Holky, jelikož v tom nejsem zběhlá, a pár dnů vím, že syn (15měs) má alergii na mléko (zatím jen po telefonu, vyjádření nemocnice zašle za dny či týdny, konzultace s odborníkem bude nejdřív na podzim- dle volných termínů), tak bych potřebovala poradit, co mohu synovi vařit, respektive,co koupit. Pokud máte někdo zkušenosti, tak mi prosím pošlete odkaz přímo na výrobek a případně, kde se dá koupit, zatím jsem zkusila rýžové mléko, ale chci se zeptat, jestli ho můžu zahustit solamylem, abych z toho udělala nějakou máčku. Pak jsem našla ovocnou dřeň v tescu, v DM jsem se ptala, ale krom mléka (sojového a rýžového) prý nic nevedou, pak jsem se chtěla zeptat, jestli mohu koupit kaši SINLAC, prý je vhodná pro alergiky na mléko, mám koupit i nějaké speciální mléko a dávat ho pít synovi ?
prosím o další typy, moc moc díky
P.S. taky jsem zjistila, že téměř vše mléko obsahuje a skoro do všeho se přidává smetana, hlavně, když jsme byli odkázáni na krmení v restauraci, jak jste se s tím popraly?
Hledej výrobky od AlproSoya - používali jsme po Salmonele, kdy syn nesměl téměř rok mléko. Jinak tady:
A nemůžete ani kozí mléko? To obsahuje jinou bílkovinu než kravské.
Sojové prý není dobré!!! Kozí ne! ani ovčí! jsou tam podobné bílkoviny atd...
My máme taky alergii.Kupujeme mleko v lékarně Nutrilon Alergy Care.A kupuji nemléčné kaše.Pozor i na maslo...
Jestli je na UM, pak kup Nutrilon Allergy care. Může veškeré nemléčné kaše (není jich moc) a mícháš je do toho Nutrilonu. Kozí mléko se nedává, je velice podobné kravskému, stejně tak jako ovčí. Místo mléčných výrobků dávám sojové (pokud není alergie na soju), rýžové, mandlové a oříškové dezerty (pokud není alergie na oříšky a mande). Jinak má podle gastroenterologa Jiřík denně sníst 120-150g masa, 2x týdně 80g ryb. Ohledně "náhrady" mléka se nezmínil vůbec. Pokud pije UM, aspoň 200ml denně, měla by být denní dávka pokrytá. Jinak můžeš napsat @katyxq , @luthien.k a nebo se přidat do skupiny Vaříme a nakupujeme pro potravinové alergiky https://www.modrykonik.cz/skupina/2161/detail/ ... jinak zkus hledat po internetu, protože v 90% ti doktor neřekne, co smí a co nesmí, co dávat a nedávat ... předpokládají, že to znáš
Přijd za námi do skupiny Vaříme a nakupujeme pro potravinové alergiky, tam najdeš tipů dost a dost 😉, sóju neber (hodné alergiků na BKM reaguje nebo časem začne reagovat i na sóju, plus sójové mléko není nic zdravého), se sójou je příbuzný i karob (svatojánský chléb, cca třetina alergiků na BKM reaguje ii na něj, takže kaši Sinlac nebrat, navíc tahle kaše kromě karobu obsahuje i spoustu cukru, nic dobrého pro střeva, o jejichž zdraví by měli alergci pečovat dojnásob), tak by bylo dobré, alepsonň dočasně nedávat hovězí maso. A samozřejmě čiśt složeni všeho, co sní, je-li na UM, tak musí být plně štěpené (Nutrilon allergy care, Nestlé althéra) a nebo vyrobené z volných aminokyselin (Neocate, Alfamino), pije-li jich jen 1-2dávky za den, tak levnějši a neumělé řešení jsou rostlinná mléka.
Např. v DM mají od Alnatury reis drink (rýžové mléko, jelikož je mu víc jak rok, tak už může verzi obohacenou vápníkem) a taky hafer drink (ovesné). V obchodech zdravé výživy najdeš jiné značky rýžových a ovesných a jiných mlék (mandlové, lískooříškové, špaldové, jahelné, rýžovokokosové a jiná) - Oatly, EcoMil, Isola (ale bacha, v některých je karob). Taky můžeš doma dělat konopné a nebo makové mléko (recept mám v albu Šárčino mlsání, pokud se nepletu, pak mám článek Bezmléčné svačinky, tam najdeš pár tipů).
V restauraci se dá obvykle vybrat něco vhodného a dořešit to s obsluhou (chodím tam, kde s tím nemají problém) - kuřecí, lososový, veřový steak, brambory/foccacia/rýže, zeleninový salát, grilovaná zelenina, špenát na olivovém oleji apod.
Ješttě hodím odkaz, kde všude najdeš mléko a jeho složky http://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/bezmle... (s tím, že by bylo vhodné vysadit i tu sóju).
Malá má také alergii a AE. (mléko, vejce, rajčata, rýže) Ráno stále snídá Nutrillon Alergy care, dávám jí k svadčině ovoce nebo přesnídávky, piškoty, kukuřičné lupínky, sojový jogurty. K obědu frčíme na zelenině, občas řízek, pečené kuře, sekaná atd. K večeři jáhlovou nebo pohankovou kaši od Nominalu. Jáhlovou používám i na zahušťování. Ze sladkého sušené ovoce, dýňová semínka a čoko 70% - neobsahuje mléko. Máslo si sama přepouštím nebo kupuji v Globusu Burro chiarificato, to se dá i mazat, voní a chutná po másle. Klasické ghí máslo je spíše na vaření. Jinak jsme zkoušeli kozí i ovčí produkty, ale reagovala mi. Ještě pozor na vejce, cca 50% děti s al. na mléko mívají i al. na vejce. Nám třeba nevadí v piškotech, ale na kapání do polévky můžu zapomenout.
Ještě je prý mandlové mléko. S tím rýžovým bych to u vás asi taky nepřeháněla, rýže hodně staví, nebo už je kakání ok?