ABKM?

6. led 2025

Zdravím, je tu prosím někdo se zkušeností s ABKM, kdo má danou problematiku opravdu nastudovanou a řešenou i s odborníky? Chtěla bych znát názor někoho takového, jestli je podle vás nutná eliminační dieta u matky kojeného 3měsíčního dítěte, které opravdu velmi dobře prospívá, nebolí ho bříško, dobře spí, je veselé a jediné příznaky možné ABKM jsou zelené stolice s trochou hlenu (ne ale všechny, je to tak 1/3 stolic a nikdy v ní není ani stopa krve) a opravdu velmi mírný ekzém, který se dobře drží pod kontrolou jen promazáváním hydratačnímk krémy? Děkuji za názor.

miryp
6. led 2025

ABKM mám já i děti a jediné, co ti k tomu řeknu, je to, že nebudeš-li respektovat problém svého dítěte a nebudeš-li dodržovat dietu, tak se může dítko dopracovat k astmatu, multiproteinové alergii, pylové alergii, histaminové intoleranci, atd. Ekzém a zelená hlenovitá stolice rozhodně nejsou příznaky, které by se měly zlehčovat...

verunnaj
6. led 2025

Hele vyzkoušej na tři týdny vysadit VEŠKERÉ mléčné a uvidíš, jestli se to zlepší nebo ne. Nezkusíš,nepoznáš. Tři týdny omezení pro zdraví dítěte je prd

lis6
6. led 2025

Ano, malá dokonce neměla ani exem. Zkusila jsem vysadit veškeré mléčné výrobky včetně másla, mléčné čokolády a podobně. Rychlé zlepšení. Po měsíci a půl test - dala jsem si jogurt , dobrý po třech týdnech zase tam kde jsme byli po vysazení mléka zase dobrý. V roce stejný scénář. Takže jedem bez mléka dále. Myslím, že za vyzkoušení se nic nedá.

lis6
6. led 2025

Ale jinak teda malá má zelenou prujmovou stolicí i po vigantolu

hanka_12345
6. led 2025

@verunnaj to se ji prave asi nechce moc

autor
6. led 2025

Díky za odpovědi.

@hanka_12345 Nejde o to, že se mi nechce. Pokud je to nutné, samozřejmé pro dítě udělám vše. Jen nechci udělat nějaká drastická opatření, pokud k tomu není skutečný a pádný důvod. Už takhle při kojení extrémně hubnu, při vysazení mléčných výrobků, které jsou součástí mého prakticky každého jídla, se opravdu bojím, jak to moje tělo, které vyživuje ještě dalšího člověka, zvládne. Další důvod je ten, že známá při ABKM u dítěte při kojení mléčné normálně jedla na doporučení alergoložky s odůvodněním, že pokud dítě reaguje málo na BKM přes MM, tak vystavování alergenu je výhodné vzhledem k senzibilizaci. A její syn skutečně od dvou let jí mléko bez omezení a jiné alergie nemá. Nechci tedy udělat chybu nějakým zbrklým vysazováním. Proto se tu ptám, zda když dítě dobře prospívá, bříško nebolí a chybí krev ve stolici, zda není tedy lepší pokračovat v senzibilizaci?

@verunnaj děkuji. A co pokud by ke zlepšení ani tak nedošlo?

martulka88
6. led 2025

U syna nepomohla eliminační dieta a skončil na neocate. A to měl "jen" nitky krve a časté zvracení už od narození. ABKM ve 3 měsících a po měsíci diety (do té už bych nešla, rozhodila mi crohna), stejně dostal UM. A ve 2 letech mohl už vše. Do 3 let povětšinou ABkM zmizí. A když jsme byli na kontrole před Vánocemi, alergo mi říkal, že když je abkm a rodič má nějakou alergii (já roztoči, manžel seno), že po 3.roce je velká pravděpodobnost alergie i u prcka.
Takže ta tvá kamarádka sice vystavovala prcka bkm, ale většina dětí abkm má vymizelou mezi 1.-3.rokem a není to tím, že by se dítě tomu vystavovalo.
Jinak pokud chceš pro prcka to nejlepší, drž dietu nebo nasaď speciální mléko. Toho prďolu ty střeva bolí, má je podrážděné a akorát trpí.

autor
6. led 2025

@martulka88 jakto, že nepomohla eliminační dieta?😳 To má alergii i na další potraviny nebo proč mu MM vadilo i při tvojí bezmléčné dietě?

martulka88
6. led 2025

Někdy to nestačí. A jelikož mi ta pošašená dieta rozhodila crohna a já po měsíci skončila na kortikoidech, takže bych stejně přestala kojit. Syn měl silnou ABKM a jediný neocate mu pomohl (měl ještě 2 částečně štěpená mléka). Po 1 roce mohl jen 1 kelímek jogurtu, jinak více ho prohnalo. Ve 2 letech, jako kdyby se nic nedělo a může kolik chce - budou mu 3.

cherie24
7. led 2025

Obě děti měly ABKM. U starší jsem to tenkrát zjistila až s prvním mléčným příkrmem, kdy jsme skončili na pohotovosti. Do té doby vlastně taky docela spokojeně miminko. Nějaké bolení bříška, průjmy mi bylo řečeno, že je zcela normální a prospívala až nadstandardně. Ona snesla třeba kozí mléko, mladší má těch alergií víc. Začalo to občasnými problémy se zažíváním a exémem pouze na zápěstích. Než jsme zjistili ostatní alergie dopracovali jsme to s ní na 2x denně rozkápávání oči, denně léky na alergii, exém po celých rukách, který si škrábala do krve a neustále škrábání v krku několik měsíců. Několikrát měla i kopřivku po celém těle. Takže ne, pokud máte podezření na alergii a máte pocit, že to není podstatné řešit, tak do budoucna se nemusíte stačit divit.

janches
7. led 2025

ABKM většinou do 3 let dítěte vymizí. Takže bych teď určitě dietu dodržovala s tím, že jednou za půl roku můžete zkusit, zda ještě na mléko dítko reaguje. Vy, místo mléka zařaďte alternativní potraviny, kterých je už dnes na trhu velké množství. Pokud byste dítě alergenu dlouhodobě vystavovala, může se stav zhoršit i když teď prospívá dobře.