Ahoj maminky měla bych takový dotaz s dcerou jdu příští měsíc na 3 letou prohlídku. A tak by mě zajímalo jak to probíhá ale spíš co doktor všechno chtěl po vašich dětí. A co vy měli všechno teoreticky umět. Vím že každé dítě je jiné a nejde to brát jen podle tabulek. Ale jde mi o to že naše dětská doktorka by podle mě co jsem slyšela snad chtěla aby už snad umělo i násobilku. Tak jen abych věděla na co se mám připravit. Předem díky za info
@nikoulinka
Toho já se právě obávám barvy relativně pozná ale neřekne, ve větách řekne jen takové jednoduché Kája ham, Kája pití, dobrou mami tati. Jako rozumí všemu ale mluvit se jí moc nechce pořád má občas tu svojí hatmatilku. Ikdyz s ní denně mluvím ukazujeme obrázky. Zvířata pozná hezky ale taky jen cici, haf, bů, bé, mé, sss jako had atd.. Ale zase je perfektně zručná akučkou privrta, urizne Ytong a tak. A právě že naše doktorka se řídí jen čistě podle tabulek a takhle kamarádku hned hnala se synek k psychologové atd.
@jana31990 čerstva zkušenost, u nás zvážila, změřila výšku a tlak, poslechla, koukla do pusy. Vyptala se zda nosí pleny na noc a den. Pak mala poznávala barvy, pak jsem zakryla jedno ucho a zašeptala slovo, které musela zopakovat, to samé na druhé ucho. Pak dostala do ruky písmeno E a zakryla jsem jedno oko a malá musela éčko v ruce otáčet podle toho jak směřovalo éčko na tabuli lékařky (nemaji obrázky). Vše zvládla suprově a to je u cizích lidí hysterická 🙂
@jana31990 jako malý taky používal ve větách svá slova. A používá dodnes 😅 já mám ale naštěstí v tomto rozumnou a normální doktorku... Jako pokud už teď nejsi s mudr spokojená, zvážila bych přestup k jiné...
@jana31990 byli jsme minulý týden a klasika váha, výška, poznávat obrázky, čísla, barvy, zvuky zvířat. No a pak měl manžel malému zakrýt jedno oko a malý měl na dálku poznávat zmenšující se obrázky na tabuli a to začal horor, malý se seknul, začal brečet, nechápal, proč musí mít zakryté oko. Doktorka seřvala sestru, že vyšetření očí je důležité a nám řekla, že to máme natrénovat a přijít za měsíc.... No nejsem si jistá, že bude příště spolupracovat.
@nikoulinka právě že upřímně moc nejsem a zvažuji přestup kord po tom co ní doktorka na 3 měsíční prohlídce u syna řekla že mu mám zkoušet přetahovat pinďu. A chudák malej u toho řval jako kdyby ho na noze brala 😔
@jana31990 nás čeká prohlídka na konci dubna. Dcera teda moc nemluví, je jinak šikovná, všemu rozumí, motorika dobrá, všechno zvládá, bez plen. My teda chodíme na oči jednou za rok na ortoptiku, kde změří oči, platíme 200kc za to (v roce se mi zdálo, že dává oči k sobě). Ale naše doktorka je rozumná, ví, že dcera moc nemluví, byli jsme u ní ve dvou a půl letech na očkování, to mi řekla že to necháme až na tříletou prohlídku. Takže jsem taky zvědavá, protože dcera jim nic neřekne. Ale to kolečko vyšetření nás nemine, s tím jsem už smířená.
@palja právě jak jsem psala já mám taky obavu jelikož nějaký věci neříká tak jak se vyslovují správně a barvy neřekne. Ale rozumí všemu co se jí řekne. Tak aby nás hned nechtěla hnát po různých doktorech. Vím že ona je toho schopná. Jako motoriku má taky dobrou, vykoupe se sama i s hlavou oblikne se, nají sama akorát pliny máme ještě občas na noc
@badyr Co to máte za doktorku že je schopná řvát? Co zkusit malého motivovat, že když bude spolupracovat a nebude plakat, že mu po cestě od doktorky něco hezkého koupíte? Omalovánku, pastelky... Naši to takhle praktikovali na nás, kamarádka taky s dětma, a prý to funguje ☺
@jana31990 ahoj, krom toho běžného, tak nějakou říkanku. Barvičky určitě,ptala se na plínky, koukla na držení těla, kotníky..jinak to zakrývání očička jsme trénovali předem.. stejně tak i obrázky (aby se nestalo,že by řekla třeba místo kolečka čtvereček - to se pak řeší blbě jestli teda vidí/nevidí nebo jen neví co který obrázek znamená🙂)
@klokanka31 jsem to asi špatně napsala, doktorka sjela sestru... Musím uznat, že nová sestřička přístup nic moc, docela jsem hodně zasahovala, aby malý vůbec spolupracoval. Doktorka je naopak skvělá.
Váha, vyska, jestli má plenku. Barvy co umi, zrakovy test. Rekla ze vic nepotřebuje, protoze ji misa pomalu nepustil ke slovu :D
váha, výška, tlak, poslech, prohmatat, držení těla, chůze, chodidla, zrak (obrázky) - trénovali jsme předem doma, sluch, barvy, ptala se na plíny, mluvení (doporučena logopedie kvůli K,G), nosí se s sebou moč. Dcera spolupracovala, ale styděla se a hrozně kuňkala amluvila potichu, tak jsem musela překládat
Nás sestra poprosila, ať dceru připravíme na kontrolu zraku a sluchu, tedy zakryté oko a ucho.
Doktorka trochu s dcerou pokecala, jinak nic moc neřešila.
@eithelwing
@jipe mě právě že nikdo nic neřekl co se bude dělat a jestli ji na něco procvičovat. Takže to bude asi takový překvápko. Což z toho mám docela strach
Výška, váha, kontrola zraku-dcera si vybrala k odříkávání tabuli s čísly, pak poslech srdce, dívala se na chůzi, na plyšákovi měla ukázat části.kde má oči,uči apod.. pak se ptala na noční plenku,jestli mluví a jak mluví,doporučila vitamíny, ptala se na školku a to je tak nějak vše 🙂
@jana31990 uplne v klidu. Malej ve 3 proste nemluvil nechtel. Takze na dotaz at mi rekne barvy jsem mudr.odpovedela, to vam asi nerekne, kdyz nemluvi. Pak at rekne nebo ukaze, kde je srdce😉, jsem se zacla smat. Kdyby mu rekla ukaz mi kde vidis auto, psa nebo cokoliv tak dejme tomu, ale srdce teda nevim kolik cerstvych triletaku vi, kde ma v tele. Jo pak mu chtela na silu pretahovat pindu, coz rval jak dabel a nenechal ji na nej sahnout a ani bych ji to delat nenechala. Pred prohlidkou byl na zapise v MŠ a tam p.reditelka rekla, ze do 5 maji na mluvu cas. Kazdopadne, kluk se v 3,5 rozmluvil a behem 2 tydnu se naucil vsechny barvy atd.vsechno proste ma svuj cas. Takze pokud vidis, ze dite je v pohode, zadny nesmyslny nasilny vysetreni doktorky,si nenech vnutit. Jine to je u deti, ktere maji podezreni nebo i nejaky problem.
@fyii ok díky za uklidnění. Právě že Kája je jinak úplně normálně živé, hravé a ukecane dítě akorát s tím mluvením má některá svá vlastní slova. Na těle vpohode ukáže nos, uši, brada atd.. Motorický úplně v pohodě. Strašně ji baví pomáhat manželovi v dílně třeba na autě nebo na stavbě. Oblikne se sama, umeje, nají jako podle mě je to normální dítě bez problémů. Akorát ji teda nejsem schopna naučit barvy, čísla nebo třeba nějakou říkanku. To mě vnímá chvíli pak jen mavne rukou a odchází 😀. Takže jak říkám podle mě je ve vývoji v pohodě ale doktorka je prostě tabulkova a taky tak trošku 🐂
@jana31990 no nekdy pani doktorka zapomene, ze taky mela male deti... klukovi uz je 4,5 a teprve nedavmo vzal na milost pisnicky, rikanky, tancovani atd. Od mimina jim denne zpivam, mluvim na ne atd. ale on proste nechtel. Holka je mladsi a zpiva furt, umi mraky rikanek,pisnicek.. mohli by se to ucit spolecne, ale nebyl zajem..cisla umi az ted do peti a to ne vzdy vsechna a urcite neni nijak divny. Je sikovny, rad taky vsechno vrta, montuje, maluje, modeluje opravuje at d. Zkus doktorce rict, ze ma zcela normalni vyvoj, tim padem neni duvod nijak stresovat. U nas se pani doktorka zklidnila a je celkem fajn, prisla tam nove tak asi hledala cestu...kdyby mel rodic podezreni na cokoliv co neni ok, tak snad jen prvni, kdo ma upozorni ve vlastnim zajmu ne.kdyz doktorka vidi dite 3 min, tak stejne dite nereaguje uplne jak je zvykle, pac je to vsechno honem honem
Ahoj 🙂 u nás to byla prvně klasika - váha, výška, obvod hlavy. Pak si nás vzala Mudr a ptala se, co umí - moje odpověď byla jen, že jako všechno, co by asi měl... Že pojmenuje věci, mluví ve větách, a je tak normálně živý. Jen se doptala, jak je na tom s mluvou (myslela konkrétně písmenka, jako R, Š, apod.). Malý tehdy uměl ukázkově R, a háčky mu moc nesly ještě - neřešila. Jen dala tipy, jak učit.
Pak akorát chtěla kontrolovat oči (poznávat obrázky z tabule). Malý mi to bojkotoval úplně (má hrůzu z doktorů), a v pohodě. Řekla jen, že to příště zkusíme znovu 🙂