Ahoj,chtela jsem poprosit nekoho kdo zazil s ditetem operaci nosnich mandli plasmou ve VFN na Karlove nam v Praze (I kdyby jinde, napiste prosim sve zkusenosti)...Zajima me nejvic, jak to probiha pred narkozou a odvozem na sal...psala jsem stanicni sestre a bylo mi receno ze dite vypije premedikaci a pak se louci s rodicem pred vytahem na sal...chci se zeptat,zda uz vase dite bylo "oblbnute" nebo jeste v plnem vedomi...potrebuju na to dceru pripravit a myslim teda, ze pokud se budeme loucit u vytahu a pak by jela sama,tak mozna jeste pred vykonem zbori celou nemocnici...😐
My sme boli v Modřanech vo Fortmedica. Išla som so synom až na sal, držala som ho za ruku a zatiaľ dostal na tvár masku až kým nezaspal. Po operácii som ho čakala v dospavacej izbe a on sa budil.
Má 4 roky a keď sa o tom rozprávame, vôbec si nepamätá tie minúty pred uspanim. Vôbec nevie, že som s nim bola
My jsme teda byly jinde s dcerou,ale bylo mi řečeno,že na premedikaci 2/3 deti reaguje útlumem, zbytek je rauši. Což byl případ dcery a bylo jí úplně jedno ze někam jede beze mě.
@mia_von_prag ta Fortmedica je asi nejlepsi,to me mrzi ze tam byla takova fronta,dostali bysme se az po roce...tady po pul roce no...
My byly na mandlich taky v Modřanech a mohla jsem jít s dcerou. Pak jsme byly na trubičky v Motole, dcera ten oblbovak furt plivala, nechtěla to, vypila max půlku. Trošku oblbla pak byla, protože málem spadla na zem, když jsem jí svlekala. Každopádně mi pak vyprávěla, že to nejlepší na celém zákroku bylo, když ji nahatou v posteli vozili po nemocnici. Já jsem byla taky vyklepana, jak to zvládne, ale takovou reakci jsem nečekala. Takže bych se toho tolik nebála.
@maarp hlavne, že sa vám podarí ísť na plazmu, je to fakt perfektná metóda 😉 nekrvavá, rýchle zahojenie. Myslím, že ja ako rodič som to horšie znášala ako on. Držte sa
@maarp a ešte k tej premedikaci, ono to je fakt rýchlo zaberá. Ja som zažila trikrát a zaliala ma úplne eufória, strach zmizol, ostala len dobrá nálada. Prestala som vnímať realitu. Pamatám, že sa ma anesteziolog viackrát pýtal na niečo z anamnézy a ja som mu odpovedala stále len že čo?. a potom som sa smiala a nakoniec sa smial aj on a odišiel. Neviem, čo som mu povedala 😀 netuším koľko ľudí bolo vtedy s nami, pravdepodobne ťa prestane dcéra vnímať
@mia_von_prag Dekuji,ze jste mi napsala i jak jste se citila vy,moc mi to pomohlo👍Snad to tedy nebude uplne nejhorsi cast cele akce☺Jeste ze ma clovek tuhle moznost se nekoho zeptat, jsem za to moc rada...Ja sama jsem plnou narkozu nikdy nemela,takze nevim jake to je🤔 No uvidime, budu opatrne vysvetlovat co bude, s sebou vezmu hromadu petshopaku,po zakroku slibim kopec zmrzliny...a bude to dobry☺
Hlavně klid, pro dítě určitě není nervozni rodič přínosem. A ty děcka to zvládají opravdu líp než my rodiče.
Jinak teda i my máme poměrně vtipné příhody z cesty na sál,to se dceři taky líbilo jak jela v posteli😄
@mia_von_prag me ta plasma prijde jako pumppvani prachu akorat. Syn mel velikou,zduřelou mandli ktera se musela i palit laserem takze riziko vetsiho krvaceni. Byl na klasickem odstraneni a ani kapicka krve po tom nebyla, vubec ho ten zakrok pak nebolel jak se probudil a bylo uplne na pohodu. I takovej drak neosetritelnej ve vetsine pripadech, se povedl bez problemu uspat a odvoz na sal mu byl buřt.
@hanka_12345 No ja volila tu plazmu kvuli tomu,ze je to v podstate ambulantni zalezitost. Dite neni nutne hospitalizovat, pokud neni nejaky problem. Staci kdyz bude jeden den v dojezdove vzdalenosti hodinu od nemocnice. Nechtela jsem aby byla dcera v nemocnici a taky kvuli synovi,jeste se koji a s dcerou bych na zakroku byla ja...plus ze to udajne mene dorusta...ale kdo vi,jsou i pripady ze to dorostlo a sli znovu....doufam ze my to nebudem🙏
@maarp my byli klasika,ne plazma a taky sme.sli vecer domu
Prave ze ja mam zas takovy info ze prave po te plazme to doroste
Tak to mame za sebou,jen ch i podat jeste hlaseni,kdybyse tonekomu hodilo...byli jsme ve vfn na detskem orl plazmou...rano nastup v sedum,prislo asi osum deti. My jediny jsme sli plazmou.Vybrala jsem ji hlavne abysme nemuseli byt pres noc v nemocnici a hojeni pote je pry rychlejsi.Vsech osum deti ulozili do jednoho pokoje do postylek,rekli nam co bude,byla tam vedle hernicka,tak jsme cekali..brali jednoho po druhem v poradi podle veku...my byli posledni.Dceri 5,5 roku...videla vsechny jak odjizdeji a prijizdeji s kapackou a pote placou kdyz se probiraji...tohle jedine mi prislo fakt drsne,protoze jaem ji musela vysvetlovat o co jde,proc spi a pak hodne place ama v ruce kapacku.O tu ji slo nejvic,tu nejvic nechtela...tak jsme byli spis v ty herne...ale stejne
...od vecera predch.dne do pul treti dalsiho dne nejedla...kdyz jsme sli na radu uz chtela at je to za ni.Vypila vodicku,vycurat,do postylky,svleknout do spodarek a ponozek....v postylce uz se pak zacala usmivat a bylo videt ze je pekne zblbnuta,se vsim souhlasila,nemohla se zvednout...prenesli jsme ji na lehatko a jela...tam foukla do "balonku" a bylo...misto 20-40 min mi ji dovezli za hodinu a ctvrt,to sem myslela ze umru strachem...dr pak rikal ze mandle nebyly 2. stupen,ale 3.stupen a zanetlive lozisko,ktere se muselo vycistit...probrala se,kapacka stihla vykapat rychlrle,pakmela kanylku v ruce,tak ta seji nelibila,ale nejak si ji nevsimala,spala treba hodinu a pak si mohla dat piti a pak zmrzku.To uz bylo dobry. Pousteli 6 hodin po operaci pokud bylo vse ok-ty co byli plazmou i ty co sli klasicky. Ctyri dny jist kasovitou stravu,vyhybat se horku,horke koupeli a tak...Dcera je pet dni po operaci,uz dobre ji a polyka,obcas ji teota vyleze 37,5,boli ji za krkem(jak byla zaklonena v narkoze),hlava ji boli v noci,budi se a teda desne ji smrdi z pusy(ale to je pry naprosto normalni,rikali nam to nekolikrat predem,na tech mandlich se dela nejaky bily povlak nove tkane ktery zapacha jak se to cele hoji).Kontrola za tyden od operace...to je vse,mam nejak potrebu to sem napsat jak je to aktualne,protoze jsem to nikde nevycetla a asi by to pro me bylo jednodussi kdybych vedela🙂
@maarp Dobrý den, moc mi Váš komentář pomohl. Za jak dlouho jste prosím dostali termín?
@7barevduhy Dobry den,jsem rada ze vam to pomohlo👍...prvni termin jsme dostali asi pul roku od zavolani. V ten prvni jsme nesli,to bylo koncem unora. Dcera mela nalez v moci,takze ji obvodak "nepustil". Druhy termin jsme meli ted 25.6....ale zalezi na nahode co vam nabidnou,nekdy vas soupnou tam,kde nekdo vypadl...u druheho terminu nam dali ten cervnovy a rekli mi at zkusim volat a ze pak muzem jit "necekane" narychlo, ze se to stava casto, ze nekdo vypadne..staci mit testy od obvodaka ne starsi nez 10 dnu. Jinak pak obvodak vam udela testy do tri dnu (nas teda ano),takze muzete hned jit kdyz je volno
Taky to sem píchnu, pro další maminky...
Byla jsem s oběma dcerami v Nemocnici v Mladé Boleslavi, na plazmě.
První dcera - 6 let. Ráno v šest jsme tam dorazili, byly tam další 3 maminky. Všechny nás zkontroloval lékař z ORL a dali nás na jeden pokoj, kde byly dětské postýlky. Jednoho po druhém vozili na sál, nás jako poslední někdy kolem 12té hodiny. Předtím dcera vypila ten oblbovací sirup, byla jak zdrogovaná, pořád se smála. Bylo jí úplně jedno, že jede na sál. Bylo tam pár hraček, ale všechny typu nekompletní puzzle.. Nejhorší na tom všem bylo asi to, že dcera nemohla pít a napila se až ve dvě odpoledne. Jinak jsme jí tak 2 dny dávali vlažné pokrmy, kaše, ale kromě malinkého zápachu z úst, který zmizel po 3 dnech žádné komplikace neměla. Všechno proběhlo úplně v pohodě a klidu.
Druhá dcera - po dobrém průběhu u první dcery jsem opět zvolila stejnou nemocnici. Dceři kromě adenotomie plazmou měli zavádět ještě gromety do uší. Druhá dcera ale musela dostat před zákrokem antibiotika, protože je sledovaná na kardiologii. To v nemocnici věděli, tak nám říkali, že musíme na dětské odd nechat se hospitalizovat na noc předem, aby nám antibiotika napíchli. Naše paní doktorka říkala, že je to blbost, že se to dává půl hodiny před operací. V úterý tam volala a opravdu - okamžitě jsme museli jet na ARO na předoperační. Tak jsme hodinu jeli do nemocnice, aby nám za 5 minut dali razítko, že premedikace je nutná jen z těch papírů, co jsme donesli. Druhý den jsem vše sbalila a jeli jsme znovu, tentokrát na dětské, nechat se hospitalizovat. Příjem hned ve 12 hodin. Tam nám asi po třech hodinách bylo řečeno, že mají plno a že máme přijet ráno na půl šestou. Na jednu stranu super, na druhou zase hodinu cesty domů, ráno vstávačka ve 4, abychom v půl šesté byli tam. Hospitalizovali nás na JIPce, na malém pokoji, společně s dvěmi dětmi, které měly akutní střevní potíže. Tam jsme nedělali nic až tak do půl 12 než dceři píchli ta antibiotika a dali premedikaci. Naštěstí byla celkem v pohodě, přišli i nemocniční klauni, tak to nebylo tak hrozné. Pak jí vzali na sál a vynadali mi, že jí neviděli ráno na ORL. Mé vysvětlení, že nás poslali na dětské, ze kterého jsme poté už nemohli odejít, je úplně neuspokojilo. Naštěstí tam byla jedna schopná sestra, která narychlo doktora sehnala a udělali jí ještě ORL kontrolu, hlavně kvůli těm grometkám. Operace nakonec dopadla dobře, ale dcera byla po narkóze strašně neklidná, křičela, kroutila se, plakala. Pak usnula asi na dvě hodiny a po probuzení jsme zjistili, že jí poranili jazyk. Měla na něm dva obrovské puchýře, jako ze spáleniny, jazyk nateklý z obou stran, nemohla ani mluvit a plakala bolestí. Doktor prý, že to od nich určitě není, ale odkud jinud by to asi bylo.. Každopádně jí dali zavodňovací kapačku, protože nemohla ani pít. Kolem šesté večer jsem do ní dostala půl hrnku čaje, tak nás popustili. Koupila jsem jí po cestě zmrzlinu, což ji trochu pomohlo. Tři dny nic pořádně nejedla, možná tak jeden jogurt za den. Nakonec vše dobře dopadlo, nic jsme v té nemocnici nechytli, mandle i grometky se dobře zhojily.. Ale byl z toho týden nervů, tři dny strávené ježděním sem a tam, v nemocnici pravá ruka neví co dělá levá..
Takže někdy se podaří a někdy ne... Překvapilo mě, že v obou případech jsem byla jediná, kdo volil metodu plazmou. Jinak u první dcery jsme na termín čekaly cca 7 měsíců, u druhé jen 2 měsíce.
@miryp Dobrý den, také jdeme na odstranění s dcerou, která má HIT do VFN. Jak k tomu prosím přistupovali? Upravili i anestezii oproti běžné? A dietní stravu jakžtakž zvládali? Předem moc děkuji za odpovědi.
@7barevduhy dobré ráno, anesteziolog o HIT byl informován, co za léky syn dostal, Vám fakt neřeknu. V nemocnici s ním byl tehdy manžel, já prostředí nemocnic moc nezvládám a už vůbec ne jehly, infuze, krev, atd. Synovi bych nebyla žádnou oporou a personálu bych jen přidělala práci...
Co se stravy týká, my si vybrali cestu vlastního stravování, když nám to umožnili.
Zkusím se zeptat manžela, zda si to pamatuje, už je to pár let, co ve VFN byl se synem. Já dokážu posoudit jen tu péči po a na tu si rozhodně nemohu stěžovat. S ohledem na dojezdovou vzdálenost a synovy alergie a HIT tam nechali kluky na noc, přičemž celý den byli na pokoji s jiným pacientem a jeho maminkou. Ale jakmile se jim v podvečer uvolnil pokoj, tak přestože ráno měli být propuštěni, přestěhovali je na ten uvolněný pokoj, aby oba pacienti s rodiči měli soukromí. Syna chodili pravidelně kontrolovat, byli vždy milí, synovi vždy vysvětlili, co budou dělat, nám vždy popsali nález. Mě a dceru tam nechali, dokud jsme sami neodjely, nikdo neprudil s návštěvními hodinami, respektovali nás jako osoby blízké. S ohledem na synovy alergie s námi i dopředu řešili, zda chceme, aby mu jídlo zajišťovali oni, nebo zda mu přivezu něco z domova, abych měla jistotu, že dostává to, na co jsou jeho střeva zvyklá a vyhnuli jsme se tak reakcím. Z nemocnice se vrátil s úsměvem na rtech, diplomem, obrázkem a nenese si z toho žádné trauma.