Atopická dermatitida. Čím mažete miminka?

5. led 2022

Zdravim Vas maminky...chtela bych se zeptat cim mazete miminkum atopicke exzemy?me se synek desne osypal ma vsude po sobe velike vysusene cervene kolace a jakoby uvnitr jsou pupinky...davame prikrmy myslela jsem ze je to alergie na hrasek nebo na kureci maso to mel naposledy a proto jsem prikrmy na chvili vynechala a byl 14 dni zas jen na mlece...ovsem zadna zmena...dneska sme byli po druhe u pediatra a tem mi rekl ze je to aropicka dermatitida a mam to mazat kremem na lipobazi...mazu 3 x denne balzamem od uriage(nebo jak se to pise a jmenuje)...pres den je to lepsi ale k veceru to zas vyleze..nechci ho hned mazat kortikoidama...nemate nejaky tip na masticku ci kremik po kterem by ten exzem mohl zmizet?tim ho mazu je asi spis na preventivni promazavani atd..sem z toho uz nestastna a zoufala kdyz se na to podivam..😞je mi z toho smutno,chci aby byl zdravej...

autor
5. led 2022

Pry se tak muze projevit i alergie na mleko jsme od 2 mesice na sunaru..ze by se to projevilo treba az po takove dobe?

veritanas
5. led 2022

Tak může to být spousta věcí... ☹️ Od přikrmu, přes Sunar, stres, zimní období, roztoče, zvířecí srst... Krému je na internetu, potažmo na trhu nespočet, ale každému sedne něco jiného... Musíte vyzkoušet, co mu sedne. Ovšem bylo by liché, čekat, že mu to budeš mazat a ono to do týdne zmizí. Předpokládám, že Vám pediatr poradil úpravu stravy, hygieny, režimu, oblékání, koupání..

autor
5. led 2022

@veritanas samozrejme vsechno co pediatr doporucil a poradil dodrzuju...

veritanas
5. led 2022

Já mám atopický ekzém celý život s pořád, denně. Takže jediné, co můžu za sebe poradit na hydrataci... Asi chápu správně, že malý je spíš suchý, že? Nemokvau nic? Pokud je suchý, tak okoupat vodou cca 5minut, umýt zadeček jemným přípravkem bez mýdla, a položit na usušku, netrit, jenom přikrýt bavlněnou plenkou, aby pohltila přebytečnou vlhkost a ihned celého namazat... vodička vlažná. Jinak dobré je z postýlky data pryč, všechno, co tam být nemusí. Denně luxovat a vytírat. Přejít na non toxic domácnost, používat ekologické prostředky na praní a úklid...

veritanas
5. led 2022

Osobně bych začala od prášku na praní, pozor na přípravky typu Lovela, Persil sensitive atd. Ty dráždí, jak blázen. Kupuju Ecover nebo Sonett, to je jistota. Pak jsou super věci od Tierra Verde na úklid. Nebo klasika ocet a soda..🤣🤣 jo, ještě jsem chtěla... Pokud bys měla dojem, že mu vadí voda, potažmo chlor v ní, tak mu můžeš na koupání vodu převařit, chlor se snadněji odpaří a voda změkne s bude bez minerálů a nebude tak vysušovat... Já teda používám filtry na vodu do sprchy, můžeš kouknout...Www.proalergiky.cz, tam je celá sekce pro atopiky...

autor
5. led 2022

@veritanas lovelu pouzivam od te doby co je malej na svete,od uplne prvniho prani...ze by mu vadila voda si nemyslim...a kdyby jo to se ten exzem vazne ukaze az takhle za delsi dobu?vsechno delam a pouzivam uplne stejne uz doby co se narodil..nejde mi nak do hlavy ze se osypal az ted po 5 mesicich...no nak se s tim poperu.je pravda ze to ma asi dedicny po me..me se dela atopak pokazdy kdyz se zmeni rocni obdobi...doktor rikal ze se to dedi...tak nevim...uvidime no..

veritanas
5. led 2022

Tak jasně, jestli ho máš taky..tak je tam ta dědičná dispozice a vážně se to dědí..☹️☹️ tak je možné, že mu to udělala zima a na jare bude pokoj..🍀🍀 přála bych mu to...ale víš, co i za pět měsíců se to může ukázat s příčina může být i ten prášek... Jako za sebe ti řeknu, že bych na sebe Lovelu nedala ani za nic. Opravdu hodně dráždí, má strašně silnou parfemaci, která není nic moc... Ale nepřesvědčuji tě, pokud si myslíš, že to tím není, pak v pořádku.😉 Přeji hodně štěstí 🍀

autor
5. led 2022

@veritanas ja nerikam ze je lovela skvela a ze po ni to neni,jen rikam ze ji pouzivam uz od sameho zacatku,stejne jako ma sunar,stejne jako ma stejnou kosmetiku a tak...hledam pricinu a nevim si rady proto sem polozila dotaz...moc bych si prala v prvni rade aby mu ty fleky zmizeli a potom uz budu samozrejme delat vsechno proto a preventivne aby se to nevratilo..

veritanas
5. led 2022

Já ti to věřím, že člověk už neví, kudy kam...☹️ No, ono totiž neznamená, že je to stejné, že to má stejné složení. Tuhle se mezi atopiky řešilo, že mnoha z nich pomohla klasická modrá indulona, ale výrobce do nich od léta dává hyaluronove sérum a změnil poměry složek a ejhle, nedělá to dobře.. takže tak... Věřím, že se ti podaří najít něco, čím mu ulevit. Já mám nejlepší zkušenosti se značkou Bioderma, tím sprchovým filtrem a lipobase v zimě... + Mi nejvíc pomohla ta režimová opatření a non toxic domácnost...

veritanas
5. led 2022

Ještě mé napadlo.. píšeš, že má Sunar? Ten oranžový? Moje děti měly preventivně od Dr. nařízeno pít hypoalergenní mléko, protože mám ten ekzém, používala jsem Sunar HA.

slunea
5. led 2022

Za mě i ta atopická dermatitida je projevem alergie. Divné ale je, že s příkrmy to začalo a po vynechání se to nezlepšilo. Můžeš zkusit, zda nezačalo vadit to mléko, to bys mu ale musela koupit speciální mléko pro alergiky, jako Nutrilon Allergy Care, ktere ma mlecnou bilkovinu vice stepenou, nez HA. Taky muze pomoct podporit streva Hylakem, zamichat 2ml do prikrmu, pokud zase davas (pozor, je kysely, ale detem vetsinou chutna). Jako prikrmy bych volila nejakou mene sladkou zeleninu, idealne zelenou. A sledovala i pripadne projevy alergie ve stolici - nemel by v ni byt hlen.
Je normalni, ze ekzem je lepsi rano a vecer cervenejsi, je to vlastnost kuze.

autor
5. led 2022

@slunea prave ze hleny ve stolici vunec nema...mel to asi jednou dvakrat kdyz mel rymu a to je prej normalni ze mimca ty hleny(rymu) i kadi jinak ma stolici peknou...to bylo prvni co me napadlo,ze to ma po nejakem jidle...ale vsechna zelca mu sedla takze jsme uz ve fazi kdy kombinuju brambor,maso...tim ze se to za tech 14 dni nijak nezlepsilo opet prikrmy davam...zkusim nasadit jeste nejake poradne probiotika ...snad se to brzo zlepsi...ani se mi nezda ze by ho to svedilo...kdyz se mu to udelalo poprve,mel to jen trosicku na jedne tvari,to mel spis jen takovou hrosi kuzi,vypadalo to jakoby mi namrzl nebo tak neco...tak sem to moc neresila jen promazavala a pak me to asi tyden na to vydesilo jak byl slitej...

prejeta_zaba
5. led 2022

Co nějaké materiály? Fusak, kombinéza, deka...nedáváš mu teď třeba svetr nebo fleecovou mikinu? Nemůže se třeba často zpotit? Kojíš nebo je plně na UM? Taky může být na vině střídání počasí, to atopikům může dělat problém a teď je to extrémní. 🤔

mamikry
5. led 2022

U nas byly tyhle vysevy spojene s potravinami. Jak pises, suche kulate flicky po telicku. Davam to za vinu kvasince. Bud to muze byt alergicka reakce, nebo klidne i adaptacni reakce na nejakou novou potravinu. Zrovna kureci bilkovina je velky alergen, spis tedy vejce, ale i kureci muze vadit. Vedle toho je silny alergen mleko, hovezi, soja a korenova zelenina. Pokud je to kvasinka, reaguje hodne na sacharidy. Jak uz tu nekdo psal, v tuhle chvili bych nasadila Hylak a do kazdeho prikrmu dala zelenou zeleninu, ktera pomaha ty sacharidy travit. Co se tyka mazani, nam se osvedcilo mazat zinkovou masti, kdyz byla loziska cervena, po par dnech jsem zacala mazat kremem pro atopiky a na nej jeste tenkou vrstvicku zinku. Koupat jednou za tri dny v ciste vode, nepouzivat oleje na mazani. Je to metoda pani Very Zikove a u nas zabrala. Z kremu pomohl Lipikar, ale to je individualni. Kdybys chtela radu primo od pi. Zikove, ktera se ekzemu u deti venuje, vyfot ho a dej sem na Konika do skupiny Poradna pro atopicly ekzem. Vetsinou poradi. Jinak ekzem nekdy souvisi i s rustem zubu, to u nas delalo hodne zle.

fandysek_1
5. led 2022

Já jen poradím Havlikovu apoteku a jejich kosmetiku a teď máme jeste Eucerin atopi control. My Teda používáme persil sensitiv a když má jiný hned se osype. Z jakého jídla to má nevím. Vždy se to objevuje a zase mizí. Taky jsem na to jako dítě trpěla.

fandysek_1
5. led 2022

A ten Lipikar od LR Pose můžu taky doporučit. A jednou, když to měla dcera fakt šílený namazala jsem to imazolem a byl klid. Ještě chci zkusit nizoral.

lenulacek
5. led 2022

La roche posay lipicar

palja
5. led 2022

Nám pomohla ovesná koupel 3x týdně, koupel uriage xemose ve dny kdy není ovesná koupel a hned po koupeli, nejlépe do tří minut po koupeli hned namazat uriage hydratačním olejem xemose.
Na vše dávám odkazy. Tenkrát už jsem nevěděla co namazat, masti od doktorky nezabirali, tak jsem zašla do lékárny, popsala jsem problém a magistra z lékárny mi poradila tohle. V lékárně jsem nechala snad 2 tisíce, ale ta koupel xemose byla jako zázrak. Po dvou dnech se dceři pokožka zjemnila a exem postupně vymizel. Tak tohle pomohlo nám.

https://www.benu.cz/ovesna-koupel-pro-deti-6x25...

https://www.drmax.cz/ur-xemose-huile-lavante-fp...

https://www.drmax.cz/ur-xemose-anti-itch-soothi...

fresshinka
6. led 2022

Neexistuje žádná zázračná masticka. Nicmene mohe dermatolozka mi říkala hlavně nebrat uriage 😅. Za me to co se děje na kůži, je odraz toho, co we děje v těle. Pokud kojite projděte eliminacni dietou, pokud ne zkuste si zažádat o test na ABKM, a přejít na nutrilon synem (qspon myslím tě se tak jmenuje). Nasaďte probiotika. Koupat minimálně a při zčervenání vlockovou koupel, při suchosti linolu. Vše preprat v sonettu, antialergicke machani, jen bavlnu. Na mazání většinou zabírají bioderma atoderm, aderma exomega, atd. Je to běh na dlouhou trať. Na kožní se vyprdnete. Doporučuji spus dětskou dermatologii a alergo.

fresshinka
6. led 2022

Ještě čtu, že už na příkrmy. Tsdy doporučuji metodu Very zikove. Začněte uplne od začátku zelené potraviny atd a postupně přidejte. 1 den 1 lzicka 2 den 2-3 lzicky a 3 den neomezene. Můj maly reagoval na rýži, ns kterou prakticky treba neexistuje alergie. Dnes ji uplne vse bez problémů trénováním alergenů.

autor
6. led 2022

@fresshinka kdyby mel ABKM neprojevilo by se to uz mnohem driv?mame od narozeni jedno s to same mleko...

fresshinka
6. led 2022

Tezko rict. Ja jsem mela také zdravé miminko q ve 3 měsících cvak a byl ekzem. A neřešila sem, že dosud bylo vše stejné. Proste sem vše uzpusobila jinak. Nam se ABKM nepotvrdila a stejne sem se s doktorkou domluvila na neocate - mléko, které má nastepenou bílkovinu y je jen na předpis. Proste aby se střeva vyčistil uplne od všeho. Ono udělat testy vám nic neudělá, než žít v tom.. no jo ale dřív to neměla tak to určitě nema.. 🤷‍♀️