, nemusí být dětský, účinná látka je stejná, ale dávat jenom fakt maličko, bez aviváže a pustit dvakrát až třikrát máchání (to je za mne hodně důležité). Mýdlo, mycí gely a nikdy nepoužívat, koupat krátce, klidně každý druhý den. Dá se koupit i sůl z mrtvého moře, v té dělat klidně každý druhý den koupel a pak jenom opláchnout. Ale to není úplně levná záležitost. Ale pomáhá to snad ze všeho nejvíc.
Co se týče napojení na potraviny, u někoho to tak je, u někoho ne. Některé potraviny jsou agresivní a vadí, ale za mne to není nikdy to hlavní. Ekzém je reakce těla, je to hodně o psychice, ač to většina doktorů vůbec nepřipouští. Ale sama na sobě to mám vyzkoušené, že je to to hlavní. A u miminka jsou ty první roky náročné, proto dost často z toho jakoby vyroste, protože jak rostou "zklidní se jim hlava" 🙂
@hewe_91 co znamená "náběh na atopik"? Atopik buď někdo je nebo ne. Atopický ekzém je i genetický, ne jen a vždy potravinový. Má dcera (19mesicu)je atopik po mě. Přišli jsme na to v jejím cca 1 měsíci. Koupeme v Aderme a mazali jsme také Adermou. Mají řadu pro atopiky. 1-2 týdne koupu v Linole. Vše se jí po 14 dnech srovnalo a teď už jen udržujeme. Jinak když je to nejhorší na mažu Imazolem, aby slezlo to nejhorší. Ale jinak mazat mazat mazat.
Peru v dětském Persilu. Jinak jsme odbourali veškerá umělá vlákna, takže oblekame jen do bavlny, aby se kůže zbytečně nedrazdila.
Syn má AE z potravinové alergie. Bylo nám doporučeno koupat v ovesných vločkách a jelikož měl ekzém hlavně na nožkách, dávala jsem jen punčocháče a kalhoty ze 100% bavlny. Ze začátku jsme mazali Cremor Leniens z lékárny, ale pak jsem zkusila krém od Biodermy, Atoderm Intensive Baume a paráda. Syn je bez ekzému, ale to i proto, že dodržujeme dietu.
Proti ekzému, i jakémukoli náběhu na něj určitě vyzkoušet konopné masti. Kamarádce dítěti to zabralo skoro hned... kdybych měla doporučit něco konkrétního tak pak asi tohle https://www.canatura.com/canabis-product-konopna-mast-250ml?utm_source=konik
Dobrý den, máte i jinou dermo kosmetiku? Je toho strašně moc
Malej ma taky ekzem od miminka. Dr rikala ze z toho vyroste. Ma temer 3 a jeste mu obcas nekde vyleze. Ale mazu ho jen Adermou. Ta je pro atopiky a vzdy kdyz mu ekzem vyleze mazu ho 2x denne a ekzem je pryc. Jinak koupu kazdy den. Bud ve vode bez mydla nebo s mydlem take od Adermy. Peru v Jelenovy.