Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda má někdo zkušenosti se zadržování stolice u dítěte. Mám 2 letého syna, který když se mu chce na velkou místo aby povolil a vykadil bobek se sevře a snaží se stolici udržet v sobě. Tím pádem s něj vyleze kousíček, někdy menší někdy větší. Takto kaká celý den, dva tři, než postupně vytlačí, resp to co už opravdu v sobě neudrží vykadí. Takhle je to pořád dokola, jelikož na velkou chodí normální zdravý člověk denně. Když se mi někdy povede ho chytit hned v počátku a roztáhnout mu půlky od sebe vykaká i větší kus ale opět se snaží v sobě ten bobek udržet. Zkrátka místo aby povolil a normálně se vykakal to v sobě jako by drží. U mudr jsme byli ale ta mi neustále dokola říká dieta a lactulosa a vláknina ovšem toto vše je na zácpu, kterou syn nemá.
@paolasan je to psychicky, deti se proste boji kakat 😒 ma to strasne moc deti, vetsinou to proste samo prejde casem, ale muze to trvat hodne hodne dlouho 😒 nema nejakou spatnou zkusenost s tim? Syn mi zadrzoval pri odplenkovani asi tyden, ale pak na to proste nejak prisel a ok, ale vim, ze nekteri s tim bojuji treba i do peti let 😒
Podle mě je to psychický, neměl někdy nějaký problém, zácpu a teď se třeba bojí, že ho to bude bolet? Co třeba změnit místo kakání, např. chodí na nočník, tak aby chodil na WC, nebo mu naopak dát nočník jinam, být tam s ním, nebo ho nechat samotnýho chvíli posedět s knížkou. Dát mu s sebou plyšáka. Zeptej se ho, co by mu pomohlo. Ve 2 letech toho asi moc nenamluví, ale dát mu návrhy, jestli ti něco odsouhlasí. Povídat si o trávení a vylučování, možná má nějaký díl seriál Byl jednou jeden život, nebo něco podobného, možná se najdou i nějaké knížky s „fekální“ tématikou. My máme doma Jirkovo tělo a na jedné stránce se Jirka vykaká a posunutím políčka se to jakoby spláchne, to se holkám moc líbí.
Pak mě ještě napadají Bachovy esence, kterými se dají řešit psychické problémy.
naše to ma od roku a pul, ted ji jsou 4 pryc. dokaze zadržovat třeba tri dny. tri dny se krouti dela vse proto aby mohla sedet a zatlačovat. pak uz se nechce ani vycurat aby to nahodou neslo všechno najednou. je to o nervy a pak vždy ji nasilim drzim na zachode ona jeci jak na lesy a nakonec se povede ale je to boj. doufam ze to nekdy skonci protože kdyby normalne zatlačila tak by to bylo hned ale ona nechce.lactulosu davame nepravidelne
Ježiši tak jsem pěkně vystrašená teda :( každopádně dekuji zkusím tu změnu místa a koukneme na nějaké obrázky.Bohužel syn nosí ještě plenky. uvědomuje si, že se mu chce čůrat nebo kakat a umí to říct, ale tím jak to v sobě drží a vykadí vždy jen kousíček, nemůžu ho nechat bez plínky. Pravda, když jsme v 7.5 měsících přešli z kojení na normální stravu, měl problémy se zácpou a vyřešili to glycerinové čípky a lactulosa právě. řekla bych, že od té doby se to táhne :(
Budeme zkoušet a vysvětlovat. Díky moc
@paolasan Ahoj, měli jsme s dcerkou to samé. Měla psychický blok z kakání. Začalo jí to asi v roce a půl a trvalo to skoro do tří let. Bylo to šílené. Kakala jednou týdně, dělala u toho scény, řvala, zadržovala to tak dlouho, dokud už to prostě muselo samo ven. Vzniklo to tak, že měla velký bobek, bolelo ji to a pak už to začala zadržovat. Neměla zácpu, pila hodně, jedla dost ovoce a zeleniny, ale stejně to nepomáhalo. Byla jsem už zoufalá. Nakonec jsem se jí odhodlala dát lactulozu a ta běhme 14 dnů zabrala, stolička se změkčila a pak už ji to přešlo samo. Držím moc palce 😉
To samé mám s dcerou. Vyřešil to až klistýr. Dostala ho 3 x a už raději chodí pravidelně. Ale já mám dceru daleko starší a dá se jí to vysvětlit.