Mám jít s kamarádkou na návštěvu 3týdenního miminka k naší společné kamarádce Hance, ale kamarádka má doma čerstvě synka s neštovicema (asi týden jsou doma). Dnes jsem to probírala s Hankou a ta má obavy zda by jí nějak ty neštovice "nedonesla" od synka. Co si o tom myslíte? Já teda tu obavu taky sdílím, přeci je to ještě novorozeně a jsem trochu poseroutka taky když jde o nemoc.
Nevim,jak je to s rizikem prenosu,ale ja bych takoveho cloveka k tritydennimu miminku nepustila.
Pokud je již prodělala, není se, dle mého, čeho obávat. Když sebou nebudete brát toho chlapečka, tak nevidim důvod, proč by tam nemohla jít Hanka taky.
Počkala bych po 6 nedělí nebo raději jen ven na procházku...
Ahoj, odpovím z vlastní zkušenosti, syn neštovice chytil v den porodu. Dle dětské doktorky z nemocnice jsme se se synem neměli vidět 10dnů ode dne výsevu, potom už nebyl infekční. Takže pro jistotu bych počkala ještě pár dnů, až nebude její syn infekční, ale záleží taky, zda měla kamarádka neštovice.
Pokud Hanka nestovice mela, tak i jeji miminko by melo mit jeste protilatky, ale 100% jistotu ti nikdo neda. Taky zalezi na tom, jestli ma chlapecek pupinky uz zaschle nebo ne.
Ja sama mam ten nazor, ze sestinedeli se ma dodrzovat nejen kvuli zene po porodu, ale i kvuli miminku, takze kdyby slo me, tak bych navstevu odlozila nebo vyrazila ven na spolecnou prochazku a deti k sobe nepoustela.