Adhd u 3letého dítěte. Jak to poznat? Za psychologem sama bez doporučení?

aurelie34
22. lis 2020

Hezký den, mám podezření na Adhd u syna. Od mala špatně spí, teď se stále budí cca 3 až 4 krát za noc. Je hrozně nesoustředěný, u ničeho nevydrží. Pořád mu dělám nějakou činnost ale vše ho baví 3 minuty a už odchází. Neustále povídá, zpívá, křičí. Běhá po domě, skáče, vymysli blbosti. Nejspokojenější je venku, kde může běhat, blbnout, jezdit na kole atd. Nevydrží ani u pohádky, baví ho to tak 5 minut. Jinak je šikovný, mluví od 2 let v souvětích, umí barvy, tvary. Ale je s ním fakt těžké pořízení, už mě často dochází síla, nevím jak ho mám zabavit když u ničeho nevydrží. Jak poznat že se jedná opravdu o Adhd a nebo je to prostě normální v tomhle věku? Můžu jit za psychologem sama bez doporučení?

megi89
22. lis 2020

Mám syna, a jako bych četla o něm.... Jen je o trochu mladší, má 2r8m... Ale spánek je mnohem horší :( budí se co hodinu :( jinak si myslím že to nebude adhd, ale jen ze máme děti hyperaktivní. Teda doufám 🙂 🙏 co říkala dětská MUDr u 3 lete prohlídky?

veronikav31
22. lis 2020

To není Adhd. jinak toto pozná i pediatr, ten případně dá doporučení k psychologovi a ten případně na neurologii. Mám neteř a ta Adhd má diagnostikované, kvůli němu i dostala odklad školní docházky. Některé děti jsou jen hyperaktivní a časem to vymizí.Impulzivní jednání, scény na cokoliv.

zelenaesmolda
22. lis 2020

@aurelie34
Popisujes normalni batole.Podle toho by adhd melo kazde druhe dite.

aurelie34
autor
22. lis 2020

@zelenaesmolda tak já mám srovnání s několika jeho vrstevníky a nikdo se takhle nechová. On se opravdu nezastaví, neposedí. Nic ho nezajímá, nic ho nebaví. Dnes jsme mu třeba postavila koleje s mašinkami. Mezitím co jsme stavěla, tak kolem mě běhal, třikrát mi to rozboural, pak si mašinku jednou pustil a už ho to nezajímalo. Takhle to je se vším. Rozložím malování, on namaluje jednu čáru, a tím to hasne. Děti mých kamarádek si vydrží malovat, tvořit, hrají si i sami, to on prostě neumí. Celé dny jen běhá, rozhazuje hračky, neposlouchá atd.

zelenaesmolda
22. lis 2020

@aurelie34
Nesrovnavej s ostatnimii.Dcera taky nevydrzi u cteni,kostky boura.Kazde dite je jine

megi89
22. lis 2020

@aurelie34 hele, syn je taky takový, jak jsem psala výše... U ostatních vrstevníků je fakt Maty jiný. Ostatní děti jsou klidnější, ale pořád říkám že je jen hyperaktivní.

lenlin
22. lis 2020

@aurelie34 Mladší syn bude mít 3 roky v únoru. Ale chová se úplně stejně. Sice říká , ze chce všechno dělat, ale u všeho vydrží tak 5 minut. Dýl vydrží jen běhat venku. A o spánku říká nechci nechci nemám rad a večer se vždycky ptá, kdy už bude ráno.

veronikav31
22. lis 2020

@aurelie34 to není adhd, tvoje dítě je prostě jen živější,nic víc.dělá scény,že někam máte jít?dělá scény,že jdete nakoupit?bouchá ostatní děti,tebe?u nás říkám,že máme nadopované myši(děti)😅, jedeme od rána(od 6h),bez poledního spánku do cca 19h, oba dva tady lítají splašený ještě v 18h,to je krotíme.hodně se vylítají ve školce(jak dcerka-teď jí bude 5, tak i syn-2r a 9m),hodně chodíme pěšky a stejně mají energii běhat a dělat čurbes.

jednaholkaa
22. lis 2020

@aurelie34 Asi spis venkovni typ. Moje dcera taky mlati na dvere a chce ven na hriste. Aktivity doma jako kresleni, stavebnice apod ji ocividne nudi 🙂

aurelie34
autor
22. lis 2020

@jednaholkaa to je. Přes léto jsme byli celé dny venku a to s ním šlo. Teď jak jsme víc doma, tak je to fakt něco ho zabavit. Teď je ještě zavřená školka, když chodil na dopoledne mezi děti, tak to bylo lepsi

jednaholkaa
22. lis 2020

@aurelie34 Tak to bude ono. Deti co jsou i zvykle byt casto venku, to doma moc nebavi. Neorientuji se tolik na veci (hracky, tvoreni atd), ale spis pohyb, lidi (deti), teda alespon tak to vidim na sve dceri. Je taky ten venkovni, spolecensky typ..

penny87
22. lis 2020

Syn 3,5 roku a popis uplne na nej sedi, krome spanku tedy, to povetsinou spi celou noc. Ale pres den je jak tryskomys, furt neco delat, ale vydrzi par minut, miluje bourani koleji, s autama.. taky namaluje jeden obrazek a cau. Na 3lete prohlidce nikdo nic nerikal, ve skolce taky ne. Beru to tak, ze je proste zivejsi. Treba jednou budu s laskou vzpominat 😅

lenlin
22. lis 2020

@aurelie34 starší syn byl to stejné, ale postupem času se to zlepšuje a vydrží u hraní a jiných věci. Ale ve 3 letech visel ze sedačky hlavou dolů a tak se díval na večerníček.

amazonkajanik
22. lis 2020

@aurelie34 přesně,nesrovnavat. Tuhle tady psala maminka,že má podezření na autismus a co popsala,dělá i můj kluk a na druhou stranu dělá i to,co ten tvůj. A když ho chytne rapl,tak to za to taky stojí. Plus,doma běhá úplně normálně a venku řve,že chce do kočárku,dokud nezblejskne traktor...to mu běhat najednou nevadí 😂 je mu 17měsíců

daasqua
22. lis 2020

Spíš bude jen živější, kamarádky mají podobné syny, oproti tomu moje dcera je naprosto klidné, spavé a soustředěné dítě. Kluci potřebují mnohem více omega 3 než holky, proto taky častěji mají "poruchy soustředění". Zkus mu dávat hodně té omegy 3, je dobrá na mozek a tohle hodně ovlivňuje, plno lidí to neví.

martt
22. lis 2020

@aurelie34 Sama k psychologovi můžeš bez doporučení, ale zaplatíš si to. Naše psycholožka ke který chodíme tak bez doporučení si bere cca 600 - 800na hodinu . Osobně bych počkala jak se bude syn vyvíjet dal. To co popisuješ je můj mladší syn a ADHD nemá. Bavila jsem se jednou s ucitelkou o tom a ona říkala, že podle všeho by skoro všechny 3 lete děti měli mít ADHD 😀.. Hlavně neporovnavej ono nutně diagnóza ADHD nemusí znamenat to, že ditko je neposedne a u ničeho nevydrží.

cinam
22. lis 2020

No náš má sice jen dva roky čerstvě, ale je to to samý. Nejhorší to je, když už začíná být unavený. Dělá neuvěřitelný kraviny a lítá sem a tam a mele furt něco. Jo a nevydrží u ničeho a ještě to komentuje slovy "nebaví" a tváří se u toho jak boží umučení. Teda u pohádky vydrží, ale pořád to někam přepíná a po chvíli řekne "nelíbí" 🙄 jen to spaní je dobré, přestala jsem tři týdny zpět kojit a spí celou noc

astyna88
23. lis 2020

@zelenaesmolda

Mám stejně dítě. Bylo mi řečeno, že 3lete má vydržet sedět min 10min. To můj nedá ani minutu. Ale to chce zažít, už jsem taky slyšela "to je normální" A pak jsem odešla s papírem na neuro, logo, psychiatra...

astyna88
23. lis 2020

@martt

Ta neposednost je vidět nejvíc, to je fakt. Ale s ADHD se pojí i špatná motorika, dítě je nešikovně, často něco vylévá, hůře se učí nové věci, oční kontakt bývá špatný a emočně labilní. Já se tím zabývám už rok a půl, protože mám odmala to samé. Jen jako holka mám evolučně výhodu, bo testosteron to dost komplikuje, a proto to kluci mají horší. Nás má nejhorší stadium - je navíc zuřivý, jde do osobních konfliktu. Navíc v kombinaci s PAS je to fakt nápor na psychiku. Upřímně přeju autorce, aby to její dítě nemělo, protože je to fakt hrozne, jako papinak v dětském těle.

astyna88
23. lis 2020

@aurelie34

Určitě zkus psychologa, ale ne běžného, spíš co se soustředí na ADHD u dětí. Protože normální vyšetření ti nic nedá. Většinou probiha v šedé u stolečku a můj třeba po 10min visel na klice a psycholožka mi smolila něco o retardaci. Na neurologii byl na "čepicce" a ty vlny měl úplně šílené. Neurolozka viděla jasné ADHD, vlny, co měly být rovne, mě vychylene na všechny strany. Teď dávám omega3 (eye q) a už se trošku zklidnil. I kvůli němu se stěhujeme do domu se zahradou.

martt
23. lis 2020

@astyna88 Já mám ditko s ADHD a ten právě vydrží u jedné činnosti klidně i hodinu, dobře se i učí. Ale má zase nekontrolovatelne tiky. Podle dotazníku PAS nejdříve vysel, jako atypický autista. Ted to máme uzavřené podle EEG jako ADHD a s uzkostnymi stavy. Proto jsem psala, že pokud je hyperaktivní nemusí to nutne znamenat diagnózu ADHD, ale samozřejmě i muže. Každopádně tyhle diagnózy se u takhle malých dětí špatně diagnostikuji( pokud to nejsou ty těžké případy) a může se i ta diagnóza časem měnit. Proto jsem autorce psala, že bych třeba i vyckala jak se bude vyvíjet. Tobě přeju hodně sil hlavně te psychické aby jsi to se synem zvladala dobře. Sama vím jak to je někdy na palici🙂

dixi86
23. lis 2020

Mam obe deti stejne, spise horsi, plus ale sceny a opravdu musim dodrzovat vse, co maji nalajnovano, jinak je pruser. Skacou ze skrini od roka, mala ve 3/4 roce vylezla do 2m, atd. U syna mam jasno, dcera 2roky je jeste horsi. Ale ja nejspis ADHD mam tez takze budou po mne. Vas syn mi prijde jen hyperaktivni. ADHD neni jen to, že neposedi.

dixi86
23. lis 2020

@dixi86 Kazdopadne zadanku vystavi i pediatr a urcite s rozvahou vybirat psychologa,...syn byl u 3, včetně neurologa a tragedie.

astyna88
23. lis 2020

@martt

Hyper aktivita prý škodlivá není. Mi bylo kdysi řečeno, to není ADHD. ADHD je porucha pozornosti s hyper aktivitou a právě ta pozornost byla největší problém. Souhlasím, že obecně cokoli diagnostikovat dětem do 6let je šibeniční, hodně z různých nemoci mizí, zmírňuje se, nebo naopak se ukazuje. Nemá syn spíše ADD? i když ty tiky mohou být z toho, jak se kontroluje a ta síla v něm se promítá do tiku.nas zase skrkal zubama anebo vše kousal.

sijane
23. lis 2020

Hm, dcera má PAS a Adhd. Taky by se řeklo, že živější dítě, ale mám to potvrzené od dětského psychologa i psychiatra. A už se s ní i jinak pracuje a přistupuje.

martt
23. lis 2020

@astyna88 Podle EEG nám bylo řečeno, že to je ADHD. Je pravda, že se syn ted hodně zlepšil a ty tiky už tolik nemá. Je mu 9. Tak uvidime co bude dál.

sakasi
Autor odpověď smazal
Zobraz