ABKM a další alergie dítěte. Máte zkušenost?

sima_k
25. lis 2024

Ahoj, prosim kdo ma dite s ABKM a dalsimi alergiemi - jak jste prisly na ty dalsi? Dcerce jsem zjistila ABKM asi ve 2 mesicich, ted je ji 5 mesicu a posledni asi 2 tydny se opet zacina objevovat ekzem - hrudnik, tvare, brada. Snazi se si hrudnik porad skrabat a je nesva. Ze by se dalsi alergie pridala az ted okolo toho 5.mesice kdyz doted byl klid? Co zkouset vysadit jako dalsi? Soja? Dekuju 😊

cherie24
25. lis 2024

@sima_k tak sója by měla byt vyřazena automaticky s ABKM. Sója je totiž velmi podobný alergen jako mléko a tělo je v podstatě nerozezná od sebe. Drtivá většina dětí s ABKM má i alergii na sóju. Kojíš nebo je na UM? Dcera má alergii na vejce, byla kojená, že jí vejce vadí jsem poznala už při kojení podle zažívacích problémů. Pak se to potvrdilo v roce, když vejce měla prvně a celou noc pak zvracela. To jí vyšlo pak i v krevních testech ve 2 letech. Ve 2,5 letech jsem jí pak nasadila eliminační dietu a až z té vylezlo, že jí vadí lepek, rajčata a brokolice. Nic méně v malé míře je zvládá, takže ty nemá vysazené úplně, ale má je hodně omezené.

sima_k
autor
25. lis 2024

@cherie24 dekuju za zkusenost. Kojim. Aha, to jsem nevedela s tou sojou. Je ale mozne, ze doted 3 mesice jen bez mleka vse ok?

miryp
25. lis 2024

Syn se jako multialergik narodil. Nejčastěji spolu s ABKM vadí hovězí a telecí maso, sója, vejce a případně drůbeží maso. Dáváš jí už nějaké příkrmy? Pokud ano, hledala bych primárně problém v tom, co jí dáváš napřímo.

krtikkrtovaty
25. lis 2024

U nás k mléku bylo i hovězí. 🙁 Sója nevadila. Reagovala přes mléko i na úplné minimum, jakýkoli náznak mléka a hovězího v mé stravě.

sima_k
autor
25. lis 2024

S prikrmy zaciname, zatim zkusila jen par druhu zeleniny. Hovezi maso mam vyrazene od zacatku. Teda to je vazne veda to vysledovat co ten problem dela :(

miryp
25. lis 2024

@sima_k no a kdy jsi začala zkoušet ty příkrmy? Sedí to časově, začaly se kožní problémy objevovat až poté, co jsi začala přikrmovat?

sima_k
autor
25. lis 2024

@miryp praveze uplne ne. Zacalo to pred, ale zacalo to nenapadne, nejakou dobu jsem si myslela, ze ma tvaricky a krk jen podrazdeny ze slintani

martulka88
25. lis 2024

@sima_k Syn ABKM. A po měsíci s příkrmama měl hrubší tvářičky. Měsíc trvalo, než jsme přišli na to, že nemůže bramboru. Mohl jenom batáty. Jinak ABKM měl do 2 let, bramboru do 1roku.

miryp
25. lis 2024

@sima_k a ještě mě napadá, nějaká změna ve složení pracího prášku, kosmetiky, nějaké svíčky doma s parfemací, atd.? Že by ta reakce nesouvisela s jídlem?

esmeralda11
25. lis 2024

Já bych k tomu dodala, že ekzém spoušti i spoustu jiných faktorů, než jen alergeny a i ty mohou být jiné než potravinové.

sima_k
autor
25. lis 2024

To je jasný, já vím, že příčin může být víc. Prací prášek stejný, kosmetika stejná..I jsem si říkala, že třeba zuby? Ale teď večer před spaním teda měla i zelenou stolici (zelenou zeleninu neměla), tak tipuju, že to bude něco potravinového k té abkm. Přidávám fotku toho ekzému-hrozně moc teď slintá a má to přesně na těch místech co si poslintá nejvíc. Ale jen ze slin to je asi moc, co?

sima_k
autor
25. lis 2024

@martulka88 a kolik dní po snězení té brambory se obvykle projevila reakce?

miryp
25. lis 2024

Já bych v každém případě vynechala příkrmy, protože je zřejmé, že malá není ok a jen jí to v tuto chvíli zatěžuje. A tobě bych doporučila vynechat k celé krávě i tu sóju a uvidíš, co to bude dělat. A nakoupila bych zásobu šátků na sliny a ty častěji vyměňovala, aby kůže zůstávala co nejvíce v suchu. Uvidíš, jak to bude vypadat po 14 dnech (synovi se kůže po požití alergenu čistila nejdéle, ty dva týdny to vždy zabralo).

cherie24
25. lis 2024

@sima_k určitě by měla být pořád v suchu od slin, na exém je skvělá zinková mast. Malá je třeba i náchylná na kosmetiku, dost řeším, co koupit a co ne. Teď jsem ve spěchu koupila dětské mýdlo od detolu a do pár dní už zas měla exém po rukách. Takhle bych to taky spíš tipovala na podráždění od slin nebo kosmetiky/prášků na praní.
Já třeba bramboru do prvních příkrmů vůbec neřadila. Starší se mi tenkrát hrozně pozvracela po bramboře, přitom alergii na ní neměla. Prý to není vůbec vhodný příkrm a reakce jsou časté. Já jsem teda vždycky příkrmy vyřadila alespoň na týden, když měly nějakou takovou reakci. Starší ač měla jen ABKM a jinak nic, tak byla plně kojená prakticky až do 8. Měsíce, protože mi příkrmy pořád blila. Bála jsem se jí pak cokoli dát. Mladší nezvracela, ale zas měla šílené exémy. Dohledat z čeho to má byla vážně věda a trvalo to rok a půl.

martulka88
Včera ve 02:11

@sima_k Tyjo, myslím, že v ten den, maximálně den na to.

sima_k
autor
Včera v 07:40

Dekuju moc vsem za rady a zkusenosti 🙂 slintacky vymenuju snad co 5 minut, ted je to fakt extrem 😄 stopnu ted na chvili prikrmy a uvidime co dal

ninive211
Včera v 08:18

Alergie se mohou projevit klidně časem. Klidně i za pár let..ze začátku tělo "spí", imunitní reakce těla není navenek patrná, ale dlouhodobější vystavování alergenu a pak to bouchne.
Ještě mě napadá - neměli jste třeba teď nějaké očokování? Ono to oslabí organismus a s čím by si normálně poradil, tak po očkování může reagovat takto.
Příkrmy bych dala k ledu, jestli je kojená, má na ně de facto ještě čas. Na tu sóju pozor, tak skrytě ve spoustě věcí průmyslově zpracovaných (sušenky...)

sima_k
autor
Včera v 08:35

@ninive211 nene, ockovani ted nemela, ale prave zitra ma mit druhou Hexu, tak zvazuju jestli o chvili posunout kdyz ma ted tohle. Dnes to ma teda tak o 60% lepsi. Mazla jsem ji to na noc biodermou pro atopiky. Prikrmy urcite ted stopneme

miryp
Včera v 08:53

@sima_k určitě očkování odlož. Na aplikaci 2. dávky máš přípustný rozestup 6 měsíců, což předpokládám, že ještě nemáte za sebou, takže doktorka nemůže říct ani popel. A i kdybys to kvůli zdraví odkládala déle, tak první dávku jí znovu očkovat nebudou, stejně tak nebudeš pak nic hradit.

sima_k
autor
Včera v 10:34

@miryp dobry vedet, dekuju 🙂