Dobry den,
mam 3 letou holcicku s atopickym ekzemem a uz si vazne nevim rady co s ni, hlavne ty vecery a to skrabani a drbani a buzeni se. Ovlivnuje to celou domacnost a nevim co s tim. pres den to jeste jde, ale nez jde spat tak se skrabe, musim ji hladit nez usne aby se nerozskrabala. vecer se uprostred noci budi a pak je jak kdy nekdy hodinu nekdy dve vzhuru. musim k ni abych ji hladila/skrabkala aby se mi neudrapala. pak jsem hrozne unavena a nefunkcni. zkousela jsem mokre zabaly ale uz to ted neprochazi, je starsi a vadi ji to mokre. mazu promazavam, pokud je to cervene zinkovka. davam zyrtec, vecer fenistil. kortikosteroidy jen kdyz to je fakt spatne.
je neco co vam zabralo na svedeni? doporucite klidne homeopata co dela online schuzku
co se jidla tyce zkousela jsem eliminovat potraviny ale nevidela jsem nejaky rozdil. alergie vysla na orechy a buraky. jabko, jahody broskev zvysene hodnoty ale toleruje.
diky za radu popripade doporuceni jakehokoli odbornika co vam pomohl
@florida2001 taky máme řadu prodrbaných nocí 🙄 a čím to mažeš, když to svědí teda? na to svědění nám pomáhal eucerin atopi control. ale každému zabere něco jiného no. jakou máš tu zinkovku? hlavně mít pořád úplně zastrizene nehty a místo drbání sme učili mačkat 🙈 nějakou světovou radu nemám bohužel. snažím se o non toxic domácnost a když má ekzém dávám pozor i na sladké. úplně protikvasinkovou dietu jsme zatím nezkouseli.
@florida2001 Ahojky. Moje malá také měla ekzémy po celém těle, myslím, že to u nás vyvolalo očkování. Pediatr psal různý kortikoid srajdy a já nás objednala přímo k dětské dermatoložce. Všechny ty srajdy od pediatra jsme vyhodili a doporučila nám tělové mléko od Adermy. Zaplať pán bůh nám to zabralo a ještě jsem malý dělala ovesnou koupel. Tak zkus třeba to. Držím palce.🍀
tohle co píše @nanyh, máme taky 👍 na úplně rudé sem to nedávala, ale až to trochu zesvetlalo, hojilo to fakt hezky. a ještě Lipikar od La roche. tyto 3 nám pomáhaly nejvíc. ale někomu zas třeba uriage, bioderma - to nám třeba vůbec 🤷♀️
@florida2001
Jsem od narození atopik, kterému zinkovka ani eliminační dieta nepomáha. Mívám akutní fáze, které trvají měsíce, někdy i rok. A pak mám klidové fáze, kdy stačí jen promazávat. Pro mě je nejlepší buď kosmetika s kozím mlékem a nebo již zmiňovaný La Roche-posay řada Lipikar. Po Bioderme, Eucerinu nebo A -Dermě se to vše naopak zhoršilo. Musíte najit to správné no. Ale u dětí dobře fungují eliminační diety. U dospělých už je to horší.
Máme to samé, malá v noci nespala a škrábala si ruce až do krve. Přešli jsme komplet na netoxickou domácnost (desinfekce - bílý ocet + voda + éterický olej, prací prášek od Sonetu, do sušičky vlnové koule + případně na přivonění éterický olej, mýdlo od Sonetu) a suším jedině v sušičce, venku se na oblečení chytá prach a pyl, který pak dráždí. Na mazání používáme zinkovou mast od Purity vision. Ale to všechno bylo jen na potlačení a nedráždění. Jediné co nám opravdu pomohlo bylo najet na eleminační dietu. Koupila jsem si knížku život bez exému a poprvé po 2 letech je bez alergických projevů. 🙏 Vyzkoušeli jsme takových krému, takových peněz vyhozených, doktory, alergologie, dokonce i fyzio kvůli údajné bolesti krku, na které si neustále stěžovala. Rozkapávali jsme oči několikrát denně, léky na alergie, krevní testy. Pomohla až opravdu eliminační dieta, teď je bez jakýchkoliv příznaků alergie a exému i bez léků.
Může být přecitlivělá na potraviny, které z krve nevyšly. Jinak, než trpělivou eliminací a sledováním, to nezjistíš. Syn má třeba ekzém po rýži, pšenici, mrkvi, na spoustu dalších potravin reaguje řídkou kuselou stolicí, někdy s hlenem. Z krve mu nevyšlo nic. Manžel se občas v noci drbe, u něj ještě hledáme, co všechno, ale víme, že mu vadí rajčata, brambory, papriky (= lilkovité) a obecně potraviny s vyšším obsahem histaminu (luštěniny, ořechy, konzervy...)
https://www.proalergiky.cz/eshop/odevy-pro-atop... nás od probrbanych a probdělých nocí vysvobodilo toto oblečení. Tipy na mastičky psát nebudu- 100 atopiků=100 nazvů mastiček. Každému sedí něco jiného.
@squezy zijeme u more (floride) a nic. spise naopak to horko a vlhko ji moc nedela dobre
@nanyh taky mame
@cherie24 muzete se podelit jak zacit a praktikovat eliminacni dietu, vyradit jednu vec na jak dlouho pak sledovat a pak zase zaradit...zajima me ten postup.
@poah dekuji, s kosmetikou souhlasim, mam doma lekarnu a nic
@florida2001 eliminační dieta je o tom, že se vyřadí všechno dráždivé jídlo. Úplně všechno. Jí se hodně syrové i vařené zeleniny (taky ne všechna), luštěniny, jen 3 druhy ovoce, některé druhy masa. Vyřadí se všechno mléčné. A pak po 3 - 4 týdnech se začíná zařazovat každé 3 dny nová potravina a čeká se na reakci. Pokud je to v pohodě, pokračuje se v přidávání dalších. Pokud ne, čeká se do vymizení příznaků, vyřadí se na později a jede se s jinými. Zkusila bych se třeba podívat po nějaké knížce ke stažení, když jste v Americe. V té knížce život bez exému je super, že to má moc hezky popsané a zároveň má i rozepsané typy na jídelníček na každý, den celé ty 3 týdny. 🙂
@florida2001 já bych zkusila vyřazování po skupinách. Mohlo by stačit na týden. Třeba na týden vyřadit všechny lilkovité, sledovat, jestli je to ke konci týdne lepší, pak si je dát třeba ve větším množství, jestli se něco stane. U ekzému bych čekala reakci do 1-4 dnů. Jestli je to beze změny, tak zase zařadit. Pak zase vyřadit třeba miříkovité (mrkev, petržel, celer, kmín). Vejce. Pšenici. Kukuřici. Rýži. Luštěniny (arašídy jsou taky luštěniny). Ořechy a semínka (oleje - olivový není ze semen). Tykve. Atd, atd. Můžete si přečíst i něco o histaminové intoleranci, celkem často totiž vadí potraviny s větším množstvím histaminu. Zkusila bych během diety vysledovat i to - např. jestli se stav nehorší hlavně po histaminových potravinách.
@slunea autorka se ptala, jestli někomu něco opravdu zabralo, tak jsem napsala svou zkušenost. Vyzkoušeli jsme toho vážně hodně, oběhali jsme xx doktorů a všichni nám řekli, že to máme jen přežít a časem to snad zmizí. Že je to chronická nemoc... V té knize je hodně psáno celkově o stravě, o tom, jak si udržet základy zdravého stravování i do budoucna. Není to jen propagace nějaké patentované metody. Každý si to může upravit dle sebe, ale zdravé zažívání je základ celého těla a zdraví. To se ví už dlouho. Když nefungují střeva, nefunguje zbytek. Tělo pak vynakládá energii jinde a nezbývá na ochranu imunity a kůže. Proto jsou pak lidé často nemocní a trpí na alergie, kožní problémy a psychické výkyvy. Takových knih je na trhu spousty a myslím, že je to naprostý základ, co pro sebe člověk může udělat a čím si může zlepšit a třeba i prodloužit kvalitní život.
@cherie24 dekuji, urcite se na to podivam
Zkuste mýdlo z mrtvého moře 🙂
@florida2001 vůbec nemám zkušenost,ale co moře? Jezdíte,nepomaha to?