Asperger bez ADHD - první příznaky. Máte zkušenost?

bustedka
3. bře 2023

Ahoj všem, lehký asperger (bez adhd), kdy se u vašich dětí prosím začaly projevovat první příznaky a jaké byly? U nás bylo původně PAS vyloučeno, veškeré příznaky se připsaly spinální atrofii a omezení kvůli alergiím. Postupně nás ale na AS odkazuje víc a víc lidí. Klasika rituály (dlouhotrvající a lehce se prohlubující), všechno musí být dle daného postupu, inteligence, jakmile je něco jinak, je to špatně, obrovské problémy s jídlem, odmítá jíst jinde než doma (respektive ve 4 letech je pouze na mléku, takže nepije mléko jinde než na gauči - radši bude celý den hladovět, to stejné nezačne pít, dokud nečtu pohádku). Sociální oblast není velký problém, víc teda reaguje na dospělé než na děti, ty ho moc nebaví, když přijede návštěva, je schopný mi říct před nimi: "už je tady moc dlouho, měla by odjet", ale jinak mi přijde v pohodě. Bio otec má dle všeho Aspergera a nejspíš i něco k tomu, babička z otcovy strany má AS diagnostikované také. Takže je tu i genetika. Jsou mu 4 roky, ale pořád si říkám, zda je šance, že se to zlepší a je to jen věkem. Moc děkuju za vaše komentáře 🙏

cilkat
5. bře 2023

A v kolika letech vám byl PAS vyloučen?
Mám syna momentálně 7,5 roku. M-chat mu vyšel bez potíží... no, před třetím rokem jsme začali řešit extremní separačku, kdy se mimo byt odmítal na kohokoliv jiného než mámu byť jen podívat ... a zároveň nemluvení (mluvil v jednotlivých slovech). Po třech letech váhání mu psycholožka v šesti letech napsala atypický autismus.
Mimo jiné tam byly vleklé problémy s jídlem (pil kakao. dokázal žít celé dny na kakau, v lepších dnech si dal ovonou kapsičku nebo banán), hrál si s dětmi, ale se staršími... návštěvy vyhazoval gesty, ne slovy.

Po pravdě, pokud to nepotřebujete třeba kvili školce, asi bych se vykašlala na psychologa a diagnostiku a zkusila sehnat ergoterapeuta, který dělá smyslovou integraci. ... Může to dost pomoc s tím jídlem, ale možná i nějakými rituály, ať už asperg je či není.

bustedka
autor
6. bře 2023

Mchat byl pozitivní, ale psycholožka to ve 2 letech odmítla. Vše bylo připsáno tehdy nově zjištěné spinální atrofii. Dlouho nemluvil a najednou mluví dobře. Chodí teda do logopedické školky, kde má pedagogického asistenta, ale to je kvůli bezbariérovosti školky a potřebě dopomoc u běžných činností (je na vozíčku). děti mu nevadí, ale nehraje si s nima (výjimkou je jen sourozenec), ale pořád potřebuje dospělého vedle sebe (především mě). Na ergo skrz SMA i chodíme, protože měl hrozně dlouhou dobu problém se čehokoliv dotknout, jakýkoliv materiál, voda, písek, modelína, vadilo mu to. To se zlepšilo. Jídlo je boj už dlouho a všichni tvrdí vyčkejte. Ale pokud je to opravdu AS, tak bychom se asi načekali dlouho 🙂 v tomhle věku je to pořád takové buď a nebo no... Děkuju moc 🙂