Alergie na lepek?

30. lis 2024

Ahojky, mám první zkušenost s reakcí malého na lepek a nevím si rady.
Projevila se u nás lehčí forma ABKM (měl rozjetý kvasinkový ekzém , po vyřazení mléka, sám vyschnul a zmizel ).
Začala jsem dávat opravdu pidi midi kousíčky třeba z housky, rohlíku, to těstíčko .. (7,5 měsíce) a dnes si kousl do housky a rozžužlal.
Šel spinkat a když se vzbudil, celkově od snězení housky cca 2,5 h začal ublinkávat každou chvíli… ale nastala i situace, kdy začal kuckat, ALE nic nejedl, jen byl na bříšku a nemohl se nadechnout… zkoušela jsem ho obracet a plácat po zádech, lítali z něj jen sliny a já byla vyděšená k smrti … strašný!! Byl červený, uslzené oči a nemohl popadnout dech.. po chvili to prestalo a zacal normalne se smat a lezt.
Ale nikdy se nam to nestalo!!! Nic nespolkl, ani nevdechl.. davam si pozor aby na zemi mel jen velke hracky kdyz si hraje sam.
Je možné, že to je projev alergie na lepek ?

1pomnenka
30. lis 2024

Řekla bych, že to sousto nepolkl, že se mu nalepilo např. na patro. Než ho dáš spát, projeď mu pusu.

autor
30. lis 2024

@1pomnenka v puse neměl nic, ještě po tom hodně pil než šel spát.

j.a.n.i
30. lis 2024

No, tak nejspíš si ublinknul a vdechnul to, nic, co by se nemohlo stát a s alergií na lepek to nemá nic společného.

autor
30. lis 2024

@j.a.n.i syn měl od narození reflux, ale nikdy se nám toto nestalo. Ublinkává téměř furt , je jedno jestli sní UM nebo hutnější stravu. Dávám mu mezi jídly dost pít. Ale tak mě to vystrašilo a vyplašilo… prostě nemohl dýchat.

rosalindamelinda
30. lis 2024

No, tak odpověděla sis sama, jako malému mimču, kt. má pouhých 7 měsíců se nemají dávat žádné rohlíky a jiné pečivo, ani když napíšeš pidi midi kousíčky 😵
Jako, já nevím, dneska asi nikdo nečte ty brožury z porodnice, kde je jasně napsáno, jak se má kojenec krmit. Když si to ale přečteš, tak tam o pečivu zhola nic není, ani zmínka. Píše se tam o příkrmech ve formě kojeneckých kaší-pšeničná, žitná, ovesná-takto se kojencům dodává lepek. Dítě tohoto věku má mít stravu v podobě kaše nebo rozmixovaného jídla. Max. může žužlat ty kukuřičné tyčinky/krekry apod.

j.a.n.i
30. lis 2024

No, vsechno je jednou poprvé...
Moje dite taky nikdy nemelo nic zlomeného... až ve 14 letech.

autor
30. lis 2024

@rosalindamelinda no tak přesně matky jako jsi ty miluju. Moderní matky co bez brožury ani nepřebalí dítě. Stará nejsem, ale ještě jsem se jako malá starala o bráchu a to se vším všudy. Mamka byla dost nemocná a táta nebyl. A věř mi, že nejen my ale i jiné děti tehdy v mém věku dostávaly klidně o dřív pečivo a kolem 7 měsíců už jidlo co se navařilo úplně normálně a světe div se, všichni dospěli bez újmy na zdraví že v 7 měsících měli kousek housky. Mimochodem kdybys něco věděla o refluxu.. s příkrmy jsme začínali na základě domluvy s Dr. dříve a ještě dle jeho slov, čím dřív začne jíst normální jídla tím líp . Protože mu to zahustí žaludeční štávy co se mu neustále vrací. Stejně dřív nebo později bude dítě jíst co my. Ale dej si pozor… musíš dodržet tabulky a věk dítěte !!

rosalindamelinda
30. lis 2024

Mohla bych říct to samé o tobě, taky miluju takové matky, co si pro změnu vůbec nic nepřečtou, ani brožuru natož knížku, umí akorát lozit na internet, ale knížku v ruce neměly nikdy že 😀 Nwm, jak jsi došla na to, že jsem moderní matka, jsem normální matka a čekám třetí dítě. Děti umím přebalovat od 23 let, kdy se mi narodilo první.
Nicméně spíš bych o sobě řekla, že jsem zodpovědná matka, nebudu dítě krmit špatně, aby z toho mělo nějaké potíže s trávením apod. Moje děti nikdy neměly žádné refluxy, ani žádné ublinkávání, zvracení z jídla nic, páč je krmím tak, jak je přiměřené a přirozené jejich věku. Nemáme ani žádné alergie na jídlo. Taky se mi nikdy tak nedusili, holt asi se někdo umí starat o dítě a někdo ne, tím prskáním si nepomůžeš, pa.

autor
30. lis 2024

@rosalindamelinda mohu se jen smát 🙂 nikdo nemluvil o tom, že nečtu knihy! A než začneš psát blbosti, měla by sis přečíst něco o tom, že s refluxem či jakoukoli alergií se hodně dětí již rodí. A co jsem porodila, tak jsem opravdu necpala miminko rohlíkem aby z toho mělo refluxy a alergie jak ty tvrdíš, normálně jsem kojila. Opravdu to neovlivňuješ ty. Ne, opravdu ne. Miminka se rodí s refluxem, alergií a mnohem horšími věcmi. Jde vidět, že sis ničím takovým (naštěstí) nemusela projít, proto tvrdíš takový hovadiny.

cilkat
1. pro 2024

Hele, 2,5 hodiny po jídle mi nepřijde, že by byla alergie. Alergie má buď okamžitou reakci při vystavení alergenu - jako že by zvracel a kuckal třeba do dvaceti minut/půl hodiny po jídle... nebo klidně do pěti (a v tomhle případě je to prudká reakce na "volejte záchranku"), nebo oddálená reakce typu těch exemů, průjmů a pod, která ale bývá druhý/třetí den. ...
To, co popisuješ, mi přijde sice děsivé, ale nesouvisející s lepkem. Variantu "rohlík přilepený na patře, se kterým usnul a zaskočil mu při změně polohy" ... jako časový odstup sedí, ale to by sis podle mě fakt všimla. Spíš fakt ublinknul a vdechnul, no.

autor
1. pro 2024

@cilkat ano nejspíš tomu tak bude , pak jsem ho celý den hlídala jak oko v hlavě a dobrý 👍 zřejmě tedy vdechl blitíčko nebo sliny a sám se lekl. Ale tedy zkušenost pro mě děsivá .. ale jak už tu někdo psal, všechno je jednou poprvé. Jen mě to celkem vyplašilo.