Alergologie. Jak to tam probíhá?

pampeliska1313
23. zář 2024

Ahoj ženy!🙂
Mám prosím otázku.. zítra jde syn na alergologii. Má věčně zaseklou rýmu, už o tom mluvili na ORL, na pohotovosti kde vzdycky skončíme kvůli rádoby laryngitidě atd, z výtěrů mu občas něco vyjde, někdy zase ne. Nic jinyho, než ta rýma tam není. A ja vlastne vůbec nemam představu, jak se zjišťuje treba alergie na roztoče. Nebo na prach. Vim, že někde se dela krev, v okolí mam dva případy, kde pres krev nic nezjistili a tim prick testem jo. (Snad to mam dobre) ale tam si představuju, ze je jako kožní reakce, jestli to chápu dobre. A vůbec si to nedovedu představit, jak se právě zjišťuje treba ten prach…:D jak to prosím probíhá, co se tam dela? 🙂 je opravdu šance, ze se pres krev nic nezjisti, i kdyz alergie je?🙂 moc diky!

miryp
23. zář 2024

Alergolog/imunolog by měl udělat základní rodinnou i osobní anamnézu, poslech a podle věku dítěte případně i spirometrii. A následně se odebere krev a udělají se kožní testy. Alergie existují v IgE i Non-IgE variantě. Ta první je měřitelná z krve a kožních testů, ta druhá bohužel ne. Ale Non-IgE mám tedy za těch 11 let, co alergie řeším, spojenou pouze s potravinami, nezaznamenala jsem u nás ani jiných alergiků, že by reagovali prokazatelně na nepotravinované alergeny a neměli u toho zvýšené IgE protilátky. Ale tedy u potravin s Non-IgE variantami máme zkušenosti bohaté. A tam jsme odkázáni pouze na reakce těla na eliminační diety a expoziční testy.

gbp
23. zář 2024

@pampeliska1313 nám dělala nějaké dechové testy - foukali sme apod. a pak nakape ty alergeny na ruku, je jich asi 12 už nevím přesně a pak do toho ťupne, trošičku to píchne. s tím se.pak čeká asi 15 minut a doktorka na to pak koukne - je to na předloktí. a podle té reakce to vyhodnotí.

pampeliska1313
autor
23. zář 2024

Moc Vám dekuju! Jsem o trochu chytřejší. Ja zkoušela hledat, ale nic vlastne nezjistila.:D

michaela666
23. zář 2024

@pampeliska1313 Držím palce, ať se to vyřeší na alergologii. 🍀 Já řeším už víc jak rok stejný problém a výsledek na ORL, že musí ven mandle. 🤦 Nejbližší termín duben/ květen příští rok. Takže pokračujeme v režimu 3 týdny OČR a týden v práci. ☹️

pampeliska1313
autor
23. zář 2024

@michaela666 achjo. My to máme jako poslední možnost. Mandle prý zvětšený nemá a řešit se to nemusí. Ted ma bronchovaxom na tři měsíce a sprej na alergickou rýmu a malinko se to pouští. Předtim trochu pomáhal sterimar ba alergickou rýmu, na to jsem narazila fakt nahodou. Ale jestli mu nic nezjisti, tak si asi hodím 😅

miryp
23. zář 2024

@pampeliska1313 držím palce, ať máte více štěstí než my a ty výsledky vás někam navedou.

kacka1994
23. zář 2024

@pampeliska1313 na roztoce a prach mu vysel az alex (komplexni test z krve) ... na ruce mu asi tyhle alergeny asi nedelala, tam asi 15 nejakych veci, ale uz nevim.. Pritom ty roztoce ma hodne (nejen podle vysledku testu), jak dojedem nekam na chatu (cistou ale jiny periny a tak), tak se mu spusti nocni davivy kasel.
Bronchovaxom mu vubec nepomohl. Ted ma foukatka (kortikoidy) a aerius na alergii a zatim se drzime s normalni nemocnosti, tak klepu, at to vydrzi. Loni nas furt hnali ze je to reflux, nebo zvetsene mandle ze muzou za nemocnost, ale ani jedno nebylo potvrzene.

pampeliska1313
autor
23. zář 2024

@kacka1994 o refluxu taky padla zmínka, mandle teda ne. Aerius bere, protoze to bylo jediny co pomáhalo predtim (ale přiznám se, ze pak uz mi to zase nepřišlo), doma inhaluje ve spánku a to je vzdycky zlepšení ale chvilkovy (snažím se aspon dvakrát denně, vim, ze ideál třikrát ale to spolu nedáme, je to boj) … a vlastne nevim no. Uvidim teda co mu budou delat, jen proste doufam, ze se nad tim nemávne rukou. Minule taky, kašel uplne příšernej, hlenovitej, davivej kašel. A nakonec z výtěru nevyšla nějaká vec co by se musela řešit, ale proste mu to teče rovnou dozadu no.

pampeliska1313
autor
23. zář 2024

@miryp dekujeme. Kez by to bylo jednoduchý a rovnou šlo říct, kde je problem no… u vsech.

pampeliska1313
autor
24. zář 2024

Holky, tak nic nemáme. Strávili jsme tam hodinu a proste kdyz uz ho napíchli, tak to neteklo, protoze byl zatnutej.. prej. Každopádně jsme odeslaný na nějakou laboratoř, ze na nas uz nebyl čas a dalsi odběr (třikrát ho chudaka napichovali…) a je v planu nejaky komplexní vyšetření z krve. To co máme ted za léky, to máme brat dál.

miryp
24. zář 2024

To mě mrzí, zažili jsme u syna totéž. Pomohlo mu při dalších odběrech den před a v den odběru pít hodně vody, aby krev dobře tekla i přes zvýšený stres a při odběrech pouštět pohádku, která odvedla jeho pozornost.
Je fajn, že mu rovnou udělají pořádné vyšetření, aby nemusel na krev x-krát.
Tak držím palce, ať v laborce narazíte na dobrou odběrovou sestru, co to s dětmi umí.

pampeliska1313
autor
24. zář 2024

@miryp dekujeme. Ja mu pouštěla pohádku, ale je pravda, ze normalne jsem zvykla mu říkat co ho čeká a ted to nebylo, sama jsem netušila. Dalsi odběr bude rano, kvůli pracovní době, no uvidíme.. pritom sestra u dětský ho nabere v pohode a na prvni pokus. Tady to zkoušely tři. No…:D je mi ho lito, byl z toho hotovej.

kacka1994
24. zář 2024

@pampeliska1313 to mozna budete mit ten test alex jako delali nam 🙂 odbery jsou taky nocni mura... on se strasne pere :( a nic moc netece, ale je to pro jejich dobro 🙂

pampeliska1313
autor
24. zář 2024

@kacka1994 ano, uz jsem si to přečetla pořádně.:D no jako on s nima nemel nejakej extra problem. Sestra u detskyho vzdycky rychle pichne a jde to zvládnout. Ale tady byl skoro hodinu. Tu málo viditelný žíly, pak zase ze urcite malo pil, pak zase ze je moc ve stresu atd. Na druhou stranu mu několikrát stříkali desinfekci (treba pet minut) , zaskrcovali ruku a dalších deset minut šermovali jehlou, ze se vlastne nevidim ze to tak prožíval.😬 a obávám se, ze po tyhle zkušenosti to někde jinde nebude o moc lepší.) vlastne dokud nemluvili tolik o tom, proč to nejde, vubec by me to nenapadlo.:D necham mu to “zahojit” do konce týdne a příští uz chci aby to mel za sebou. Jako byly milý, ne ze ne. Asi se to blbě sešlo, nevim.