Ahoj holky, dvouletý syn měl delší dobu průjmy tak ho doktorka nechala vyšetřit na různé věci. Pořád vše negativní, ale dnes nám doktorka oznámila, že výsledky na lepek vyšli pozitivně. Ale říkala, že nás ještě pošle na gastroenterologii, že neví jestli to bude přímo alergie na lepek. Výsledky nám vyšli – ATG – 142,3 (0–4,0), ATGG – 32,8 (0–6), EMA pozitivní. Vůbec nevím co to znamená. Vůbec nevím co nás čeká. Nedokážu si to představit. Nemáte někdo zkušenost? Nemůžete porovnat výsledky? Doktorka řekla, ať do doby než půjdeme na tu gastro- ať to neřešíme, zatím žádnou dietu, že se ještě uvidí. Že když to jednou takovéto výsledky konzultovala z odborníkem, že jí řekl, že výsledky ještě nemusí nic znamenat. Samozřejmě na vyšetření nás objednali až na leden, takže do té doby se budu nervovat. poraďte, prosím. moc děkuju.
@awnicka Ahoj, souohlas, jak píše @uztotakbude , alergie není celiakie . Já sama měla alergii v pubertě, krev špatná, ale střevo nepostižené (pro potvrzení celiakie je nutný odběr z tenkého střeva). Tím, že jsem se léčila s chron.zánětem střv + alergií (lepek, mléko),tak mi jednou při odběrech udělali i genetický test na celiakii - každý , kdo má celiakii, má ten špatný gen, který to způsobuje (laicky řečeno), geny jsou celý život stejné, i když celiakie může propuknout kdykoliv... U mě se zjistilo, že mám jeden tento gen, který mají celiaci, ale zatím nemocná nejsem ,ale musím se hlídat. Mám 80-90% šanci, že celiakie u mě někdy propukne. Teď co mám syna, tak jsem zjišťovala, že to samozřemě mohl "zdědit" po mě... Nic mu není, ale abych měla klid, sama jsem si vyšetření zaplatila (mě ho brali z krve zadarmo spoelčně s jiným vyšetřením), u něj jsem si zaplatila výtěr z úst (jak třeba u orčování otcovtsví), zaplatila asi 1800,- u soukromé firmy, do týdne jsem měla výsledky - zkoumají se asi 4 geny, které se vyskytují u celiaků, u něj bohužel se potvrdilten stejný jako u mě = 80-90% šance celiakie. Pokud by byl negativní, tak je přes 99% šance, že celiakie mu nehrozí. Zkusit u mudr. se poptat na toto , to mi přijde u malých dětí nejmenší zlo, stačí sliny a je to. 😉
Volala jsem teď ještě s doktorkou. Říkala, že alergie to není, ta se neprokázala, takže jestli něco má je to ta Celiakie. Je mi to ale hrozně divné, že by jí měl. Do teď žádné problémy neměl. Jen teď cca měsíc průjmy, ale když jsem nasadila dietu hned to bylo v pořádku. Při dietě jedl nejvíc rohlíky a piškoty a průjmy neměl. Neměl ani bolesti bříška - vždy jen když se mu chtělo kakat říkala že bříško au jak se vykakal bylo to dobré. Má tedy jen trochu nafouknuté bříško.
Nervování je zbytečné, buď alergii má, nebo nemá, může mít buď alergii nebo nesnášenlivost. To je rozdíl. Jedno je celoživotní, druhé je dočasné a může zmizet. Na gastru odeberou znova krev, udělají vyšetření bioptickou sondou, kdy krkem strčí prckovi do bříška hadici a odeberou vzorek střeva a pošlou do laboratoře, dle tohoto se nejpřesněji určí diagnóza. Je také možné, že budou dělat kolonoskopii, to nevím zda se dělá u dětí. Každopádně žádný stres, je to nepříjemné avšak ne konec světa...při držení diety pak bude prckovi dobře. PS: nyní dietu držet nemůžete, protože by hladiny protilátek v krvi klesly a na gastru by pak nic nepoznali.