Dobrý den, setkal jste se někdo u kojeneho miminka s intoleranci na laktozu? Malý má stále průjem a hlen ve stolici a bylo nám doporucenoprejit na UM bez laktózy. Ale malý odmítá láhev, dudel, cevku no prostě vše. Nějaké rady?
@lusik1y Pokud se alergie potvrdí, přistupuje se ke striktní dietě. Ze stravy matky (pokud je dítě kojené) a dítěte se vyloučí kravské mléko, mléčné výrobky a veškeré produkty, které mléko obsahují. Mléčné produkty se zcela vyloučí nebo pro uspokojení chuti nahradí rostlinnými alternativami – rostlinnými mléky (např. mandlové, makové, kokosové, rýžové aj.), rostlinnými smetanami (mandlová, ovesná aj.), rostlinnými másly, rostlinnými jogurty (domácí sójové, kokosové, nebo kupované) a sýry (kupovanými, nebo doma vyrobenými). Je třeba také kontrolovat složení všech ostatních potravin a vyloučit nebo nahradit potraviny, které mléko obsahují, jako jsou běžně prodávané zmrzliny, pečivo, buchty, koláče, dezerty, sušenky, sladkosti. Tyto všechny výrobky lze vyrobit i doma bez mléka.
U kojence je s mnohem větší pravděpodobností častější alergie na kravskou bílkovinu než intolerance laktózy(i když neříkám, že nemůže být). Předpokládám, že u tak malého mimča se žádné testy nedělaly, navíc jsou často neprůkazné a jediné, jak to potvrdit, tak eliminační metodou. Nejdřív bych zkusila vyloučit ABKM, tedy přísná bezmléčná dieta u kojící matky alespoň po dobu 3-4 týdnů, pokud se to zlepší, může jít o ABKM, pokud ne, tak opravdu to může být intolerance laktózy a pak jedině přestat kojit a přejit na speciální UM (lahvičky prostě zkoušet a vytrvat, dítě bude nuceno si zvyknout, když prso nedostane). Nejdřív bych ale osobně šla cesyou nejdřív vyloučit, zda nejedná o ABKM (i u tohoto ale osobne myslim, ze z dlouhodobejsiho hlediska je lepsi prejit postupne na komplexni vhodne UM - dieta je to prece jen velmi narocna, psychicky a energeticky pro matku, to uz je ale na každé mamince)
Děkuji všem. No já osobně jsem alergik a bylo mi řečeno, že to může být dědičné. A chtěla aby jsme rovnou přešli. Na testech jsme nebyli zítra se chystám jeste volat do nemocnice, kde jsme pod kontrolou jelikož byl malý dřív narozeniny. A na Jipce chytl rotaviry a adenoviry a od té doby jsou stále nějaké problémy se zažívánim.
A také je problém že váhové začal padat. 😪 Dneska si tu flašk, cevku, stříkačku nevzal ani když v tom bylo moje mléko. Takže začínám byt zoufalá, pac jestli vážně budeme muset úplně přejít tak netuším jak to uděláme. Nejsem schopna do něj nic dostat. Mléko jsem již vyrazila před týdnem a když jsem měla sójové produkty, tak mi přišlo že se to snad ještě zhorsilo. Nikdy jsem si nemyslela, že tohle budu muset řešit.
Hlavní samozřejmě pro mě je aby byl malý v pořádku, ikdyz bych nejraději kojila dal, ale uvidíme jak to půjde.
@lusik1y Sója je častý alergen, ségra má intolerancí víc, po onko léčbě se rozjela laktózová int. i HIIT (histamin), je alergická na ořechy (může myslím jen para a mandle) a právě sóju (taky když nahrazovala zpočátku mléko sójou, tak než jí došlo, že si to vlastně akorát ještě zhoršuje...) Jinak ano, intolerance mohou být dedicne, segra je homozygot intolerantní (má špatný gen po obou z našich rodičů), já jsem "jen" heterozygot (špatný gen jen po 1 z rodičů, malé množství laktózy mi nevadí, větši množství ano, i když ne nějak výrazně - maximálně plynatost, žádné křeče a šílené bolesti, jako má ségra).
Ty jsi alergik jako celkově (ta trávy, pyly, nějakou potravinu?) nebo též i intolerantní na laktózu? Ono alergie a intolerance je úplně něco jiného, pletou si to bohužel často i "odborníci" z řad alergologů.
Jinak sója je dost často zkřížený alergen přímě s alergií na mléčnou bílkovinu, takže klidně to může souviset právě s ABKM
Oni ti doktoři zrovna tomuhle často rozumí jak koza petrželi. Měla jsem všechny děti s mírnou ABKM, ale doktorce jsem to stejně nevysvětlila. Ta mi pořád tvrdí, že alergie je na laktozu.. To jen tak mimochodem.. Jinam u ABKM celmi často vadí i hovězí maso a soja a (což bych vám nepřála) může se jednat i o multiergika, a tam se to řeší přísnou eliminační dietou s postupným přidáváním. .Ale alergie na laktozu je u kojence vážně velmi ojedinělá.
@sirinfirst Tak ty sama pletes pojmy alergie a intolerance na laktozu😉Intolerance laktozy znamena nedostatecna produkce enzymu laktazy a narozdil od "kojenecke" ABKM nikdy nezmizi (zatimco drtiva vetsina malych deti s ABKM je do tří let věku bez alergie), oproti tomu alergie je prehnana imunitni reakce na nejakou slozku stravy. Mas pravdu v tom, ze si to pletou i odbornici (nebo se aspon nazyvaji odborniky, bohuzel se takovi najdou i na detskem gastru, segra by mohla vypravet), co si pletou intoleranci s alergií. I vrozena intolerance laktozy se muze ale projevit az vekem (v kojeneckem.veku muze byt ok a projevit se treba az v predskolnim ci mladsim skolnim veku), u ABKM je to presne naopak (jen asi 2% deti, ktere jako kojenci meli diagnostikovanou ABKM, maji pretrvavajici potíže i ve školnim veku).
Osobne se taky spis priklanim spis k te ABKM (vzhledem k projevum), musi se prave ale krom kravského mleka vynechat ze stravy i hovezi ci ta soja jako zkrizeny alergem.
Jsem alergik jak na pily, zvířata, nemůžu Mrkev, jablka, kiwi, a teď jako fakt nevím jestli mám alergii na kravské mléko, protože to mi tenkrát, řekla obvodní, ale normálně používám bezlaktozovy věci a ty zvládám.
Jako ta jeho stolice je hrozná, jeden velký hlen a ještě tekutý. Zelený, žlutý průhledný.
Stříkačku i dírky do lahve jsem udělala větší, ale on to prostě nechce. Jako po lzickach mi zvládne trochu ale 100 do něj takhle nedostanu.
Ještě mi vadí i ořechy, exotické ovoce a teď si na vše asi nevzpomenu.
První syn vše v pořádku až ten druhý má takovéhle obtíže, je fakt, že první syn má krev po otci druhý po mě. 14dni zpátky jsme byli v nemocnici s příjmem teplotou a zvracením a tak nějak pořádně nemohli přijít na to z čeho to je. A od té doby byl týden pryč a pak to začalo. Je fakt, že i minulý tyden jsem dělala omáčku z hovězího masa.
Když to tak vidím, tak nám stejně asi nezbyde nic jiného než přejít na UM, ale teď musím jenom zjistit jak to do něj dostanu. A hlavně aby měl správně um, protože nyní máme bebu free laktoze
@lusik1y já. Bych kojut nepřestala a zkuste vyloučit mléčné výrobky a je. Intolerance laktozy na základě čeho? Bez testů... Chtěla bych znat nazor i jineho pediatea než bych musela přestat kojit, ale zřejmě vy už dáváte um, ono to bude tedy chvíli trvat než si na láhev zvykne no
@lusik1y pravděpodobně se jedná o ABKM a nejjednodušší řešení teď pro tebe je dál kojit, ale vynechat všechny mléčné výrobky a ideálně i sóju a hovězí maso. Není potřeba hned přecházet na UM. Musíš vynechat i bezlaktozove výrobky, ty u ABKM také vadí. Pokud by i po zavedení diety problémy přetrvávaly, řešila bych to dál přechodem na UM.
@lusik1y pokud kojite musite vy si nasadit dietu