Zdravim ..syn 23m ma od stredy zvysenou teplotu, na vecer horecku, vzdy max 38,5 a od patku mu vyskakali afty, jeste je nikdy nemel a neskutecne trpi, porad place, uz 3 dny vubec nic nesnedl , pit, pije ...davam Nurofen, mazu Borax glycerinem, mezitim obcas Aloclair gel a Garganta-ustni sprej a porad se to rozliza ☹ ...co jeste muzu zkusit? Jak dlouho trva nez se to aspon trosku zlepsi?? Je to silene, furt se chce nosit, budi se ze spani ...dekuju mooc za odpovedi !!
@slimacikmia A ten tea tree olejicek nestipe?? Mam ho zrovna doma
Ja tee trea oil kloktam třeba i při boleni v krku, ale myslím, že pro dite to není, ma takovou divnou prerolejovou pachuť, krom toho muže naleptat sliznici. Dobry je solcoceryl a pomáhá i ten konopný olejíček, obe mají v lékárně. Jinak aby se najedl, tak mu afty někdy mazu Calgelem na umrtvení. Pak jsme meli nějakou emulzi v lahvičce s pumpičkou, nepamatuji si název, a to moc nezabírá.
Ten calgel je vcelku dobrý nápad. U nás jeden drobec mal tiež tea tree oil a zvládal to. Nie je to chuťovo nič moc, ale pomáha no... Ale ten z konope je určite jemnejší...
Já sama na afty trpěla, jako malá jsem na to měla genciánku. Bolí to hodně samo o sobě, já nejvíc zrpěla při mazání, ať mi to moje mamka mazala čímkoliv. A z dospělosti mám zase zkušenost, že co nebolí, moc nefunguje 😢 je to hrozný, ale bez bolesti se to asi neobejde. Možná bych zkusila aspoň potírat odvarem z hřebíčku, bylo mi to doporučeno jako dezinfekce.
já taky na afty dost trpěla a poslední preparát, který mi pomohl je Urgo na afty.
A co Mundisal gel, můžou ho i děti, je to na afty. Používám sama, ale původně nám ho předepsala dr. pro dceru, je to volně prodejné. Tlumí bolest a i léčí aftu.
Sama na to trpím a aft trvá vždy týden. Nepomáhá skoro nic. Vsechny pripravky hodne pali. Tea tree me fakt pali hodne. Před jídlem namazat genciankou, pak se to dá. Vynechat rajčata a citrusy. Mozna bych zkusila jit k zubari. Tam mi to necim namazali a druhy den bylo po vsem. Ať to rychle odezní!
Existuji homeopatika, nemam je zrovna doma bohuzel-abych ti rekla nazev, ale v takhle rozjetym stavu to asi nepomuze. Chce to holt cas. Me pomahalo jen hodne kloktat (stopangin-je i umrtvujici, ale to asi nebude pro maly dite) +cistit zuby co nejcasteji (aby nebyly bakterie v puse) a v nejhorsim to vypalovat silnym alkoholem (coz je ale dooost brutalni i na dospelaka).
Tak at jo to chudacka co nejdriv preboli
Za me muzu doporucit boruvky 🙂 pomuzou mi vzdy lip nez pripravky z lekarny.
Jinak pro starší doporučuji vitamín l-lysin, je to na objednávku z lékárny. V Americe to používají a afty, u nás je to známe jako doplněk stravy pro vegetariány a na vředy. Moje máma Hodně trpěla na afty a nyní to bere pořád a je ok, jak to vysadí, tak se to vrací. Oficialne je to pro dospělé, ale to je často proto, že dovozce nechce procházet testy k registraci pro deti. My jsme se rozhodli to zkusit u syna, který na afty Hodně trpí. Bude mu už ale 9 let. Začali jsme třetinovou dávkou a myslím, že to výrazně pomohlo. Tak jen pro info o dalších možnostech.
My doma používali Aphtin, je to z Polska, ale bohužel nevím jestli je to na předpis nebo volně prodejné :/ ale bylo to super, celkem to chutnalo a znecitlivělo potřená místa 🙂 tuším je to vhodné pro novorozence. Moc jsem asi nepomohla, ale možná se najde někdo kdo ví jak sehnat 🙂
Citronová stava! Mne nepomohlo vůbec nic a zachránil me před hospitalizaci, ucinek okmazitej.
Ale dryjak.
Takhle malými doteti bys to mohla potrit, nebo do hrnecku trochu čaje, hodně stavy (tak jako pul na pul), ucinek neoslabi med, prio.cukr,udelat sladkokyselej koncentrát proste. At to vypije, klidne pomalu. Staci vlaznej.
Ještě me napadlo - kde ty afty ma?
Pokud na jazayku, jestli by třeba nelizal rozkrojenej.citron, nebo kdyby na kolecko citronu nasypala trošku cukru?
Nebo citron rozkrojit napůl, jestli by to třeba aspoň neolozao, i kdyby toho pak nechal ,nebo vymáčknout většinu stavy, otočit tu půlku duzinou ven a trosku mu zkusit tu pusinku vytřít.
U nas pomohlo uvařit borůvky a nejdříve popíjet tu šťávu z nich. Jak bylo lip, zvládl i ten zbytek. Jinak dodat vitamíny B. Ja vždycky zobnu Bkomplex. Ať je brzy lépe 😉
@radus90 ahoj, ja používam tea tree oil a je aj nejaký prípravok z cannabis, ale neviem ako sa volá a nemám ho zatiaľ odskúšaný...