Angína a její diagnóza, nemohla to dr. zjistit dřív?

tuliberka
23. led 2015

Holky, nejprve vám sepíšu, jak to u nás bylo. V pátek Anetka byla spavější přes den, v sobotu začala "vodová" rýma, v neděli teplota. Rýma téměř žádná. Od neděle do úterý vždy přes den zvýšená teplota kolem 37,5C a večer cca 38,5C (to jsem dala Nurofen). Do toho rostou 3 stoličky. Ve středu jsem šla dopoledne už k dr., že se mi to nezdálo. Dr. zkontrolovala uši, poslechla, podívala se do krku. Nedala nám nic. Diagnoza: virozka a ještě ji zlobí ty stoličky. Jen že si můžu odebrat moč a někdy to zanést do laboratoře. Od středy Anetka už stále Nurofen a za 6 hod. vždy teplota kolem 39C, v noci i 40C. Stále dokola jsem srážely a teplota zas vylítla. Moč ve čtvrtek zkontrolovaná a v pořádku. Dnes jsme zas jeli k dr., už mi to nepřišlo normální. Zase stejné vyšetření, uši, poslech a pak se podívala do krku. Konečně máme diagnozu. Dostala atb.
Jde mi o to, nemohla to dr. zjistit dřív? Netrápila se Anetka zbytečně dlouho? Jak u vás probíhá vyšetření u pediatra? Nějak k naší dr. nemám důvěru.

betelgeuzz
23. led 2015

Po 3 dnech horeček by naše doktorka udělala test CRP. Myslím, že v tu středu by to něco ukázalo.

sarkaa
23. led 2015

Trvala bych hned na první návštěvě na CRP.

pistalinda35
23. led 2015

Test crp, výtěr z krku

tuliberka
autor
23. led 2015

holky, no právě 😔 Něco takové u ní neznám. Právě čím dál víc přemýšlím o změně pediatra. Syn nebýval nemocný, jen ho vlastně vážila, měřila, očkovala, .. Teď Daník nastoupil do školky a začali jsme tam víc chodit. 🙄 🙄 A takto noo ...

luciamala1979
23. led 2015

nemyslim, ze by to zjistila skor, ono sa ta nemoc len rozvijala.. ale skor by som si dala pozor na zaklaade coho nasadila antibiotika. Urobila CRP resp. podla coho vedela ze je to bakterialne a su potrebne antibiotika a ake? Vacsina "dobrych" dr. nasadzuje totiž antibiotika neustale a celoplosne..

tuliberka
autor
23. led 2015

a já jí přece nebudu říkat, co má dělat, že? 😝 Achjo ... je hodná, milá, ale co čtu, mělo by to probíhat jinak .

tuliberka
autor
23. led 2015

@luciamala1979 na základě toho, že se jí podívala do krku. 😅 Prej má na mandlích bílé něco, už si nevzpomenu, jakto nazvala.
A je pravda, že Anetka špatně jí, od té neděle, že jde vidět, že se jí zle polyká.

luciamala1979
23. led 2015

to je jedno. Principialne ide o to, ze ak je to viroveho povodu, antibiotika su zbytocne, tj liecis jako virózu, cajiky, znizujes teplotu, vitaminy.. antibiotika zaberaju na bakterialne infekcie, při ktoryh je typicky priebeh, jednym z priznakov je ten, ze ak ma par dni vyssiu teplotu, tak sa zvysuje hodnota crp, mrkni na: http://www.testcrp.cz/poradna/zeptali-jste-se/ Vtedy su antibiotika nasledne potrebne a ziaduce, pricom je jednoducho povedane viacero skupin, da sa narychlo tipnut a nasadit to co celoplosne na sidlisku zabera alebo urobit vyter a nasledne nasadit na dany typ bakterie. Velmi vela dr. rado nasadzuje antibiotika len tak pre istotu.. ma to negativny vplyv na nasledne reakcie tela na antibiotika, proste bktt. sa stava imunnou, potom nezaberaju a ine samozrejme, ale tto by bolo na dalsiu a dlhsiu debatu. Pokial dr postupovala takto jako popisuješ, isla by som za nou, s tym ze by som sa jej opytala preco tak postupovala. Su len dve moznosti, bud by v buducnosti dala pozor na to ze si matkou kt vyžaduje prvotne diagnostiku, tj trochu sa vyzna a bola by při tvojom dietati preciznejsia, alebo potom jednoznacne odist Tvoje dieta odist nevie, tak nepremyslaj a konaj, je to tvoja zodpovednost. V poříadku to kazdopadne nie je. ahojky

pisisvori
24. led 2015

CRP a aspoň streptest (rychlý test na přítomnost streptokoka, který je během 10 minut) nebo výtěr z krku. Dcera na angíny trpí a za 3 dny už to musí dr v krku vidět...ale na první virózu mohla nasednout bakteriální infekce.
Teď už bych trvala vždy na výtěru z krku s citlivostí na ATB, protože dcera měla v říjnu spálu s dost blbým průběhem(nakonec 10 dní klacid (ve 2 letech vyrážka po penicilinu, takže prvně klacid) a pak 10 dni penicilin - v krku přerostly kmeny citlivé pouze na penicilin)
a ani CRP ( okolo 20-30) ani teploty neměla vysoké(37,3-37,8).

pisisvori
24. led 2015

Jo a dobrý příznakem, že to bude angína je také zvracení na začátku 1-2-3x bez průjmu a jiných střevních potíží...

tuliberka
autor
24. led 2015

@pisisvori je pravda, že si párkrát ublinkla, ale fakt málo a to se jí po jídle sem tam stane, ale teď si to dávám dohromady s angínou. Vůbec jsem tomu nepřikládala váhu.

tuliberka
autor
24. led 2015

A dr. jak konečně po podívání se do krku, zjistila diagnózu, tak mi řekla, že je to velmi neobvyklé u tak malého dítěte, že ji to ani nenapadlo, něco v takovém smyslu .... O naší pediatričce pochybuji už od podzimu, děti k ní přece budou chodit ještě xlet, a teď se teda předvedla ... Asi je to jasné.

heduska82
24. led 2015

@tuliberka Asi takhle, tohle mám za sebou v červenci loňského roku. Trvalo více než týden než se ukázalo, co se děje. Celou tu dobu se staršímu jednou -2x děnně vyšplhala teplota na 40°C, nikde nic. Poprvé, když mu to nešlo srazit, vyrazila jsem i na pohotovost a nic. Opravdu až po 9 dnech teprve naskákali fleky na mandlích a já s radostí volala dr., že jedeme pro antb. Jinak crp je sice fajn, ale když neví, odkud vítr fouká, je to problém. Určitě bych to doktorům za vinu nedávala. Jo a podotýkám, že výtěry byly na začátku negativní!!!

heduska82
24. led 2015

@pisisvori Nezvracel... a ani za 3 dny v krku opravdu nic být nemusí. Pokud bych toho nebyla svědkem, asi taky neuvěřím, kontrolovala jsem krk několikrát denně a prostě nic....až po takové době.

helulela
24. led 2015

@tuliberka já bych k doktorce nebyla tak skeptická. Na začátku to opravdu mohla být viróza, nález v krku se objevil až později. Když je nález pro angínu typický, jako byl pravděpodobně u tvojí holčičky - bílé čepy na mandlích, není nutné vyšetřovat CRP, nasazení antibiotik je na místě. Vyšetření CRP přímo v ordinaci je pohodlné i pro lékaře, hodně to usnadní rozhodování, ale jestli ho vaše dr. nevyšetřila hned při první návštěvě nebo když nasazovala atb na angínu, ještě to neznamená, že je špatná, to vůbec ne.

pisisvori
24. led 2015

@heduska82 jasně pokud nasedne na virózu bakteriální infekce tak ne(psala jsme to) pokud je to rovnou streptokok tak po 3 dnech teplot už v krku něco vidět je....ale samozřejmě každý je jiný a klinický projev taky....proto jsme psala, že teď už chci vždycky rovnou výtěr i kdybych si ho měla platit...protože když je to viróza potvrdí, že tam nic není a když je to bakterie tak za 3 dny už máme potvrzeno co to je a i citlivost na ATB a neprodlužuje se to zbytečně.

heduska82
24. led 2015

@pisisvori To jo, ale tady to angína taky byla, ale prostě výtěry negativní, vysoké horečky...ale trvalo to fakt těch 9 dnů, než se to ukázalo na mandlích.

luciamala1979
24. led 2015

@helulela a aký mal byť teda optimálny postup?
Nie zlá ale neprecízna. Ja osobne zeda nie som za sntibiot. pokiaľ nie su nevyhnutné. Ale vec názoru každej matky beriem..

romantika
24. led 2015

a kolik je diteti, nase také obvykle vyckava tyden do atb a to by mělo nasledovat crp. ale ani crp neznaci vždy, ze je v tele zanet. nicmene pohledem do krku pozna hodne. Bile ostruvky na mandlich mohou byt i při viroze, při angine jsou to spis povlaky a mandle jsou nafialovele. NEdavnojsem se na to ptalal, protože ja anginu nikdy nemela a mala miva to bile na mandlich často. Ale při angine prave byva barva v krku do fialova, jak mi vysvětlovala. Dle men postupovala spravne, bohužel to vyslo, ze jste tam sli v době, kdy když jste rekla příznaky, tak by to na atb nebylo. 38,5 je u deti často nic teplota. Ještě jestli lezou zuby a rekla jste to. Reagovat mela v pripade zhorseni, které nastalo a také nastalo. Ja mam také často stesti, ze jdu když to vypada ještě dobře a druhy den propadak do vysokych horeček. Ještě nam to obvykle vyjde na vikend, takze porad pohotovost. Dle mne postupovala dobře, jen vam to crp pripadne mela udelat ten den po tom co naskocili horecky. Nicmene mela jsem dr ta crp taky nedělala a ještě za to chtěla platit a nabízela to jen při protahovanych. Ted nova to dela celkem často, ale obvykle u protrahovanych nemocich - po tydnu zhorseni, nebo zhorseni nalezu v krku nejasného puvodu ci jak u vas, když skoci horecka. Ono když se vam nezda, tak jdete jinam. Pro maminku je dulezite, aby citila jistotu v rozhoduti doktora.

romantika
24. led 2015

@tuliberka jo a vytery vam anginu taky ne vždy potvrdi, my uz toho mame za sebou silene moc a nekdy je to opravdu slozite odhalit, syn miva ve vsem atypicke příznaky a kolikrat nez se to rozjede, tak opravdu není nic poznat. Horecky jsou také osemetne, je spousta dětských infekcnich nemoci jako sesta, pata, ruce nohy usta, které mají specificke pruznaky, ze první 3 dny mate horecky 40citky, které nejdou srazit a az vždy po odezneni horeček skoci vyrážka a tak se to teprve pozna. Takze by atb nasazovala zbytecne. Priste si ale o to crp můžete rict sama, pokud byste nemenila.

merunkova
24. led 2015

Jednou jsem musela jít se synem k DR, ke které jsem chodila jako malá, ale se synem chodím jinam.Naše Dr byla nemocná, tak jsem musela k této na záskok. Syn měl vysoké teploty.Koukla mu do krku a řekla - no jasná angína, bílé čepy na mandlích...dala Atb...ta vůbec nezabírala, celý víkend trvaly horečky. V pondělí už jsme šli k té naší, udělala CRP, bakteriální to nebylo, proto Atb nezabírala, ale musel je dobrat - úplně zbytečně ho tím ta první doktorka zatížila.Jsem ráda, že k ní nechodíme.Dr by měl VŽDY, než nasadí Atb, udělat CRP, aby měl jistotu, že je to bakteriální.Ale praxe je bohužel jiná.Já bych na tom vždy trvala, i u sebe.Naštěstí naše Dr to dělá.

helulela
24. led 2015

@luciamala1979 optimální postup ... to je těžké. Jinak to bude u doktora, který pracuje na poliklinice ve městě, za zády má celou laboratoř včetně mikrobiologie, jiné na vesnici, bez CRP testu v ordinaci, kde se všechny odběry posílají 15 km a výsledky se v lepším případě dozví za dva dny.
Hodnota CRP taky není všemocná, je to jen součást všech informací, podle kterých se lékař rozhodne, jestli atb nasadí nebo ne. Když např. budete mít pálení při močení, v ordinaci vyšetří moč papírkem a zjistí, že by to mohla být infekce močových cest, taky vám pravděpodobně atb nasadí a nebudou čekat na výsledky CRP a kultivaci moči, kterou se dozví za pár dní. U některých bakteriálních infekcí CRP nemusí být vůbec vysoké a atb jsou třeba. Naopak ne každé zvýšení CRP znamená, že je potřeba atb nasadit. Od toho je doktor, aby všechno posoudil a rozhodl se.

tuliberka
autor
24. led 2015

@romantika jsem u té dr. ze setrvačnosti, cítím to tak. Zná mě od mala, ale prostě cítím z ní, že jí ujel vlak.
Odběr a nebo výtěr, to jsem u ní vůbec neznáme. A přístroj na měření crp nemá.

tuliberka
autor
24. led 2015

@merunkova právě chci najít pediatričku, co je poctivá, precizní, a fakt si to vždy ověří. Tato prostě vyčkává, vždy jen kontroluje uši, krk, poslechne.
A vůbec nejsem zastánce atb., spíš mě mrzí že je má 😔 I když vím, že jinak by se toho nezbavilo. Na Anetce šlo vidět už po první dávce, jak se jí ulevilo.

romantika
24. led 2015

@tuliberka tak zmente, prece jen doba pokrocila dal, ono je fajn, když si jste jista, ze je to dobry pediatr, třeba se taky netrefite hned, ale jestli mate moznost zmenit jiného, tak to udelejte. Ja tak u starsi taky porad dumala, pak jsme ji menili kvůli stehovani, druha byla ještě horsi, tak jsem okamzite sháněla další a ta je tak super, ze prave jsem si rikala, ze jsem mela udelat zmenu uz davno. Drzim palec at mate stesti hned jak se rozhodnete.

luciamala1979
24. led 2015

@helulela neviem posudiť, nie som MUDr., Vy áno??! Napriek tomu musím napísať, že tieto argumenty by mi ku spokojnosti nestačili, ani keby som bola teda z vesnice bez možnosti urobiť crp a ďalšie vyšetrenia, aby sme sa netočili na ňom.. Moje dieta nie je pokusný králik na kt. sa má pani dr. učiť, skušať. Mám kvalitnú dr., všetko vysvetlí, skonzultuje, zdovodní a pokial som si není istá, mám na skok Motol, letím tam, ak je stav akútny. Tam ma zatím nesklamali.. Zakladateľke -osobne by som zmenila dr. ahojky

luciamala1979
24. led 2015

@helulela inak crp je hotové do troch minút. Keď si ho teda pani doktorka zakúpi..

luciamala1979
24. led 2015

@tuliberka a z akej časti Prahy ste? V Prahe 6 vim poradiť 😉

tuliberka
autor
25. led 2015

@luciamala1979
@helulela my jsme z města, takže toto problém není. Tato dr. je sice u nás na sídlišti, a laboratoř je kousek dál (autem 5 minut). Ale mohu si právě vybrat jiné dr., co mají laboratoře v budově, kde ony sídlí.