Alergie. Kdy jít s dítětem na testy?

handous
31. srp 2015

Ahoj, ráda bych se zeptala, kdy se může jít s dítětem na testy na alergie.Dcerce je 7měsíců a potřebovala bych zjistit, jestli není alergická na mléko? Dokud jsem jí plně kojila spala mi celou noc a už cca 2 měsíce nekojím, je na sunaru+ jí dávám mléčné kaše a budí se přinejmenším po hodině. Nic nechce, jen se kroutí, pláče a prdí.
Vůbec bych se nedivila, manžel totiž alergický na mléko je.

zused
31. srp 2015

Ahoj, já jsem něco podobného řešila u syna Kubíka. Manžel je celiatik (nesnášenlivost na lepek) a chtěla jsem zjistit, zda Kubík to nemám také. Dr. mi říkala, že je ještě strašně moc brzy a že pokud nemá problémy tak že u tak malého testy neudělají. Letos měl 3 roky. Manžel se o tom bavil s odbornicí, ke které chodí a ta mu řekla to samé, že u tak malých dětí se to neřeší a že se to ani neprojeví. Zkusila bych vyměnit značku mléka.

janaaanna
1. zář 2015

My jsme to řešili ještě když jsem kojila, také jsme nevěděli, jestli mléko nebo lepek. Zkoušeli jsme nejdřív dietu (i mojí, když jsem kojila) - to můžete hned - zkuste aspoň kaše bezmléčné, jestli se jí trochu uleví. Moje dcera měla ale stolici pořád průjmovou a hlenovitou, poslali nás na gastro už před jejím prvním rokem. Já jsem celiak, takže dispozice určitě také má. Na gastru jí dělali testy z krve a vše vyšlo v pořádku. Ta krev prý není stoprocentní, ale sondu do žaludku dělají takhle malým dětem v narkóze a jen prý když je to opravdu vážné, jinak je to zbytečná zátěž. Z krve nám ale žádné podezření nevyšlo, tak nás dětská poslala ještě na alergologii/imunologii a tam jí zjistili alergii na pšenici. Byl to nějaký speciální test z krve, nejsem odborník, jen vím, že nám nějak rozlišovali IgA a IgE a nonIgA/nonIgE. Uměli rozlišovat alergii a celiakii, dali malé dietu a chodíme tam na kontroly dodnes. Skvělý přístup, věnovali se nám. Nenechte se odbýt, nám také na gastru řekli, že podle testů je zdravá, takže to, že má průjem přece nevadí, když testy jsou testy 🙂