Aspergerův syndrom. Jak vaše dítě funguje doma, ve školce, atp.?

24. kvě 2021

Synovi, 4 r byl diagnostikovan as. syndrom. Lehčí forma.
Jak vaše dítě s tímto syndromem funguje doma? Jak funguje ve školce? Jak pak funguje treba v pubertě, dospělosti?
Jsem z toho hrozně rozhozena. Dg. se nam trochu ulevilo, ale žárově to musím vstřebat. Naučit se s tím žít a hlavně syna nějak vychovat. Zatím mi to vůbec nejde.
Pak další problém je v okolí, rodině. Koukají na nás, jako kdybysme se o něj nezajímali, neuměli ho vychovat. Koukají na něj jako na zaostaleho. Je to hrozně těžký.
Prosím rypalky, ani mi nepište. Děkuji

prejeta_zaba
24. kvě 2021

A kde vám to diagnostikovali, proč vám k tomu něco neřeknou? Přece je tolik druhů autistů, my toho tvého neznáme, těžko takhle na dálku něco řadit. S diagnózou musí přijít i nějaké nasměrování. Kdy máte další kontrolu? Sepiš si hlavní otázky a nedej se odbýt! Na to ty poradny a doktoři jsou, ne na papír s diagnózou! Ale spíš věcně, co bude v pubertě ti bohužel nikdo neřekne, není vědma. Ale Asperger je nejlehčí forma autismu, určitě to nebude tak zlé, jen to chce vytrvale s dítětem pracovat.

cilkat
24. kvě 2021

Zkuste kontaktovat Rannou péči v okolí (pravděpodobně pod Diakonií). Ukáží vám spoustu užitečných typů a na většinu těch otázek dají aspoň nějakou odpověď.
Jinak zrovna Aspergři bývají v dospělosti "plně funkční", často včetně toho, že jsou schopni mít funkční vztah a rodinu. O moc víc vám neřeknu, neb u mého syna byl autismus nakonec spíše vyloučen (ve čtyřech letech ho v papírech měl, teď se přiklání k tomu, že je to Vývojová disfazie s těžkým narušením porozumění, která způsobuje úzkostné stavy připomínající chování autistů).

autor
24. kvě 2021

Oni nam zatim řekli takové to základní info. Jak s ním pracovat, apod. Otázek mam teď asi milion, ale v tu chvíli, kdy vyrkli dg, tak jako by mě opatřil. Jasný, víme už dlouho, že něco není v pořádku, že je jiný než jiné děti, ale pořád jsem tak nějak doufala. Hlavně v disfazii. Autismus jsem si nepřipouštela.
Jsem ráda, že začal aspoň mluvit. I když pořád jen slova. Věty zstim ne. Ale význam některých dotazů nebo příkazů pořád nechápe.
Já tady nechci řešit, kdo to pitvrdil, odkud jsme, apod. Spíš hledám uklidnění, zkušenosti jiných. Nějakou naději. Vím, že nejsme jediní, bouzel ani poslední. Jsem fakt v háji. Musím to vstřebat. Jsem běžně nad věcí, ale tohle mě prostě nějak položilo. Vim, že každý dítě je jiný. Jde mi fakt asi o uklidnění, zkušenosti, že třeba dítě ve 3 letech nemluvilo, ale třeba v 5 uz je někde jinde. Předem díky

cilkat
24. kvě 2021

Kdyby ses chtěla ozvat v soukromé zprávě, klidně se ozvi. Ta první diagnóza je vždycky šok.
Jinak jak jsem psala: synovi je 5,5. Ve čtyřech letech měl ve zprávě od psychologa atopický autizmus, teď se přiklánějí spíše k "jen disfazii". Pokrok za ty zhruba dva roky, co to řešíme, je neskutečný: skoro zmizely záchvaty vzteku, rozumí většině běžných pokynů a poslechne je, mluví ve větách (hodně divných, ale jsou to věty) ale hlavně má potřebu si povídat (což fakt nemíval)... Sociálně je tak o rok až dva pozadu, vyhledává spíš mladší děti, ale už je mezi dětmi rád...
Pokud jsi na Facebooku a nevadí ti to řešit pod vlastním jménem, doporučuju skupinu "rodiče dětí s vývojovou disfazii"... Hodně dětí tam má i nějakou formu autismu, ale hlavně je tam dost i rodičů starších dětí.

bbarshaa
25. kvě 2021

Záleží dost na tom jak těžká forma aspergera to je 🤔. Těžko soudit jak moc velký problém to bude v budoucnu. Ale když se s nim bude pracovat správně, všechno zvládne, jen to pro vás bude náročnější.
Par děti sem už zažila s podobnou poruchou autistickeho spektra a znám i dospělého s lehkou formou aspergera a na tom by jste to nepoznala.
Každopádně bývají velmi chytří, největší problém je emoční stránka, kterou neumí zvládat jako jiné děti. 😉 Určitě to ale zvládnete, jen jak už psali... chce to zjistit si info o tom jaká forma to vlastně je a kde začít apod... Tady vám s tím nikdo moc nepomůže bez bližších informací.

jorgi
25. kvě 2021

Kdyžtak mi napiš soukromou zprávu a ráda odpovím na všechny otázky 🙂 mám desetiletou dceru s AS 🙂

autor
25. kvě 2021

Všem moc děkuji. @cilkat a @jorgi se ozvu, hned, jak se dostanu k delsimu psaní. Hrozně moc děkuji 😉🤗