Ahojky chtěla jsem se zeptat jak poznám, že je dítě alergické na lepek? Má s tím někdo zkušenost? Malému je 11 měsíců.
já jen vím, že existuje celiakie (celoživotní a dědičná- chybí tuším enzym na štepení) a pak alergie na lepek - a u té je velká šance, že vymizí, pokud se dostatečně dlouho lepek nepodá (tak jako vejce, BKM...u malých dětiček). Je-li to alergie - pak se zjistí z krevních testů, ale myslím, že existují i jiné druhy alergií (ne jen ty zjistitelné z krve) a ty se dají zjistit je elmiminačně expozičním testem - dá se potravina a ta způsobí potíže (něco z následujícího: průjem, ekzém, osypky, krev ve stolici, dušnost) a pak se potravina vysadí a ony potíže zmizí. Pak i když rozbor krve na alergii nepoukázal - je nutno se lepku a jakékoliv alergizující potravině vyhýbat a nepodávat.
Kulimka. Většinou dítě neprospívá, trpí průjmy, bolestmi bříška.
Aha, tak děkuji. Měl takovou světlejší stolici tak jsem měla strach, ale spíše to bude asi z jogurtu, než z krupice. 😅
A může být alergie na lepek u plně kojeného dítěte?
Tak jsem už asi sama naša odpověď 😅 . Lepek se prý změní tak, že při přestupu do mléka by alergizovat neměl 😉
Ahojky 🙂,potřebovala bych poradit,jestli některá můžete...Na půlroční prohlídce nám paní doktorka zjistila,že je Míša anémický (nedostatek železa) a že to může být důsledek alergie na lepek. Dr mi řekla,že mu mám dávat dětské piškoty a žužlat rohlík,abychom případnou alergii na lepek zjistili co nejdříve.Pár dní jsem mu je dávala,ale teď všude čtu,jak je to pro 6ti měsíční mímo škodlivé a že se z toho naopak alergie může vyvinout (i na pytlíku s piškoty je psáno - pro děti od 3 let).Takže nevím,co dělat...dávat mu piškoty a pečivo s lepkem a nebo nedávat...? Nemáte s tím některá zkušenost?
U nás bylo podezření na nesnášenlivost lepku.
malá(první dcera) měla průjem,atopák.
Zjistí se to odběrem krve a nevim jestli budu plkat,ale když nám dělali výtěr,tak doktorka říkala že už z toho výtěru by bylo něco znát.