Poradtě mi prosím, co dát malému (6měsíců) na svědivou vyrážku vzniklou po polévce z rajčete. Nebo s ním mám jet k doktorovi?
Já bych se osobně poradila v lékárně. Každopádně rajče je velký alergen - vůbec by ho dítko v tomto věku nemělo dostat - doporučuji si na potraviny dávat větší pozor a koukat se na tabulky s příkrmy v jednotlivém věku. Takových potravin je více, tak aby jste si někdy opět nenaběhli.
Hele, že se osypal po rajčeti, není nic divnýho, je spousta dětí co takhle reagujou a jako větším jim už rajčata nevadí. Každopádně Fenistil gel a kapky jsou fakt supr, takže mít preventivně připravený.
A nenech se otrávit, kdyby ti tu někdo začal psát, jak jsi nezodpovědná žes mu dala rajče, neudělala jsi to schválně abys mu ublížila. Zkuste rajčátko třeba v roce, ideálně mu už nic dělat nebude, kdyby nedej bože jo, tak holt prožije život bez rajčat, na to se neumírá 🙂 Mám kamaráda, kterej rajčata nesnáší, zvedá se mu z nich žaludek, a to na ně nemá alergii, jen pro něj znamenají totéž co pro mě drožďová polévka a pomazánka 😀
paradajka je velmi silny alergen a do jedalnicka dietata sa ma zavadzat velmi opatrne, na teraz mu mozes pomoct tak, ze mu das fenistil kvapky, malo by to uklundit a stiahnut alergicku reakciu, do buducnosti mu paradajku uz radsej neponukaj (aspon v blizkej buducnost, roz. minimalne do roka), mam syna alergickeho na paradajku, cely zivot ju odmietal som sa cudovala, az kym ho jedneho dna celu nejedol na moje naliehanie a nevysypal sa 😖 odvtedy mu ju uz neponukam 😅
nech si předepsat Fenistil kapky a měj je v pohotovosti 😉 A jestli ti malý takhle reaguje i na tepelně upravené rajče, je asi citlivější, takže takovýchto případů bude víc ☹
Jak už tady padlo, nechat si předepsat Fenistil kapky, z domácích zdrojů se dá použít na pití rooibos. Nemusí jít hned o alergickou reakci, stejné projevy má histaminoliberace - tam se reakce projeví jen při větším snědeném množství (to množství je ale individuální).
jasně, nic se neděje 😉 .zkusíte rajčátko později, i u nás byla první reakce s pupínkama 😉 .
mmch...fenistil kapky koupíš už bez předpisu 😉 .dávkování poradí lékárník 🙂 .
Fenistil gel určitě nedoporučuji, vůbec už ne na větší plochy. Fenistil kapky naopak ano, dávkuje se dle váhy dítěte. Jinak jak už tu psala @katyxq, u rajčat jde často o "reakci na histamin" (histaminoliberační reakce, nejde o alergii), který rajčata obsahují ve značném množství, hlavně ta hodně zralá až přezrálá (a varem se neničí), podobně to tak mají jahody i jiné přezrálé ovoce i zelenina (například lilek atd.). Čili hlavně pozor na množství, příště jen pár lžiček 😉
Mimochodem, od uk. 6. měsíce lze zavádět opatrně (!!!) všechny alergeny, neprokázal se protektivní efekt pozdního zavádění, spíš naopak. Čili i ořechy (ve formě mléka nebo hladké pasty), ryby, vaječný bílek atd. (@anetadr)
pokud se to nezhoršuje, tak nikam nejezdi, stačí říct dr. na kontrole. Rajče už nedávej a zkus to až tak v roce. Je to alergen a pokud na to děcko reaguje, tak bych ho do roka ze stravy vynechala a pak to znovu zkusila. Fenistil bych dala až kdyby to nemizelo ....
fenistil gel volně prodejný
na předpis jsou i fenistil kapky