2,5letá dcera má dlouhodobě zácpy, tuhou stolici

lrg
28. srp 2015

Potřebovala bych poradit jak pomoci dceři (2,5 roku) se snáze vyprazdňovat. Má velký problém se stolící, hlavním důvodem je, že velmi špatně jí, málo a jen pár druhů potravin, málo pije, takže trpí na zácpy a hlavně má tuhou stolici a vyprazdňování jí bolí. Jídlo je u nás problém od jakživa, chodili jsme i na gastro, ale nic se nevyřešilo, prostě nejí a člověk to do ní nedostane. Kupodivu na to, jak má omezený příjem živin je naprosto zdravá a aktivní. Největší problém ale začal ať teď, kdy začala chodit na nočník. Čůrání v pohodě, ale na velkou tam prostě jít nechce. Vím, že s tím děti mívají hodně problémy, ale třeba si řeknou o plínku a pak se vykakají. Ani to by mi nevadilo, ale ona nic, vzteká se, že kakat nechce a pak to samozřejmě pustí do gatí. Sleduju jí jak ostříž a když vidím, že se chystá jít někam tlačit, posadím ji na nočník ale ona to prostě v sobě drží a nakonec se ucpe na několik dní, že jí musím dát čípek, protože jí už bolí břicho. To jí pak držím na nočníku a strašně pláče, protože je to samozřejmě (s prominutím) hovno jako pěst. Nevím co s tím, nechci jí trápit ale zase přece jí nenechám kakat do kalhot, jen aby neměla zácpu. Když jsem to řekla doktorce, pořád mi akorát zdůrazňovala, že jí musím upravit jídelníček, hodně vlákniny atd.... To není nic, co bych nevěděla, bohužel co bude jíst nebo nebude není úplně o mojí vůli, kdo má doma podobného nejedlíka tak to pochopí. Nevím, na co se mám zaměřit, jak jí naučit kakat do nočníku a jak jí změkčit stolici, když to přirozeným způsobem nejde. Budu vděčná za jakoukoli radu.

formelina
28. srp 2015

Dcerka mi také špatné jí ,takže vím, že je těžké dítě donutit. Ale asi bych dcerku raději nechala kakat do kalhot než,aby plakala. Udělá si psychický blok, když jí kakání bolí nebo si přivodí hemeroidy. Určitě bych to řešila s jiným lékařem,když Váš nemá zájem :(
Opravdu to není legrace. Držím palce!
Když má dcerka zácpu hrajeme si na čajový dýchánech a ona mi pak vypije plno vody nebo čaje a bez problému se vykaká.

pavlapl
28. srp 2015

Moje dcera je úplně stejná. Bohužel u nás se to vyřešilo až teprve teď pomalu v 9 letech když jsme jí udělala 3x klistýr. Nenechala si to vysvětlit že musí chodit každý den na velkou.