Má tu někdo zkušenosti s alergií na arašídy u 3letého dítěte? Syn má vážnou alergii a máme se striktně vyhýbat i stopám arašídů v potravinách, že by mu mohly způsobit závažnou alergickou reakci. Stalo se některé, že by dítě mělo anafylaktický šok po stopovém množství? Děkuji za reakce.
@adeden
My máme taky doma Epipen. Odvezla mi ho záchranka po jednom malém kupovaném vanilkovém rohlíčku s arašídy. Osypal se, začal nepřetržitě kašlat a pak sípat s každým nádechem. Ale až za necelé dvě hodiny. Zjistili mu alergii na arašídy 4 třídy. Nastestí Epipen nedostal, stačili kortikoidy. Ale prý další reakce může být mnohem rychlejší. Ostatní oříšky snad dobrý, ale dávat mu je raději nemáme. Chodi do skolky, ale bojime se s Jidlem. Stopy arasidu jsou napsané i v řízku kvůli strouhance, knedlících kvůli prášku do pečiva, omáčkách kvuli solamilu.Tak mu dávám náhradní jídlo. Problém je skoro se všemi moučníky, sušenkami a čokoládami , cereáliemi atd. Má hodně omezeného stravování, až ho lituju. Nevím, jestli to třeba nějak moc nehrotím. Mají taky jet na školku v přírodě, tak vahám, jestli ho vůbec pustit. Vy to máte ještě vážnější, když má reakci na všechny oříšky. Ted zjišťuji, jestli výrobci na obalech rozlišují ořechy a zvlášť arašídy. Jestli se můžu spolehnout, když je na obalu napsané, že výrobek může obsahovat ořechy, tak tím mysli jenom ořechy ne arašídy. Jak stravování ve škole řešíte vy?
@gabkub nám právě okamžitě nastane reakce taková, že je hned ztížené to dýchání a sípeme. (předtím jsem napsala sýpání - nechápu, komu jsem co sypala ☹ )
Ony jsou stopy oříšků opravdu v neskutečně moc výrobcích. Jednu chvíli jsme stopy neřešili..
Ale přešli jsme k jiné doktorce a ta nás hodně vylekala. Jak je naše situace fakt vážná a že když má někdo takové reakce a projeví se to třeba flekem nebo vyrážkou, ač šílenou, tak by jí to nerozházelo.. Ale reakce jako je naše - vycházející z dýchacích cest - je nepřípustná. Máme na pořád aerius a ráno jeden vdech ecobecu. Aby byla nastavená správná hladinka a v případě reakce se to lépe zvládlo... Dnes jsem např. udělala blbost.. Vzala jsem si do pusy pár ořechů a napila jsem se, dcera se napila po mě a bylo to .. Takže honem ventolin. Dávkovat vdechy dokud nebude dýchání úplně klidné ... Takhle nám to teď momentálně stačí ...
Jinak k tomu stravování... Ve škole se nám nestalo, že by k nějaké takové reakci došlo.. A to se stravuje ve školní jídelně..
U nás už to bude asi lepší v tom, že ona už je větší. Chodí do páté třídy. Spolužáci o tom vědí. Nikdo jí nenaláká na bonbon, který ona nezná a neví, jestli ho opravdu může...
Je to myslím fakt o "pusu" .. Přeci jenom kdyby se osypali, není to tak život ohrožující ....
Dobry den, dcera ma od raneho detstvi prudkou reakci na arasidy, liskove i vlasske orechy. Stopam orisku se vyhybame. V mistnosti, kde je dcera, nesmi byt orisky. Nedej boze arasidoveho krupky vysypane v misce na stole. Prichazi tezke dychani, sypani, duseni. Mame dychaky, balicek prvni pomoci a epipen. Epupen jsme zatim pouzit nemuseli a doufam, ze nepouzijem.. da se to.. ale bojim se toho.. kazdy jeji odjezd trpim - skola v prirode jsou pro me muka.......