Prosím o radu zkušené maminky. Mám 2 měsíčního prcka. Nikdy neměl problémy se zvracenim ani ublinkáváním. Kojim z obou prsou (na začátku jsem měla málo mléka), vždy cca 40 min. Teď už se mi 2x stalo, že se prcek řádně poblinkal. Jednou v noci ještě u prsa (už u druhého) a pak při dalším kojení asi po hodině. To už bylo natravené, hodil za sebou 2 velký šavle (zrovna měl skytavku). Je bez teploty a nijak neplače, ale radši jsem volala doktorce. Prý nejspíš kojim moc dlouho. Takhle velké mimčo už má sílu a zvládne se najíst do 15 min, některý dokonce za 5 m. Takže ho tam mám mít max 15 min a dávat jen jedno prso. Úplně se toho ale děsím, protože malého zvládnu uspat jen u prsa. Ani dudlika nechce. Co si o tom všem myslíte?
U nas sa osvedcilo davat na rameno aby si odrihla. Asi mesiac sa po alebo pri krmeni krutila a plakala, a niekedy aj blinkala..dovtedy ( cca prve tri mesiace) s blinkanim a rihanim nebol problem.. teraz ju po kazdom krmeni nosim aspon 15 min, niekedy z nej ten vzduch ide na viac krat, ale je ovela pokojnejsia a neplace.. ono som asi neobjavila ameriku, ale vobec by mi to nenapadlo.. no prve dieta, ucim sa za pochodu..
Ja mam takhle starou holcicku a take jsme resili blinkanj skoro po kazdem jidle. Dr.rekla,ze je prekrmena a opravdu do tak bylo. Ted kojim pouze 10min (5,z kazdeho prsu).,ono kdyz deti celou dobu intenzivne saji,tak jim to staci. Kdyz jsou prekrmene,tlaci je to v brisku,i se jim hur dycha atp.
Tam mě malej taky hodně blinkal ... pomohlo mi to co u p. hraaasek a přestala jsem pít mléko a mléčné výrobky, koupila jsem se sníženou laktozou a to taky fakt hodně pomohlo. A to u prvního nebyl problém, ale teď to byla katastrofa 🙂 ... Taky mi hodně blinkal, když měl prdíky .... chudák tlačil a lezlo to i vrchem
Ahoj, kdyz bylo male 6 tydnu, byly jsme par dni v nemocnici.Zacala v te dobe ublinkavat snad po kazdym kojeni.Taky jsem kojila dlouho a v nemocnici mi rekli, ze se prejidava a at zkratim dobu kojeni a davam jen z jednoho prsa.Zkusila jsem to a bylo to furt to same.Prestala jsem to resit,kojila podle jeji potreby, postupem casu se to zlepsovalo a uplne to vymizelo kolem roku.
@hraaasek no ale když ho odpojim, tak mi pláče do dalšího kojení. A po kojení zase nanovo. U prsíčka se hezky uklidnil, vyprděl a bud u něj usnul nebo si spokojene povídal v postýlce. Teď jen pláče. Dudlicek nechce
Kojit kratší dobu, najíst do polosyta, pokud odrihava, nechat odrihnout na rameni a pak udrzovat chvili svisle, spávala jsem v polosede. Kojila jsem často, třeba po hodině,možná i kratší interval, ale nenechala jsem mimino jist dlouho, takže hlad nemelo, a neposlalo, nic si nezuzlalo.
Pokud s kojením nejsou potíže,můžeš dat dudlík, uklidnění jedna věc, ale kdyz dudlá, tak mu to jídlo jde dolu podobne jako když my si dame žvýkačku. U nás to pak koncem 3.mes přešlo.
Psala jsem, že dudlík nechce. Když mu prso vezmu, tak brečí, nepomáhá chování, šátek, nic. Pláče takto do dalšího kojení a takto klidně celý den. Prso není jen na jidlo, ale také je s tim spojem kontakt s maminkou a uvolnění bříška.
Hmm, já mám první miminko a v některých denních etapách taky sama s uspáváním dost bojuju. Takže nejsem odborník a nedokážu poradit :( Ale osobně si myslím, že když si drobek zvykne usnout jedině na prsu, může to být pro vás do budoucna komplikované a nepraktické. Můj manžel vždycky říká (když už jsem večer vysílená a dítě stále náramně bdělé nebo plačící), že prostě někdy usnout musí. Možná tomu bude předcházet dlouhý pláč, možná to bude trvat i interval mezi dvěma, třemi kojeními. Ale nakonec bude mimčo unavené a usne - což je logické, protože spát potřebuje.
@hraaasek tak paradoxně nám spí líp, když se vyspinka, protože pak je z nedostatku spánku pretazenej a naopak nemůže usnout a je ještě víc plačtivej. Nechávat vybrecet do úplné únavy??? No nevím. Stejně pak nakonec u toho prsa usnul, když byl čas krmení. Neříkám, že to dělám správně, ale zatím je to jediný způsob co funguje a miminko se pak na nás spokojeně směje místo pláče..
@dockysbazar taky uz 3 mesice uspavame u prsa, dudlik odmita, nevidim na tom nic spatneho. Prece jen se deti u prsa citi v bezpeci. Myslim, ze az prijde cas, sami se to odnauci - neznam napr. zadne 3 lete dite, ktere by bez prsa neusnulo. Vyplakat bych v zadnem pripade nenechala. Plac je pro me znamenim, ze se neco deje a tak se to snazim resit. Samozrejme, ze dite nekdy vycerpanim odpadne, ale za jakou cenu.
Ja nerikam "nechat dite vyplakat do vycerpani,aby usnulo". U nas bojujeme s prdikama to nekdy mala proste breci fakt ty dve hodiny. No a my pomahame vsema moznyma variantama,resime to,jisteze. Ale ono nic moc nezabira a chce to jen cas. Pak to konecne prejde a ona usne vycerpanim. Ovsem neni to nas zamer. Pres den usina krasne, nekdy i sama od sebe v postylce,na hraci dece, v kocarku.... A proste jsem jen chtela rict,ze jsem za to rada,ze je takto samostatna. A prijde mi to praktictejsi do budoucna i pro mne. Ani ja neznam trilete dite,ktere bez prsa neusne. Ale znam mnoho triletych deti,ktere neusnou samy,dlouheho hlazeni a tiseni, dudliku nebo lahve s nlekem. Coz je narocne pro rodice a komlikuje to i situaci nasledne ve skolce. A nekde maji takoveto potize s usinanim asi koreny,ne...
Mně malá takle blinkala, když jsem ji dávala odříhnout. Dr. mi říkal, že tak malá miminka ještě nemají vyvinutou záklopku a ta změna pozice z lehu do napřímení to může způsobit. Tak jsem nedávala odříhnout a byl klid, jen si občas tak nějak "normálně" ublinkla. 😉
@hraaasek takové kolikovite záchvaty malej také měl. Kolem 8. týdne to ale nějak přešlo. Ale sám prostě neusne. Výjimečně v kočárku, ale to už musí být dost unavený. Já bych také byla ráda, kdyby vám usnul jako vám. On si chvilku zvládne povídat sám v postýlce nebo na hrací dece, ale max tak půl hoďky a pak ho to nebaví a už začne plakat než bude další papani. Někdy je to náročné, ale nevím jak jinak to vyřešit...
V noci spinka hezky. Cca kolem 20:30 dostane napapat, k druhému prsu ho zavinu do swaddle me (to ho uklidní, protože často se dost vzteka) a přiložím k druhemu prsu. Do cca 20 min hezky spinká, tak ho jen přendám do postýlky u mé postele. Spí do cca 4:30, pak nakojim, zase zavinu a ještě cca 2h spinka.
ještě jsem chtěla napsat, že po 15 min u jednoho prsu hrozně pláče, cumlá si ručičky a když ho mám v náručí tak hledá prso, tak já nevím jak postupovat ☹