Ahoj, zakládám novou diskuzi na toto téma - nikde jsem tu nic podobného nenašla. Máte někdo děcko s alergií na pšenici (nemám tím na mysli celiakii)? Je vhodnější dítě držet na bezlepkové stravě nebo mu dáváte třeba žitné, ječné a ovesné výrobky? Jak je to s pšenicí špaldou? Narazila jsem na internetu, že ji alergik může používat místo klasické pšenice, ale nějak se mi to nezdá...
A ještě jeden dotazík - pro někoho znalejšího. Dceři vyšel v testech pozitivní gliadin - a já narazila na informaci ( v renomovaném lékařském slovníku), že gliadin je obsažený i v kukuřici. Je to pravda, nebo tam mají napsanou chybu? Docela mě tahle informace znepokojila - kdybych to našla někde na internetu, asi bych tomu nepřikládala žádný význam...Jde mi o to, že drtivá většina výrobků, ve kterých není lepek, je právě na bázi kukuřice...
náš kluk může z obilnin jen ty bezlepkové, pak oves a celkem nově i špaldu a zkoušela jsem přes MM i žitný chléb a taky dobrý; s gliadinem nevím, ale testy většinou nic moc neřeknou, jak se u vás projevuje alergie na pšenici? náš když sní obyč rohlík, má průjem i několik dní ☹
@tymothy testy jsou u potr. alergií velmi nesměrodatné, čili musíte zkoušet, co bude vadit a co ne. U značné části alergiků na klasickou pšenici (triticum aestivum) nevadí ta špalda (triticum spelta), ale je to nutné vyzkoušet, taktéž ostatní obiloviny s lepkem, protože riziko zkřížené alergie tam je. Kukuřice gliadin neobsahuje.
@tymothy O kukuřici nevím, nicméně - já sama měla v testech nesnášenlivost glyadinu - prošla jsem 2 roky bezlepkovou a veganskou a téměř "dia" dietou (jsem vegetariánka) a vylízala jsem se z toho. Prošla jsem detoxikací dle metody Dr. Jonáše. Už je to déle, ale pokud si pamatuji, pšenice má dva typy bílkovin - a jeden typ je ten glyadin, který je váš alergen. Doporučuje se špalda - to je starší typ pšenice a není tak vyšlechtěný a potom bezlepkové - rýže, jáhly, pohanka, amaranth. Oves, ječmen a žito mají lepek, ale není tak silný jako u pšenice. Pořiď si domů mlýnek na obilí - právě na bezlepkové potraviny (já ho mám v kombinaci s vločkovačem) - je to sice drahé, ale bezlepkové mouky jsou dražší - a vař z toho.
@premca Děkuji. 😉
O mlýnku jsem přemýšlela také, ale odradila mě právě ta cena...ale teď jsi mě opět navnadila - a navíc, brzy budou Vánoce... 😎 .
Můžu mít k tomu mlýnku pár otázek? 1. Jaký máš typ a jak jsi s ním spokojená? 2. Semele i tvrdší obiloviny jako je právě ta rýže nebo jáhly?
A ještě k té detoxikaci, jak probíhá? Je to tak, že jsou vyloučené některé potraviny a do toho se pijí bylinné čaje?
@tymothy
Mám tento mlýnek :
http://www.mlynky.cz/cs/e-shop/produkty/mlynekv...
Jsem s ním nadmíru spokojená. Pořídila jsem i kombinaci s vločkovačem - také super věc. Kdybych věděla, jak moc ho budu používat - denně několikrát, tak už jsme ho měli dávno. Šetřila jsem na něj dlouho, ale loni jsem začala v 6 měs. přikrmovat dceru, tak jsem si ho koupila. Rýži i jáhly semele úplně v pohodě. Vločkovač také super - z rýže a jáhel ale klasické vločky tak jak jsme zvyklé z obchodu např. na ovesné neudělá. Udělá jiné, ty jsou ale také dobré. Mouky už vůbec nekupuju, mám doma zrní 🙂 a z něj melu podle potřeby čerstvou mouku. Jídlo pak chutná lépe.
Ad detoxikace - já brala kapičky od Dr. Jonáše, měla jsem jich spoustu - měla jsem plísně od hlavy k patě; plus jsem měla vyloučené určité potraviny - zajímavé např. bylo, že mi dělalo problémy mlíko, ale jogurt ne atd.
Tak snad ti to pomůže, když tak ještě písni.
Taky mám mlýnek na obilí (Waldner Biotech) a jsem ráda, že jsem si ho pořídila. Měla jsem ho už dávno mít - je fakt šikovný.
Já zas mám přímo speciální vločkovač taky od firmy Waldner Biotech a jsem moc spokojená. Vločky chutnají fakt jinak a mnohem líp.
Zdravím a oživují diskuzí..je možné,že kojene miminko reaguje na pšenici skrze kojení?/ Mám eliminacni dietu a vychází mi pšenice jako nejsilnější alergen..jinak ABKM,vejce, sója....malá má krev ve stolicí... Dik
@tymothy Pokud vím, tak alergii na pšenici má synek @lukava , víc vám taky určitě poradí luthien.k v těchto diskuzích:
https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/atopicky...
https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/detsky-a...