Antibiotika častěji a bez důkladných vyšetření

lendast
19. pro 2014

Maminky jakej máte názor na častý braní ATB?????? Za poslední 2 měsíce má náš K už druhý. Loni přes zimu vystřídal taky asi 3-4 druhy (to marodil od října do února). Mám pocit, že mu doktorka při nemoci (kašel, průdušky, červeno v krku a teploty) nepíše nic jinýho než ATB a to jen na základě kuknutí do krčku. ☹
Přijde Vám to normální? Jak jinak byste to řešili?

beruska1889
19. pro 2014

@lendast ATB se mají dávat jen a pouze pokud je k nim důvod a to na bakteriální infekce, na virové stejně nezabírají... já jako malá měla ATB taky na každou blbost až mi přestaly zabírat, když byly potřeba, takže jednoho dne mamce došla trpělivost a přehlásila mě k jiné dětské dr. což podle mě bylo to nejlepší co v tomhle mohla udělat... u té druhé dr. jsem vydržela dokud jsem mohla a nevyhodila mě 😀 😀 😀 v 19, jsem se musela přehlásit k praktikovi pro dospělé 😉 a byla jsem s ní moc spokojená... až budu mít prcka a bude tahle dr. ještě pracovat a vezme mi ho, jdu určitě k ní... 🙂

lendast
autor
19. pro 2014

@beruska1889 jj nad touto variantou přemýšlím snad pokaždé když K. marodí. Na druhou stranu, současná doktorka není zase tak úplně špatná a marná. Je to starší ale rozumná paní, chodil k ní i manžel jako dítko. Jen ta ordinace je na malé vesnici, takže málo vybavená atd. Když jsem se jí dneska třeba ptala na CRP vyšetření před napsáním ATB, řekla mi že toto v ordinaci nemá a musela bych si zajet do 16km vzdálenýho špitálu.... To není tak hrozný, ale tahat dítě s horečkou po špitálech. 😒 To už si tam rovnou můžu najít jinačí doktorku. O tom, že by to pak byly výlety na celej den oproti 10min.návštěvě hned vedle baráku... 😖

beruska1889
19. pro 2014

@lendast jasně, tak pokud jste jinak spokojení tak OK.... 🙂 po pravdě řečeno, ty přístroje co mají praktici v ordinacích jsou stejně k ničemu, takže i kdyby ho náhodou měla, kdo ví, jakou vypovídající hodnotu by toto vyšetření mělo... není nad normální laboratoř s pořádnými přístroji... 😉 ale to jen tak na okraj... 🙂 jasně chápu, že s nemocným dítkem se někde vláčet je problém, ale pokud má horečky, tak je nejspíš dobře, že ATB má a to CRP by asi zvýšené bylo, kdyby ho nechala vyšetřit... těžko říct... může to být cokoli... tak uvidí se jak ATB zaberou a jak malému bude... tak brzké uzdravení... 🙂

lu777
19. pro 2014

@lendast já bych raději někam dojela... takové časté braní atb v tak raném věku není dobré pro tak malé tělíčko... je to špatné na trávení, na zuby, imunita je pak taky oslabená nějakou dobu...

řešila bych jednak doktorku a jednak prevenci....
v zimě nechodit pokud je takto často nemocný do heren nebo moc na návštěvy (nám jen tohle opatření mezi 2. a 4. rokem hrozně pomohlo snížit nemocnost)...
dávat bylinkové čaje na podporu imunity (echinacea, šípek, rakytník, kvalitní med)...
velmi se mi osvědčily taky probiotika nebo koupele v Balneolu, do krku sprej Grepofit, vynikající věc (a naší malé to vždycky tak chutnalo, že o to chodila žebrat)... 😉
a pořešit případně taky jídelníček - u nás mně a staršímu synovi pomáhá omezit mléko a cukr 😉

valik
19. pro 2014

Antibiotika se někdy dávají i při těžším průběhu virového onemocnění (například těžká chřipka), aby se předešlo nasedající bakteriální infekci jako komplikaci... Pokud však tvá lékařka dává antibiotika bez předchozího vyšetření CRP, tak to dobré není. CRP se dělá dnes téměř v každé ordinaci a jasně ukáže lékaři, zda se jedná o bakteriální infekt či nikoli... Je to jednoduché vyšetření z kapky krve, dělá se buď v ordinaci (je to za minutku hotovo) nebo i v laboratoři (do několika hodin)..

valik
19. pro 2014

@lendast Vidím, že o CRP víte. Zvážila bych přechod k jinému lékaři. CRP je myslím dnes nutnost... Moje děti by u takové lékařky měly za letošní podzim už minimálně troje atb.. 😒

jetynka
19. pro 2014

@lendast Ahojky měli jsme něco podobného u syna když měl asi 3roky, měl ale potvrzené streptokoka v krku, takže tam byly atb nutnost, jen dostával jiné než měl, takže to bylo vylej nalej, tak jsem byla naštvaná protože marodil od listopadu do dubna, v mezičase měl skoro každý měsíc záněty v uších. Ve finále jsem na vlastní zodpovědnost mu poslední mega dávky atb nedala, i když dr. zuřila, změnila jsem dr. ta se divila proč tolik a tak dlouho atb. a proč takové, šla jsem na posouzení na ORL kde mu udělali nezávisle stěry + vyšetření, ano streptokok tam byl, ale citlivost na atb jiná.
Moje rada, uvažuj o změně lékaře, nech si udělat odborný posudek u ORL + výtěr z krku pokud tam má pořád červeno a dala bych stop atb na nějakou dobu, jasně pokud by měl vysoké neklesající horečky a nějakého bacila tak by atb musel jinak bych řekla rezolutně ne!!!držím palce

valik
19. pro 2014

@beruska1889 To s Vámi teda moc nesouhlasím... CRP jsou dnes přesná...

valik
19. pro 2014

@lendast Jinak se v běžné praxi krev vezme u lékaře, pošle do labiny a pak si třeba jen cinknete a dr. napíše (nebo ne) atb, které třeba vyzvedne manžel nebo kdokoli... A dítě je doma, v teple, bez dalekého ježdění. Vaší paní dr. asi moc nejde s dobou...

happylenulka
19. pro 2014

@lendast existují přírodní antibiotika 🙂 zkoušela bych i tato... třeba z čínské medicíny: Stín brokátového závoje (pokud není horečka), Vyhasnutí horké plotny (pokud je horečka a horší průběh)... zabírají celkem rychle a je to na přírodní bázi ;)

jetynka
19. pro 2014

@lendast Ještě bych dodala, bydlíme na vesnici, k dr. co by kamenem dohodil, ale skvělá na prevenci a jak dojde na problém, auuu těžce narazím, tak dojíždíme do města, bohužel, ale zdraví dítěte je pro mě přednější a jsem schopna s děckem jét přes město jen aby se mu dostalo kvalitní péče. U syna když měl půl roku vkuse téměř atb tak má v háji přední vrchní zuby a rok se mu dávala dohromady imunita, navíc byl hodně bledý až průsvitný a hodně zhubnul, 3roky =12kg dneska 5let a vytáhl to na 19kg.

beruska1889
19. pro 2014

@valik tak já bych řekla, že přístroje do ordinací si lékaři pořizují hlavně kvůli penězům a pojišťovnám, ale to je jedno... O tom tahle diskuze není... Já mám od několika lékařů potvrzeno, že tyto "domácí" přístroje jsou celkem k ničemu a přesné moc nejsou... A už se mi stalo, že odborný lékař, ke kterému byl manžel na základě pozitivních výsledků od obvodního poslán jen kroutil hlavou a nadával že nemá výsledky z pořádné laboratoře a nakonec to v té labině bylo v normě...Takže asi tak... Ať si každý věří čemu chce, já spoléhám na klasickou a léty prověřenou laboratoř...

berenika39
19. pro 2014

@beruska1889 to nejsou žádné domácí přstroje, to je je vyšetření crp, které poráže zánět - směrodatné pro podání ATB. to samé streptest - z výtěru z krku. Máme moderní soukromou pediatrickou ambulanic a oba tam mají. A jsem za to ráda. ted mi u Petra dělala obě vyšetření, nejprve jen mírné zvýšení, o den později už jasná indikace k atb.
vlendast jestli jsi mobilní, máš možnost se dostat do města autem nebo nějak "šikovně", tak bych možná změnu lékaře zvážila, protože tohle budete řešit ještě několik let, potom po nástupu prcka do kolektivu se nemocemi jen hemží, dítěti se imunita jen buduje a časté - někdy neadekvátní podávání atb potom snižuje jejich účinnost, organismusu se stane odolný a nefungují. každé jejich podání by mělo být přes to crp, resp streptest podložené. jen z kouknutí do krku nebo poslechu t nepozná. od atb se ted upouští, právě proto jejich zbytečné užívání☹.

berenika39
19. pro 2014

@lendast špatně jsem tě označila v minulém příspěvku, utekl mi zavináč, druhá část příspěvku patří tobě, promiň.

beruska1889
19. pro 2014

@berenika39 vím že to nejsou domácí přístroje, proto jsem to napsala do uvozovek, ale to je jedno, stojím si za tím, co jsem napsala výše a už to nehodlám dál rozpitvávat... Hezký den všem... 🙂

romantika
19. pro 2014

to je tezko rict, na anginu se obvykle davaji a moc se neceka, u malych deti muze spadnout na srdicko, crp je ukazatel, nicmene není smerodatne, zanet muze spadnout chronicky do dutin a crp nemate zadne. takze obvykle se atb davaji na protrahovane stavy napr. 2-3 tydny se to nelepsi, vraci se horecky, věc zacina vypadat chronicka. Musite se doktorky vic ptat proc se rozhodla pro atb a diskutovat s ni. Třeba důvod ma, pokud ne tak zmenit. Ja třeba mam radeji doktorky, ktere davaji jakousi podpurnou léčbu a když to 3 tydny nezabira tak atb. Naposled mi třeba dr nesedla, porad jen proplachujte vodou, cekala 14 dni, ikdyz se nic nemenilo az se to po..... a pak samo atb. A když dobře neprelecite atb - napr. maloktere po 7 mi dnech nemoc vyleci (u malych deti vždy aspoň 10 dni) tak se to ma tendenci vracet. Ani vyter z krku neznamena ze angina je z nejakeho bacila. Je to trochu komplikovanejsi. Takze spis s doktorkou diskutujte, chtejte crp pokud se to tahne nebo dite vypada spatne. nechte si ukazat ze me v krku povlaky, ptejte se jestli ma chycene průdušky apod.. NEuvadite, jake stavy atb lecila, takze se i tezko hodnoti, jestli je to opravdu nutnost. Mam dve deti, první bez atb do 4 let, druhy je atb tip a když je srovnavam, tak opravdu, mladsi ma tu imunitu o nicem a doktorka casteji nez ja se snazi zkouset vse nez da atb, ale uz jich mel také hodne. Také je dulezite stridat, na něco je penicilin, něco ostatní atb.. Ahlavne opravdu doléčovat a nechavat cas na rekonvalescenci. U malého dítěte je do dvou let imunita o nicem a dozrava az kolem 2-3 let.

abecedka
19. pro 2014

měla by dělat CRP test a ty jako matka, by jsi měla posoudit zda potřebujete nutně jít k doktorce, nebo to zvládnete sami doma. A dát tělu čas, aby se s bacilem popral. Na běžné teploty, kašel a jiné doprovodné příznaky přece nejsou potřeba antibiotika.
Doktorka se bojí, je to pro ni jednoduché, tak píše.

helcenka
19. pro 2014

@lendast - u nás doktorka ATB píše, až když je k nim důvod. Má v ordinaci přístroj na CRP a takový ten přístroj, kde udělá výtěr v krku za pár minut má i výsledek z výtěru v krku. Je to fajn, protože i když třeba na synovi nebylo nic vidět, byl bez teplot, jen ho trochu 2 dny škrábalo v krku, neměl to tam ani červené, test na výtěr v krku byl pozitivní a i normální laborka pak streptokoka ukázala. Chytli jsme to hned v začátku, takže se mu ani nic jiného nerozjelo.
Naopak se mi ale už párkrát stalo, že se děti trápily v horečkách, rýmě a kašli, bolení v krku nebo třeba ucha, ale "přístroje" nic neukázaly, takže bez ATB a po 14 dnech na nich stejně skončily a za 3 dny byly OK...
Teď např. má dcera zánět nosohltanu, ošklivou rýmu, chraptí a to už 14 dní a od včera i bolest ucha a dnes skončila stejně na ATB, protože se jí to vleče jakou dobu a přidávají se další a další věci...
Ale třeba s takovými běžnými onemocněními, když nemají děti dlouho horečky, tak k doktorce nejdu, až když se jim to po pár dnech samoléčby nelepší a horečka neustupuje. Pokud mají třeba rýmu, nebo kašel bez teplot, tak tam nejdeme vůbec a většinou do týdne nebo 10 dnů jsou OK.
Jinak teda u nás má syn ATB jednou do roka cca od tří let. Dcera měla před dvěma měsíci první ATB, měla angínu a dnes tedy druhé po vleklých obtížích...

blahova_andrea
19. pro 2014

@lendast normální mi to nepřijde, nebo spíše u některých dr. ano, ale je to špatně. já bych pokaždé, kdy by chtěla napsat atb trvala na vyšetření crp. nevím zatím jak naše pediatrička, protože jsme to ještě neřešili. syn má 3roky a ještě atb neměl. ale moje obvoďačka dělá crp pokaždé. je to chvilka a je lepší naúčtovat úkon třeba i nakonec "zbytečný" než brát zbytečně atb a cpát do sebe, nebo hůře do dítěte, takové sr... ☹ určitě se jako matka ozvi 😉

lendast
autor
20. pro 2014

@beruska1889
@lu777
@valik
@jetynka
@berenika39
@happylenulka
@romantika
@abecedka
@helcenka
@blahova_andrea
Holky díky moc vám všem za názory. Všechno jsem si pročetla a sešrotovávám si pro utřídění svýho přesnýho názoru. Musím ale říct, že každá máte v něčem pravdu.

Naše dětská dr. je sice starší a nemá zase tak extrémně vybavenou ordinaci, ale zatím nemám žádnej jedinej důvod si na ní nějak stěžovat a razantně ji nevěřit. Jen jsem prostě máma, která cítí silnou zodpovědnost za svoje dítko, tak proto si snažím spoustu věcí ověřovat a ne jen slepě věřit jednomu člověku. Už bych si nerada prošla tím, co jsme zažili loni (marodil s krátkýma přestávkama od podzimu do jara - většinou průdušky a permanentní teploty)
Jak mi tu některá z Vás psala, je třeba s Mudr. i diskutovat, jestli má opodstatněnej důvod pro danou léčbu. Přesně toto s ní vždycky dělám a zatím my ten důvod vždycky dala. Rozumná řeč s ní rozhodně je. Když jsem loni požadovala nějaký spešl. vyšetření tak jej prostě udělala apod. Fakt se s ní dá mluvit. Jo a k Mudr. nechodím s každým posmrkaným kapesníkem a s každým zakuckáním ale až když fakt je marod.
Letos už měl K. atb na angínu a teď má druhý, protože měl několika denní zhoršující se horečky a chrapot mu vlezl z krčku až na prudušky (loni na ty prudušky fakt trpěl a pomohli nám až na alergo-imuno), nenapsala mu je hned při první návštěvě ale až na 2.kontrole.
No jinak abych to shrnula- od včerejšího prvního podání atb je K. mnohem líp a dává se do kupy. Teď jen nezanedbat rekonvalescenci a nedejbože případnou další nemoc budu rozhodně řešit hloubkověji (důkladná vyšetření, popř. zase odborníky atd.)
Díky moc vám všem za pomoc a zkušenější rady. Přece jen víc maminek, víc hlav víc ví.....

marton
20. pro 2014

@lendast ahoj,spíše než změnu lékařky bych prvně zvážila návštěvu alergologa,imunologa 🙂 .

lendast
autor
20. pro 2014

@marton jj mám to v plánu pokud se po této nemoci nedá pořádně do kupy. Už jsme tam byli loni.

marton
20. pro 2014

@lendast 🙂 .Tak ať je malý brzy zdravý.

berusinecka
20. pro 2014

@lendast Ne to nepřijde. Syn má 3,5 a druhý 1,5 a ještě ani jeden antibiotika nebrali. Dokonce nepoužíváme ani žádný panadol, ibuprofen,... a to neee že bychom nebyli nemocní. Poslední asi dva roky bereme homeopatika 🙂

romantika
20. pro 2014

@lendast no je mozne ze ma opravdu slabsi imunitu, druhy je na tom stejne. také mne to mrzi, ale nez jednou jak jsme zkouseli vydrzet be a pak ho to sešrotovalo ještě vic, tak zavcas prelecit. imuno vysetreni nas také ceka. hold není vždy tak jednoduche vse jak se zda. drzte se at se to jen lepsi. deti umize spoustu věci vyrust.