ADHD nebo ne?

3. lis 2023

Ahojky, jdu k vám pro radu. Mám dceru, je jí 5 a půl. Chodí třetím rokem do školky. Hrajeme spolu deskovky, jezdíme na kole, vysvětluji ji počítání, umí písmena, pohybově je velmi nadaná.. téměř u všeho mi bez problémů vydrží, dohraje do konce. Pokud ne, říkám si, že prostě nemá náladu, nemá svůj den. Taky se mi stává, že někdy chci hrát pexeso a někdy prostě chuť nemam...
Když má nějakou malinkou odřeninu, hrozně vyvádí, pláče, boji se. Přikládala jsem to tomu, že je citlivá.

Nicméně si mě zavolala učitelka, že na ni vypracovala nějaký plán. Že u ní vidí rysy ADHD a za tři měsíce se rozhodne, jestli nám dá doporučení do PPP.

Dle toho, co říkala, tak dcera v kroužku, když učitelka mluví, tak místo poslouchání si lehne... Kdyz řekne děti jdeme na svačinu, tak začne dupat (ne vždy), občas vypiskne nahlas. Já to vše přikládám její akcnosti a živelnosti.

Máte prosím někdo zkušenost s tím, zda je to opravdu možné ADHD nebo ne? Hrozně mě to trápí a nevím,jak s tou informací naložit..

Máte někdo

andelka
3. lis 2023

Není proč se trápit. Učitelka vypracovala plán pedagogické podpory. Ten bys měla vidět, seznámit se s ním, podepsat. Po 3 měsících se zreviduje,zda opatření jsou přínosné. Potom vás můžou odeslat do PPP. Ničeho se nebojte. Je fajn mít víc pohledů. Syn má Adhd a byl jasný už v 5 letech. Taky nás upozornila školka. Mladšímu zas dělali plán podpory hned po nástupu do školky a po půl roce jsme byli v SPC. Je lepší spolupracovat. Hodně se potom projeví po nástupu do školy. Některé děti se diagnostikuji až později.

gdpr
3. lis 2023

Nevidím na tom nič hrozné, ze budeš mat dieťa s adhd ja sama mam ADHD pravdepodobne aj dcéra ale s nou sme ešte nic neriešili ma len 4.5 a naozaj nevidím jediný dôvod prečo sa nad tým trápiť. A aj keď pôjdete na ppp a potvrdí sa diagnóza tak to bude pre ňu len dobre lebo bude mat prispôsobený plán a prístup pedagógov.

klokanka31
3. lis 2023

Proč mi přijde že dneska je nutné každé dítě zařadit do nějaké škatulky? Snad polovina dětí má ADHD, zbytek zas jiné diagnózy 🤦‍♀️ Tohle za nás fakt nebylo 🙄

milusina
3. lis 2023

ADHD není žádná hrozná diagnóza.Prijde mi ale,že dnes se z toho podezírá každé trochu akčnější dítě.Vidim to jako učitelka ve škole.Plan podpory by jste měli dostat k podpisu.Nemusite s ním souhlasit,ale přesto ho školka může uplatňovat,protože plán podpory je v jejich kompetenci.Pote vám mohou DOPORUCIT návštěvu poradny.Rozhodnuti je ale na vás.Jen upozorňuji,že u nás se pohybuje objednací doba 8-12 měsíců...

kristyn86
3. lis 2023

@klokanka31 Ano,protoze drive vsechny takovehle deti byly oznacovane jako spratci. Nevidim nic spatneho na tom,kdyz se dite vysetri a uvidi se. Diagnostika jde stale dopredu a jsem za to rada. Drive se taky nediagnostikovaly ruzne poruchy dys a tak proste byly vsechny tyhle deti debilove.
Ja mam zrovna zivejsiho kluka,ale nemyslim si,ze by mel ADHD. Ovsem okoli si to opravdu mysli skoro u kazdeho ditete,co v klidu nesedi na pisku a nestavi si tam babovky. Ted jsou i deti furz pod dohledem rodicu. Na hristi,na vylete. Drive behaly cely den venku a ze si ze sveho detstvi pamatuji delani blbin,lezeni kam se nema,utikani,skakani,valeni se atd..Ovsem,kde je ta hranice jak to poznat,byt si jisty? Nam tedy rekla psycholozka,ze stejne vic toho pozname ve skole.

andelka
3. lis 2023

@klokanka31 polovina ne, ale pokud obecně je adhd asi u 8% dětí,tak reálně se vyskytuje jeden kousek skoro v každé třídě. A to sedí. Další děti mají zas jiné problémy. Ovšem adhd může dělat velké potíže. Ve výuce i v kolektivu,a hlavně dítěti samotnému ( o rodičích nemluvě).

radkah1984
3. lis 2023

@klokanka31 protože dřív nikdo neřešil blbosti. Se vubec divím, že jsme vyrostli a přežili dobu, kdy žádná diagnóza ADHD nebyla. Prostě se zlobilo, no a? Když jsme provedli fakt kravinu, tak jsme proste dostali na prdel.
Ale dneska se každé drzé a nevychované dítě omluví, že má nějakou diagnózu 🙈🙈
Ve škole, každý druhy dítě, který je lempl, tak má asistenta, protože je to vlastně chudák 🙈 hrůza

merope
3. lis 2023

@radkah1984 Tak jako v době, kdy se nediagnostikovalo ADHD (resp. dříve LMD) například vůbec nebyl ultrazvuk v těhotenství. A taky všichni přežili (teda ... pokud tam nebylo mimoděložní). Takže se vrátíme k tomu, že nebudeme dělat ultrazvuky v těhotenství, možná ani ne těhotenské testy (to byla novinka po 2. světové válce, kdy už to rázem bylo i docela rychlé a jednoduché - stačil asi litr moči a už se to z toho dalo zjistit).

Fakt "miluji", když někdo zmíní, že se něco "za nás" nediagnostikovalo a teď "se s tím nadělá" - mimochodem - z čeho asi taky plyne "epidemie" diagnostiky ADHD u dospělých? Že se prostě rázem zjišťuje, že to množství dospělých komplikuje život a rázem se zjišťuje, že je možnost léků i pro dospělé. Jenže mnoho psychiatrů řekne, že pokud dotyčný nebyl diagnostikován v dětství, že ADHD nemá...

kristyn86
4. lis 2023

@radkah1984 ADHD neni ale jenom zlobeni. ADHD neznamena jen hyperaktivitu. To je hooodne laicke pojeti. Bud rada,ze takovy problem ty nebo tve dite nemas,jinak bys mluvila jinak. Ona to neni zadna kravina. Ja jsem rada,ze jde veda dopredu,ze je vic diagnostiky. A to ve vsech oblastech,ze nezijeme za krale klacka.
A jinak ano,kazde "zlobive" dite nema ADHD a kazde ADHD dite se nemusi projevovat "zlobenim".

martt
4. lis 2023

@klokanka31 @radkah1984 Máš pravdu , že tohle za nás nebylo. Protoze ADHD, Aspergeruv syndrom Autismus...jsou poměrně nové diagnózy. Dřív se to dělilo na lehkou, střední a těžkou mozkovou dysfunkci mozku a více se to nezkoumalo. Na víc rodiče se snažili takovéhle "anomálie" u dětí tutlat a radši snášeli nálepku hloupé zlobive dítě, protože když se prokázalo, že dítko má střední nebo těžkou mozkovou dysfunkci byli vyloučení z "normálniho" kolektivu a koukalo se na ně mezi prsty. Toto téma bylo za nás prostě tabu. Proto se ti zdá, že se s tím roztrhl pytel , že se o tom začalo více mluvit a je větší a lepší diagnostika. Víš , že děti které mají ADHD i ADD tak spoustu z nich mají nález na EEG? Takže to není takový výmysl jak ty si myslíš.

merope
4. lis 2023

@martt Jen doplněk - v příručce ADHD jsem našla, že je ještě UADD = ADHD s hypoaktivitou. Proto se raději nepoužívá ADD a všechny ty další zkratky - protože to je prostě porucha pozornosti.

BTW jinde jsem četla, že těch ADHD s hypoaktivitou je cca 30%. Jen ty nikdo ve škole typicky nediagnostikuje, protože místo běhání po třídě v průběhu vyučování si prostě malují, čtou pod lavicí, houpou na židli nebo jen koukají z okna a jsou někde ve vlastních představách. Pokud jsou dostatečně inteligentní (ADHD nemá vliv na inteligenci), tak nikdo ani nemá tu potřebu je diagnostikovat. Max to dopracují na nějaké důtky za zapomínání (u nás se naštěstí tak moc nehrotilo - jinak jsem byla schopná si doma nachystat sešity a učebnice a pak jednu z kupiček nechat doma, žákovskou jsem neměla každou chvíli) nebo za pozdní příchody (já se jen naučila rychleji běhat).

Teď přemítám, jak kardioložce vysvětlit teorii, že asi chápu, proč mi ten doktor předtím dal ty léky na tlak, co mi dal - že začínám mít víc a víc pocit, že možná bude fajn léky na tlak (ty, které mám, působí spíše na stres a podle kardioložky by vůbec neměly řešit klinický nález) vyměnit za léky na ADHD a že možná bude po problému. Jenže kde sehnat psychiatra, který nezačne s tím, že když jsem vystudovala VŠ a to ještě fakt těžkou (MFF), tak že ADHD mít nemůžu, protože jinak bych to nevystudovala. To, že půlka psychiatrů zůstala někde u LMD plno dospěláků s ADHD odrazuje od toho, aby to nějak řešili.

martt
4. lis 2023

@merope Ja tohle úplně nevim. Ale syn má teď nově v papírech diagnózu ADD. Ale je pravda , ze jeho nevědí moc kam zaskatulkovat a kdyby nechodil pořád po špičkách tak bychom to už asi neřešili.

klokanka31
4. lis 2023

@radkah1984 Je to smutný ale je to tak. Mně se nelíbí jak v dnešní době je snaha aby všichni byli na chlup stejní. Všichni aby měli studijní výsledky, všichni aby se chovali stejně, už i u mimin - aby přesně v tom a tom měsíci lezlo, chodilo, mluvilo...A když už někdo vybočuje tak honem rychle hledat diagnózu. Vždycky bylo normální že některé děti byly klidnější, některé divočejší, někdo se učil líp a někdo hůř (aspoň bylo víc řemeslníků kteří dnes chybí). Dneska je dítě tiché a klidné? Není náhodou autista? Je zas víc živé? Tak to bude ADHD. Dítě se hůř učí? Tak to fofrem do poradny a přihodit asistentku 🤦‍♀️

klokanka31
4. lis 2023

@merope Tohle nemůžeš srovnávat. Dejme tomu u toho těhotenství jde o život, a když nebudeš vědět o ADHD, asi ti o život nepůjde...

zuzkasim
4. lis 2023

@radkah1984 Radko, povíme si, až budeš mít prcka na světě, ve školce a pak ve škole ty🙂 Víš jak to je, dokud svoje vlastní děti nemáš, budeš mít vždycky pocit, že to bys ty v životě nedělala nebo že tohle zrovna tvoje děti dělat nebudou. Vzhledem k tvému věku i u tvého dítěte stoupá riziko různých speciálních potřeb, jak se teď říká... Možná tu za pár let budeš psát podobný příspěvek jako zakladatelka.

andelka
4. lis 2023

@radkah1984 A kolik nestandartních dětí reálně máš? Kolik času jsi reálně strávila na běžné ZŠ (teď, jako dospělá, ne kdysi jako dítě)? Uvažuješ velmi zjednodušeně a poměrně zaslepeně. Neumíš si ani představit, jaké to je, mít takové dítě, nebo být asistentkou pedagoga. Já zažívám obě situace denně už několikátý rok a podobný výplod jako ty, bych v životě z pusy nevypustila, protože nic nemůže být dál od pravdy.

marge_s
4. lis 2023

@klokanka31 nejde o to, aby byli strjni, ale aby dostali podobne sance na uplatneni. Na tom prece neni nic spatneho.
Predstav si to v realu. Mas dceru, je diysgrafik. Ve skole nestiha, protoze to nikoho nezajima, ze si nestihne zapsat apod. Bude ndprumerne inteligentni. Nakonec bude depresivni a nebude si moci najit praci nebo bude delat na tech nejnizsich pozicich. Taky se spokojis s tvrzenim, ze nekdo je holt blbej?

merope
4. lis 2023

@klokanka31 Jak jde u těhotenství o život? Většina ultrazvuků není o tom, že by šlo komukoli o život - plno doktorů dělá ultrazvuk pro zjištění, zda se dítě vyvíjí, jak má - ale když se vyvíjet nebude, tak co z toho? Podobně u ADHD - ono mimochodem u rozvinutého nemedikovaného ADHD o ten život jít může. A možná i u méně rozvinutého (třeba takové zapomenuté dítě / zvíře v autě v létě, tam jde o život už fest...). V podstatě je to opravdu dost srovnatelné. Ba možná občas je skoro větší problém nemedikovaný člověk s ADHD, který by tu medikaci potřeboval - než to, že se nebude v těhotenství dělat jiný ultrazvuk než řekněme pro potvrzení, že to není mimoděložní.

Mimochodem - už víc jak rok lítám všude možně po doktorech s problémama. A vlastně už několik let mám fakt "divnej" tlak a nikdo moc pořádně neví, co jako s tím a proč ty problémy jsou. No a studiem ADHD začínám mít pocit, že vlastně je dost možné, že ten tlak mám právě z důvodu ADHD (protože mj. jsem vlastně opravdu permanentně ve stresu, neumím se uklidnit, resp. velmi komplikovaně se dokážu uklidnit, momentálně se to zhoršilo do situace, že ráno občas zvracím - no a když jsem se s tímhle mezi řečí svěřila na ADHD fóru, tak mi bylo řečeno, že je dost pravděpodobné, že kdybych brala medikaci cílenou na ADHD, tak možná můžu vysadit i tu na tlak - a přitom mi zjistili srdeční vadu, u níž je právě kontrola tlaku klíčová).

Jinak ADHD má poměrně podstatný vliv např. na závislosti (jedná se mj. o poruchu fungování dopaminu v mozku). A tady už opět začíná opravdu hodně jít o život.

A ne, každé divoké dítě nemá ADHD (mimochodem podobně jako každý s psychózou nemusí mít zrovna schizofrenii, ale dost lidí medikují na schizofrenii a potom už jim tu medikaci nechají - jen schizofrenikům prostě chybí látka v mozku a když se nedodá, tak mají problém na rozdíl od psychotikům, kteří mohou fungovat bez medikace). Pokud ten mozek funguje jinak a "něco" mu chybí, tak ano, buď to necháš být a holt máš "jenom" člověka fungujícího výrazně pod svou inteligencí - anebo mu to dodáš a může fungovat "normálně".

martt
5. lis 2023

@klokanka31 Ono dostat asistentku není tak jednoduché a určitě jen návštěvou PP ji dítko nedostane. Ale určitě mi ráda vysvětlíš proč děti, které mají ADHD tak většina z nich má nález na EEG? Když se podle tebe s touto diagnózou roztrhl pytel a dává se jen tak. Víš vůbec jaká všechna vyšetření na určení diagnózy Autisty, ADHD apod..je potřeba?

martt
5. lis 2023

@merope Teď to nebudu myslet nijak zle spíš jen jako typ. Ale my se starším synem(12let) řešíme určitě problémy už od malinka, střídají se mu i diagnózy od atypického autismu až po ADD. Nikdo si s ním nevěděl rady. Až teď když mladšími v PP zjistili nedovyhasle reflexy a začali jsme jezdit na cvičení. Zmínila jsem se o starším synovi. Paní ho chtěla vidět a když ho vyšetřila tak zjistila, že nemá vyhasly Moroův reflex a ještě jeden(ten si neoamatuji). Ale ten nedovyhasly Moroův reflex může v dospělosti dělat pak neplechu v psychice. Začali jsme cvičit a trochu se zlepsil. Budeme teda cvičit dlpuhodobe protože to trvá. Ale jen takový typ jestli by se u tebe také nejednalo o nedovyhasle primární reflexy. Paní říkala , že lidé kteří nemají ty reflexy dovyhasle to může vypadat ,tak že mají ADHD apod...