Atopický ekzém z alergie nebo kvasinka?

sima_k
10. pro 2024

Uz jsem bezradna. Pulrocni dcerka ma abkm cca od 2 mesicu. Ma od te doby ale lozisko ekzemu na hrudnicku, nekdy je svetlejsi, v posledni dobe ale porad
aktivni..zkousela jsem uz vynechat vejce i soju i lepek, neprijde mi, ze ma cokoliv efekt. Prikrmy se uz bojim davat, je to horsi po vsem. Nebo mozna to je nezavisle na tom, nevim uz. Tak me napadlo jestli se nemuze jednat spis o kvasinku nez o alergie? A s tou protikvasinkovou dietou je to tak, ze se musi drzet uz porad celou dobu co budu kojit? Nebo pak ekzem zmizi a muzu zas beznou stravu? Uz jsem z toho vseho na hlavu, prijde mi, ze resim uz jen a jen jidlo a nic nezabira, jsem z toho fakt vycerpana..

sima_k
autor
10. pro 2024
chybadel
10. pro 2024

@sima_k Ahoj, já osobně o tomto nic nevím ale zahledla jsem na instagramu anshule, ze řešila tento problém prohlédni její profil a narazíš na to popřípadě ji můžeš zkusit napsat https://www.instagram.com/reel/DBZSE-sg6_Y/?igs...

cherie24
11. pro 2024

@sima_k a jaký prací prášek používáte doma? A čím mažete exém? Co za kosmetiku používáte? My jsme kvůli exému u malé přešli komplet na netoxickou domácnost. Z jídla jí nakonec vyšla alergie na ABKM a vejce. ABKM odezněla, vejce zatím zůstává. Ale po eliminační dietě jsem zjistila, že jí toho vadí víc, pokud toho sní ve větší míře nebo společně víc. Nějaké zažívací potíže má nebo měla? Od toho bych se odpíchla ve zjišťování, jestli je to potravinové nebo z prostředí. Když měla starší kvasinku, měla opravdu malé kroužky různě po těle. Takhle velká ložiska ne. Stačilo pár týdnů diety a už se jí to nikdy nevrátilo.

sima_k
autor
11. pro 2024

@cherie24 pouzivame feeleco a jeste dam pak druhe machani..zazivaci potize byly, ted se to zlepsilo, ale ekzem zustava. Ten mazeme jen zinkovkou. Ja to tou eliminacni dietou vubec nejsem schopna vysledovat :( ted uz mam vyrazene jak alergeny tak i cukr kvuli kvasinkam a stejne se to v prubehu dne zlepsuje a zhorsuje uplne ruzne

rosalindamelinda
12. pro 2024

Tak moment, půlroční dcera a ty jí dáváš vejce, zkoušela si vynechat vejce? tak já snad špatně vidím, vejce se zařazuje až od 1 roku věku, je to alergen.
Jo, tyjo přesně, v brožuře z porodnice je to ještě napsáno jako důležité - vaječný bílek nepodávejte před 1.rokem života dítěte, velmi často způsobuje alergie, pamatuju si to do teď.
Prosímtě mazej s tím dítětem k nějakému lékaři, proč to řešíš na internetu? Byla jsi s ní v kožní ambulanci nebo se poradit s pediatrem, kdy na alergologii? Taky tady nečtu nic o tom, že bys jí to ošetřovala nějakou mastičkou?

cherie24
12. pro 2024

@rosalindamelinda předpokládám, že to třeba bylo myšleno, že vynechává vejce u sebe. Dcera má alergii a že jí vejce vadí mi došlo už při kojení. Poprvé ho měla až někdy v 15 měsících a to bylo jen potvrzení.

sima_k
autor
12. pro 2024

@rosalindamelinda ja ji nedavam vejce proboha, psala jsem, ze ja jsem vyradila vejce jakozto kojici!

sima_k
autor
12. pro 2024

@rosalindamelinda u pediatra jsme samozrejme byly mimochodem. Bylo mi receno, ze testy na alergie se u takto malych deti neprovadi, protoze byvaji nepresne. Tak to aktualne zkousime eliminacni dietou a ptam se na internetu na podobne zkusenosti, protoze se o to tema snazim zajimat, abych se k necemu dobrala. Mazeme zinkovou masti od Medarek a pouzivame Bioderma kosmetiku pro ekzematickou pokozku.

cherie24
12. pro 2024

@sima_k Feel eco ale nespadá do netoxické domácnosti, ač to tak může působit. Opravdu bez chemie je sonet sensitive. Zinkovou mast máte jakou? My třeba začínali u medárka a ten nakonec neseděl ani jedné dceři. Pomáhala mast na opruzeniny od welledy nebo úplně top u nás byla zinková mast od purity vision. U eliminační diety je potřeba držet bez té potraviny alespoň 3 až 4 týdny. A dokud jsem to jen tak zkoušela vynechávat tohle a tohle, tak to bylo taky úplně o ničem a na prd. Akorát jsem hubla, byla ve stresu a okolí to vůbec nechápalo ani nerespektovalo, když jednou jsme mohli tohle a tohle ne a podruhé zas tohle jo a tamto ne... Pomohla až opravdu přísná eliminační dieta podle knížky, kde se vynechalo vše dráždivé najednou, což je třeba i dýně, brokolice, špenát, rajčata, jablka + všechny hlavní alergeny a spousta dalších. Vážně mě to překvapilo, co všechno je dráždivá potravina. U nás se třeba pak ukázalo, že jí dráždí lepek, ale jen ve větší míře a že jí vadí rajčata a brokolice v kombinaci společně. Samostatně jí to nevadí. Doporučuji spíš nějakou knížku, která se alergiemi a dietou zabývá. Zkoušet random vynechat tohle nebo tohle je dost o ničem. Sója by měla být vynechaná automaticky při ABKM.
Můžete zkusit lékaře, ale my jsme toho oběhali a úplně k ničemu. Na alergologii se na mě tvářili, že je spíš obtěžuju a že tam mají děti v horších stavech, tak co jako řeším. Vejce akorát potvrdili, ale stejně jsem ho měla už 2 roky vyřazené. Dětská mi řekla, že to je u některých dětí normální a flákla mi kortikoidy. Na ty pak taky došlo, ale jakmile jsme je dobrali, byla do 3 dní olezlá znovu a ještě víc. Za krémy v lékárně jsme vyházeli tisíce a tisíce. Byly jsme dokonce i u fyzio, kvůli bolestem krku a na kožní jsme akorát dostali typy na další drahé masti. Byl to boj. 😔

rosalindamelinda
12. pro 2024

@sima_k bože, je úplně jedno, jestli kojíš a jíš vajíčka 🙈 a napsala jsi to nejednoznačně. a k lékaři jsi nešla co, raději se zeptáš cizích lidí na internetu? tj hrůza, někteří by neměli mít děti, protože se o ně vůbec neumí postarat, místo konzultace s lékařem, čekají na odpovědi v diskuzi na internetu, tyjo, síla, chudák holčička... možná dokonce zanedbávání péče, když dítěti neposkytneš lékařskou péči a ani mu to místo neošetřuješ mastičkami, ale jen na to hledíš a ještě to fotíš na internet! prosimtě🙄

cherie24
12. pro 2024

@rosalindamelinda dle těchto pitomých keců předpokládám, že jste doma alergie neřešili. 😉 U kojení to teda fakt jedno není. Malá se hodně kroutila s bolavým bříškem, když jsem snědla já vejce. Když jsem snědla mléčné, kadila krev. Když jsem snědla cuketu, měla průjmy 2 dny. Takže tyhle kecy o kojení jsou fakt úplně mimo a někteří lidé by neměli na internetu psát svá moudra, když o tom nic nevědí. 😉 Já běhala s malou po doktorech 2 roky a nepomohli nám nikde. Alergologie, dětská, kožní, fyzio kvůli bolestem krku, oční kvůli pálení očí a nakonec se vážně ukázali potravinové nesnášenlivosti, které nikdo jiný než rodič sám nevyřeší. Všude nám cpali akorát kortikoidy, které zabrali na ty 2 týdny užívání a pak zas byla olezlá exémem. Jasně, díky bohu za doktory, co bych si bez nich počala ...

slunea
12. pro 2024

@rosalindamelinda jdi prosím prudit jinde, pokud nerozumíš, o čem je řeč.

slunea
12. pro 2024

@sima_k ahoj, s potravinovými alergiemi mám bohaté zkušenosti a rozumím tomu, co prožíváš. Je moc dobře, že to řešíš, dceři tím moc pomáháš, ne jen teď, ale i do budoucna. Snižuješ tím riziko, že se jí pak rozjede nějaká respirační alergie.
Já to řešila u všech tří dětí a bylo to psycho, hlavně u toho třetího, pořád jsem řešila jen jídlo a hovna.
Je super, že jsi přišla na to, že vadí mléko. Nejspíš bude vadit ještě něco dalšího. Kvasinkovou infekci měl cca mezi 3. - 6. měsícem můj nejstarší syn, měl kruhová ložiska po celém tělíčku. Bylo to způsobené nepoznanou abkm, ze které měl pořád průjmy. Držela jsem protikvasinkovou dietu, ale zásadní bylo vynechání mléka. Ekzém zmizel a i po zařazení cukru se nevrátil.

Doporučila bych Ti psát si, co jíš i piješ. Vadit může cokoliv, nejen ty "velké" alergeny. Potom bych se pokoušela vysledovat, po čem je zhoršení. Pozor, to může být klidně i dva dny po - to, co sníš, se údajně dostane do mléka cca za 16-24 hodin, mně to na těch 20h opravdu vycházelo - můj oběd dostal syn druhý den "ke snídani". K tomu pak ještě doba, než to projde přes střeva a až pak na kůži... Takže klidně fakt ty dva dny.
Při tom zkoumání, co vadí, nebo případné eliminaci, bych postupovala po skupinách, protože je velká pravděpodobnost, že vadí celá skupina (lilkovité (brambory + rajčata + paprika), ořechy, luštěniny, tykve, citrusy, peckoviny, potraviny s vysokým obsahem histaminu...)

sima_k
autor
12. pro 2024

@rosalindamelinda prosimte co ty jsi zac, ze me budes narkavat ze zanedbani pece a ze bych nemela mit deti? 😳 odpovedela jsem ti, ze u lekare jsme byly. K lekari by sis asi mela dojit spis ty.

slunea
12. pro 2024

Nejstaršímu synovi vadilo mléko, jablka, luštěniny (projevy ve stolici) a peckoviny (ekzém).
Dceři vadilo mléko a skoro všechno ovoce (ok byl banán, hrušky conference a mango) a luštěniny. Projevy měla ve stolici, po jablkách i ekzém.
Nejmladšímu vadilo vše, byl to mazec a už to nechci nikdy zažít. Po asi 3 měsících jsem zjistila, že můžu jíst pohanku. Později jsem našla ještě jáhly, tapioku, čirok a slzovku. Jinak mu vadily všechny zdroje sacharidů. Všechno ho projímalo. Po olejích měl pupínky na tváři. U masa mi trvalo asi rok, než jsem přišla na to, že může krom ryb všechny druhy, ale musí být úplně čerstvé, naštěstí v pondělí kupované vepřové z naší masny bylo ok, to jsem si zpracovala a namrazila si porce. Ovoce tabu (vadilo vše sladké), zeleninu jsem celý ten rok zoufale hledala aspoň nějakou, která by procházela. Po roce prošla brokolice 🙂 Na které jsme strávili druhý rok, ale aspoň jsme měli co jíst. V roce a půl jsem zjistila, že toleruje jogurty, to bylo velké obohacení (mléko jsem nejedla od porodnice). Ale další zeleninu a přílohy se pořád nedařilo zavádět. Až mu nakonec najednou začala vadit i ta brokolice. Paradoxně nám to ale pomohlo, protože měl tak rozbité trávení, že jsem mu dovolila kysané zelí (byla jsem si jistá, že mu bude vadit, protože má moc histaminu), jenže ono mu sedlo! To zelí jsme pak jedli denně, postupně začal tolerovat sladší potraviny, nebo ty, které vadily kvůli vláknině nebo histaminu.
Teď mi tu běhá tříletý a nejí už jen kukuřici, hrušky, mango, brokolici, maso v konzervě a některé ryby.
Trochu jsem se rozepsala, ale abych byla konkrétní: ekzém měl po mrkvi (+petržel, celer), vejci, pšenici, rýži. Po okurkách měl pupínky na zádech.

sima_k
autor
12. pro 2024

@cherie24 kouknu na ten Sonet, dekuju 🙂. Nevzpomenes si jeste na nazev te knizky? Takze jeste drazdive potraviny..no je toho silene moc, obdiv, ze jste si s tim poradili. Mne z toho momentalne fakt jde hlava kolem

slunea
12. pro 2024

A ještě doplním, že manžel má ekzém po lilkovitých (rajčata, brambory, papriky, lilek).
Je dobré si dávat pozor i na potraviny s vysokým obsahem histaminu (ryby, uzené, konzervy, vyzrálé maso, rajčata, papriky, brambory asi taky, na netu jsou seznamy). Neříkám, že máš vše přestat jíst, jen to vzít v potaz, až bude zhoršení a budeš zkoumat jídelníček. Někomu vadí, někomu ne. Může zhoršovat projevy.

Prací prášek u nás neměl vliv. Je to z jídla a jídlem se to vyřeší.

slunea
12. pro 2024

Jo a nejvíc informací jsem načerpala od Lídy Jiříčkové. Pomoci maminkám dětí s alergiemi se věnuje profesně.

sima_k
autor
12. pro 2024

@slunea teda to jste si taky uzili co..moc moc dekuju za super odpoved. Jsme uplne na zacatku. Myslela jsem si, ze mame vyhrano kdyz jsme prisly na to mleko. No omyl 😄

slunea
12. pro 2024

@sima_k to užili. Ale fakt stojí za to to řešit. Až na to přijdete a nějakou dobu bude na dietě v pořádku, tak se ta střeva uzdraví a budete moci potraviny zařadit zpátky.

sima_k
autor
12. pro 2024

@slunea ja ted zatim 3 dny najela i protikvasinkovou plus teda ty hlavni, velke alergeny a zatim nam to takhle pekne svetla. Tak budu vsechno zapisovat a kdyz to zase vic zcervena, tak snad konecne dokazu neco vypozorovat

slunea
12. pro 2024

@sima_k vypadá to dobře 🙂 A pokud je to focené teď večer, tak tím spíš 🙂 Večer bývá ekzém obecně červenější, než ráno, prý je to tím, že je kůže víc prokrvená.

sima_k
autor
12. pro 2024

@slunea ahaa a ja si rikala proc se to zhorsi vzdycky navecer

cherie24
14. pro 2024

@sima_k když jsem jí koupila, najela jsem rovnou na druhou stránku knížky, kde se řeší ta dieta. Sama autorka to tak píše. Když už jsme měli vyřešeno, ráda jsem se ke knížce vracela k té první půlce, kde je popsáno celkově jídlo. Jak nás to ovlivňuje, jak tělo funguje, jak je to s těmi alergiemi na jídlo i alergiemi na okolí a tak. Je to zajímavé čtení i je tak pro rozšíření obzorů. 🙂 Když jsme vyřešili potraviny, tak opravdu odezněli i alergie na prostředí. Poslední měsíce jsme i denně rozkápavali oči a snad 4 měsíce v kuse si stěžovala na bolesti krku. Brala denně léky na alergii. U 2 letého dítěte ... 😔 A na alergologii mi doktorka v podstatě řekla, že jí tam obtěžuju a že to moc řeším, ať přijdu na testy za 5 měsíců. Nechápu tenhle přístup lékařů, obzvlášť když jde o děti. 🤦

cherie24
14. pro 2024

@sima_k oprava - najela jsem na druhou půlku knížky. První půlka knížka je to všeobecné fungování těla a potravin a druhá půlka je přímo dieta. Popisování konkrétních potravin, jak by měl zdravý jídelníček vypadat a jsou tam i sepsané jídelníčky. 🙂

sima_k
autor
14. pro 2024

@cherie24 dekuju moc, hned jsem objednala, tak jsem na to zvedava 🙂 snad se v tom konecne trochu zorientuju. Mala se dnes osypala zas vic :( ten pristup doktoru, to je neco no. Nam pediatra rekla, ze testy se nedelaji a kdyz jsem ji rekla co vynechavam za potraviny, ze mam podezreni na alergie, tak mi rekla “prosimvas to ma jenom malo deti, to se normalne najezte”..achjo

cherie24
14. pro 2024

@sima_k když jsme přišli se starší na preventivní prohlídku a řešili jsme mladší a její stav, tak mi taky naše dětská řekla, že mi nechce kazit radost, ale že se jí to zdá nepravděpodobné a že je nesmysl vyřešit zdravotní stav tímto způsobem. 😀 Tak já nevím, 2,5 roku byla olezlá exémem, v noci se škrábala do krve a x měsíců naříkala kvůli alergickým reakcím. Léky nepomáhali a po 4 týdnech eliminační diety je bez léků, mastí i příznaků a dorktorka řekne, že je to kravina. Totéž mi řekla o kojení. Už s ní nic neřeším v tomhle ohledu. 🙂 Malá teď jí v podstatě úplně normálně krom těch vajec. Má tedy i omezený lepek, ale ne vyřazený. Někdy stačí jen to tělo "restartovat". Kůži má tedy pořád takovou citlivou, nedávno jsem třeba koupila jiné mýdlo a hned se jí exém na rukou rozjel. Koupila jsem zpět původní a zase zmizel. A můj bratranec byl celý život silný alergik a astmatik. Pak potkal svou ženu, která se o tohle taky hodně zajímá a už několik let je bez potíží a záchvatů. Sama říkala, že si užila dětství plné nemocí a obtíží a doktoři neuměli pomoci. Ale doktoři nechtějí slyšet, že někdy je něco nad jejich znalosti ze školy. Možná proto ta negativita ...

cherie24
14. pro 2024

@sima_k tímto nechci vůbec lobovat proti doktorům, já jsem vděčná, že žijeme v době vyspělé medicíny, ale pravdou je, že dříve lidé hodně spoléhali na bylinky a sílu přírody. V Číně jsou v tomto ohledu vůbec úplně jinde (akupresurní body, čínská tradiční medicína, hledání souvislostí mezi určitými orgány a problémy). A dneska se vše řeší chemickými léky a lékařskými zásahy a spoléháme jen na to. Což taky není správné. 🙂